Тестове за диагностициране на рак на ануса

В допълнение към прегледа на вашата медицинска история и физическия преглед, лекарите могат да използват тестове като аноскопии, ендоскопии и биопсии за диагностициране на анален рак.

Ракът на ануса е необичаен вид рак, който причинява симптоми, като бучка близо до ануса, анално кървене и промяна в навиците на червата. Симптомите на рак на ануса могат да бъдат причинени от много други, по-малко сериозни състояния и ще ви трябват тестове за диагноза.

Обикновено тестването ще започне с физически преглед. След това Вашият лекар ще Ви назначи тестове за преглед на вътрешността на ануса и ректума. Тези тестове позволяват на лекарите да видят тумори и други образувания. Биопсиите често се правят по едно и също време. Резултатите от тези тестове могат да потвърдят диагнозата рак на ануса.

Тази статия разглежда всички тестове, които лекарите могат да използват за диагностициране на анален рак.

Медицинска история и физически преглед

Първата стъпка в процеса на диагностициране на анален рак е медицински преглед. По време на назначаването ви лекар ще прегледа симптомите и медицинската ви история. Те вероятно ще попитат за семейна медицинска история на рак.

Ще имате и физически преглед. Ако се подозира анален рак, това ще включва тест, наречен дигитален ректален преглед (DRE). По време на този тест лекарят внимателно ще опипа вътрешността на ануса и ректума ви, за да провери за бучки и аномалии. В някои случаи може да се направи и преглед на таза и цитонамазка.

Аноскопия

Аноскопията е тест, направен с къса и тънка тръба със светлина в края, която се нарича аноскоп.

По време на процедурата тръбата се покрива с гел и внимателно се вкарва през ануса и в ректума. Светлината, прикрепена към тръбата, дава на лекаря ясен изглед на вътрешността на ануса и ректума.

Понякога по време на тази процедура се вземат тъканни проби за биопсия. Този тест обикновено се извършва като амбулаторна процедура, така че ще се приберете у дома, след като приключи.

Ендоскопия

Ендоскопията е подобна на аноскопията.

Тънка тръба със светлина ще бъде вкарана внимателно през ануса и в ректума. Ендоскопията обаче използва тръба, наречена ендоскоп, която също има малка видеокамера, прикрепена към нея. Камерата е свързана с компютърен екран, който лекарите могат да видят как тръбата се движи през ректума. Това им дава подробен поглед върху вътрешността на ануса и ректума ви.

Понякога по време на ендоскопия се събират тъканни проби за биопсия.

Биопсия

Биопсията е процедура, при която се отстранява парче тъкан, за да може да се тества за ракови клетки. Често се прави като част от аноскопия или ендоскопия. Понякога много малки тумори се изваждат напълно по време на биопсия. Биопсиите могат да се извършват като амбулаторна процедура, но областта често е изтръпнала.

Ако лекар подозира, че ракът се е разпространил в близките лимфни възли, той може също да избере да вземе биопсия на лимфните възли. Това често се прави с дълга игла, която се вкарва през кожата и във възела. Иглата премахва тъкан от лимфния възел и тъканта се тества за рак в лаборатория.

Кръвни изследвания

Кръвните тестове обикновено не са част от тестовете за рак на ануса. Въпреки това, ако имате рискови фактори за вируса на човешката имунна недостатъчност (HIV), Вашият лекар може да назначи кръвен тест, за да го провери.

ХИВ намалява имунния отговор на тялото ви и може да попречи на лечението на рак на ануса. За постигане на най-добър резултат ще трябва да се лекувате едновременно за анален рак и ХИВ.

Образни тестове

Има няколко образни теста, които лекарят може да назначи, за да помогне за потвърждаване на диагнозата рак на ануса. Образните тестове помагат на лекарите да получат ясни и подробни снимки на тумори и други аномалии в тялото.

Общите образни тестове за анален рак включват:

 • Ултразвукови изследвания: Ултразвукът може да ви помогне да видите размера на тумора и да видите дали е нараснал в тъкани около ануса
 • CT сканиране: CT сканирането може да помогне да се види дали ракът се е разпространил в близките лимфни възли.
 • ЯМР: ЯМР може да помогне на лекарите да видят дали лимфните възли или органи са подути в резултат на разпространението на рака.
 • Рентгенография на гръдния кош и PET сканиране: Рентгенографията на гръдния кош и позитронно-емисионната томография (PET) могат да помогнат да се открие дали ракът се е разпространил в белите дробове и други области.

Рискови фактори и стратегии за превенция

Има няколко известни рискови фактора за рак на ануса. Някои рискови фактори са неща, които не можете да контролирате, като например да сте на възраст над 50 години и да имате анамнеза за рак. Има обаче други рискови фактори, като практикуване на секс без презерватив или друг бариерен метод и пушене, които можете да избегнете, за да намалите риска от рак на ануса.

Рисковите фактори за анален рак включват:

 • да сте на 50 или повече години
 • пушене на цигари
 • имате инфекция с човешки папиломен вирус (HPV).
 • неизползване на презерватив или бариерен метод при секс (което увеличава риска от HPV и HIV)
 • сте имали други видове рак в миналото, особено цервикален, вулварен или вагинален рак
 • живеещи с ХИВ
 • има анални брадавици
 • имате отслабена имунна система или приемате лекарства, които потискат имунната ви система

Има стъпки, които можете да предприемете, за да намалите риска от рак на ануса. Например, HPV ваксината може да предотврати HPV, като по този начин намали риска от рак на ануса.

Можете също така да се предпазите, като спрете да пушите, винаги правите секс с презерватив или друг защитен метод и редовно се изследвате за инфекции, предавани по полов път (ППИ). Правенето на тези корекции в начина на живот не гарантира, че никога няма да развиете анален рак, но намалява риска.

Има няколко теста, които могат да помогнат за диагностицирането на анален рак. Обикновено процесът започва с преглед на вашата медицинска история и физически преглед.

Оттам вашият лекар вероятно ще нареди тест, наречен аноскопия, който им позволява да видят по-добре вътрешността на ануса и ректума.

По това време може да се вземе тъкан за биопсия. Допълнителни образни тестове също могат да се използват за потвърждаване на диагнозата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss