Терапията с червена светлина значително подобрява нивата на кръвната захар

Терапията с червена светлина значително подобрява нивата на кръвната захар
Ново проучване показва, че терапията с червена светлина понижава нивата на кръвната захар, което може да помогне на хората с диабет тип 2 да управляват състоянието си.
 • Диабет тип 2 е управляем и потенциално обратим чрез лекарства и промени в начина на живот.
 • Ново проучване установи, че терапията с червена светлина намалява нивата на кръвната захар при здрави участници.
 • Авторите на изследването предполагат, че терапията с червена светлина може да помогне на хората с диабет тип 2 да управляват състоянието си.

Към 2024 г. около 600 милиона души по света имат диабет. Очаква се този брой да нарасне до 643 милиона до 2030 г. и 783 милиона до 2045 г.

По-голямата част от диагнозите за диабет – между 90% до 95% – са диабет тип 2.

За разлика от диабет тип 1, който е автоимунно заболяване, диабет тип 2 е управляем и потенциално обратим чрез лекарства и промени в начина на живот, които помагат на човек да управлява нивата на кръвната си захар.

Ново проучване, публикувано наскоро в Journal of Biophotonics, предполага, че терапията с червена светлина може да помогне на хората да управляват кръвната си захар.

Въпреки че това проучване е проведено върху хора без диабет, изследователите на проучването от City University London смятат, че тази терапия може да бъде полезна за тези с диабет.

Терапията с червена светлина подобрява метаболизма на глюкозата

Терапията с червена светлина използва червена светлина с ниска дължина на вълната или близка инфрачервена светлина, която е насочена към определена област на тялото с помощта на лазер или друго устройство.

Червената светлина може да проникне през кожата и да повлияе положително на митохондриите в клетките на тялото, като помага за създаването на повече енергия и позволява на клетките да функционират по-добре и да се възстановяват.

Авторът на изследването д-р Майкъл Паунър, старши преподавател по невробиология в Училището по здравни и психологически науки в City University London, каза, че са решили да разгледат терапията с червена светлина като начин за подпомагане на контролирането на нивата на кръвната захар, след като са прочели проучване от 2019 г., което подчертава, че излагането на слънчева светлина може да корелира с подобрен глюкозен метаболизъм.

„Изследвахме това при земни пчели и открихме, че червената светлина намалява системната глюкоза след хранене“, ни каза д-р Паунър. „Това последно проучване ясно показва пренасянето на този ефект върху хората.“

„Червената светлина се абсорбира от митохондриите и им помага да произвеждат повече енергия“, обясни той.

„Червената светлина смазва машината за производство на енергия. Но за да произвеждат повече енергия по този начин, митохондриите се нуждаят от повече суров материал и това е до голяма степен глюкоза. Митохондриите отнемат това от кръвта.

Как терапията с червена светлина помага при диабета?

За това проучване изследователите са набрали 30 здрави участници без метаболитни състояния и които по това време не са приемали никакви лекарства.

Половината от групата получи 15-минутно 670 nm лечение с червена светлина 45 минути преди да изпие 75 грама захар, разредена в 150 ml вода. Другата половина от групата също попива захарната напитка, но не получава терапия с червена светлина.

Всички участници в проучването също бяха помолени да направят орални тестове за глюкозен толеранс и да записват нивата на кръвната си захар на всеки 15 минути през следващите два часа.

След анализ учените установиха, че участниците, получаващи терапия с червена светлина, намаляват пиковите си нива на кръвна захар и също така намаляват общите си нива на кръвна захар през двата часа, в сравнение с тези, които не получават светлинна терапия.

„Ясно е, че светлината влияе върху начина, по който функционират митохондриите и това се отразява на телата ни на клетъчно и физиологично ниво“, каза д-р Паунър. „Нашето проучване показа, че можем да използваме еднократно 15-минутно излагане на червена светлина, за да намалим нивата на кръвната захар след хранене.“

„Въпреки че този метод е използван само при здрави индивиди, той има потенциал да повлияе на контрола на диабета в бъдеще, тъй като може да помогне за намаляване на вредните пикове на глюкозата в тялото след хранене“, добави той.

Други ползи за здравето от терапията с червена светлина

Терапията с червена светлина най-често се използва като лечение на кожата за намаляване на бръчки, възрастови петна, белези и стрии.

Терапията с червена светлина се използва и за лечение на кожни заболявания като псориазис, розацея, акне и екзема.

През последните няколко години учените също започнаха да разглеждат терапията с червена светлина като потенциално лечение на други медицински състояния, включително:

 • артрит
 • тендинит
 • алопеция
 • деменция
 • различни очни заболявания

Минали проучвания показват също, че терапията с червена светлина помага за намаляване на някои странични ефекти от лечението на рак.

Колко излагане на червена светлина ви трябва?

Изследователите на проучването също така заявяват, че въпреки че слънчевата светлина има смесица от червена и синя светлина, хората са изложени основно на почти цялата синя светлина, излъчвана от светодиоди, включително екрани на компютри и смартфони.

Предишни изследвания показват, че продължителното излагане на синя светлина може да бъде нездравословно за естествения циркаден ритъм на тялото, причинявайки проблеми със съня.

Други проучвания свързват твърде много излагане на синя светлина с повишен риск от здравословни проблеми като:

 • свързана с възрастта дегенерация на макулата
 • диабет тип 2
 • някои видове рак (напр. рак на кожата и рак на гърдата)

„Излизането навън на слънчева светлина е полезно, но в крайна сметка трябва да намалим зависимостта от настоящите светодиоди“, каза доктор Паунер. „Старите лампи с нажежаема жичка имаха много червена светлина в тях.“

Още една причина за излизане на открито

Говорихме също с д-р Дженифър Ченг, началник на отдела по ендокринология в медицинския център на Hackensack Meridian Jersey Shore University в Ню Джърси, за това проучване.

Доктор Ченг каза, че намира това проучване за интересно, но отбеляза, че това е малко проучване с малко участници.

„Трябва да се направят допълнителни изследвания, за да се види дали пациентите с анормален глюкозен метаболизъм са засегнати от тези диапазони на светлина и да се види дали тези изследвания могат да бъдат възпроизведени в по-голям мащаб. Има много променливи в участниците в проучването, които не са взети предвид, като индекс на телесна маса и степен на затлъстяване“, каза д-р Ченг.

„Това проучване е интересно и искаме да знаем колко слънчева светлина е необходима, за да се поддържа гликемичен контрол. Ние винаги насърчаваме нашите пациенти да излизат навън и да спортуват. Това е още една причина да насърчаваме дейностите на открито“, добави д-р Ченг.

Според д-р Ченг е важно изследователите да продължат да търсят нови начини за поддържане на гликемичния контрол и подпомагане на хората с диабет.

„Има много пациенти с диабет, които не са диагностицирани и има значителна икономическа тежест“, обясни тя. „Медицинските специалисти винаги търсят начини за лечение на тези с диабет и безплатни методи за смекчаване на ефектите от гликемичния контрол.“

— Доктор Дженифър Ченг, ендокринолог


Източник на информация: https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/jbio.202300521

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss