Сърдечна недостатъчност и анемия: как са свързани?

Анемията може да причини стрес върху сърцето и бъбреците и това може да доведе до увреждане на двата органа и други здравословни проблеми.

Милиарди хора по света и по-специално в Съединените щати живеят с анемия или сърдечна недостатъчност, но също така има голямо припокриване на хора, които имат и двете състояния.

Това припокриване е резултат от начина, по който сърцето и бъбреците на тялото работят заедно и тяхната зависимост от червените кръвни клетки, осигуряващи кислород. Важно е тези състояния да се лекуват отделно и колективно, когато се развият, за да се предотврати нарастващо влошаване на анемията и сърдечната недостатъчност.

Какви са признаците на анемична сърдечна недостатъчност?

Както анемията, така и сърдечната недостатъчност могат да ви оставят с:

 • умора
 • задух
 • учестен пулс, когато си почивате

Други признаци, че може да имате анемия, включват:

 • главоболие
 • световъртеж
 • бледа, суха кожа
 • синдром на неспокойните крака

Допълнителни признаци, че може да имате сърдечна недостатъчност, са:

 • подуване на глезените или краката
 • гадене, разстроен стомах или подуване на корема
 • суха кашлица

Разбиране на анемията и сърдечната недостатъчност

Анемията е медицински термин, който се отнася до ниски нива на червени кръвни клетки в тялото ви. Ниските нива на червените кръвни клетки пречат на достатъчно кислород да стигне до тъканите на тялото. Можете да научите повече за това състояние тук.

Сърдечна недостатъчност (известна също като застойна сърдечна недостатъчност) е състояние, при което сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото ви. Това се случва, ако сърцето ви не може да се напълни с достатъчно кръв или ако е твърде слабо, за да изпомпва правилно. Повече информация за сърдечната недостатъчност можете да намерите тук.

Причинява ли нелекуваната анемия сърдечна недостатъчност?

Анемията често е свързана със сърдечна недостатъчност. Това изследване от 2018 г., разглеждащо 34 други проучвания, установи, че анемията присъства при една трета от хората със сърдечна недостатъчност.

Връзката между анемията и сърдечната недостатъчност обаче е многофакторна. Изследователите остават неясни по това време относно степента, до която анемията сама по себе си причинява сърдечна недостатъчност.

Как се диагностицират двете заедно (или не)?

Диагностицирането на анемия и сърдечна недостатъчност обикновено изисква кръвни изследвания, медицинско изображение и други процедури.

Вашият лекар обикновено ще назначи пълна кръвна картина и понякога тест на урината, за да диагностицира анемия. Тестът на урината ще покаже дали има абнормни нива на хемоглобина. Кръвният тест ще покаже:

 • броя на кръвните клетки
 • формата на кръвните клетки
 • ако имате ниски нива на витамини B12, B9 и желязо

За да диагностицира сърдечна недостатъчност, Вашият лекар може да предпише:

 • кръвен тест, който включва липиден панел и разглежда NT-pro BNP молекулата (този кръвен тест може да се използва и за диагностициране на анемия)
 • рентгенова снимка на гръдния кош
 • ехокардиограма
 • електрокардиограма
 • стрес тест

Дефицитът на желязо води ли до анемична сърдечна недостатъчност?

Недостигът на желязо е една от най-честите причини за анемия. Освен това е независимо свързано с повишен риск от смъртност при тези със сърдечна недостатъчност.

Анемията и сърдечната недостатъчност са състояния, при които много фактори често влизат в действие. Има медицински изследвания, които показват, че дефицитът на желязо може да има отрицателно въздействие и върху двете състояния, но връзката му с други фактори все още се разбира.

Има ли насоки за анемия при сърдечна недостатъчност?

Световната здравна организация (СЗО) официално класифицира анемията като нива на хемоглобин (Hb) <12 грама на децилитър (g/dL) при жените и <13 g/dL при мъжете. Признава се обаче, че други фактори като възраст, бременност, надморска височина и статут на пушене могат да повлияят на това.

Диагностични критерии

Диагностичните критерии за анемия при пациенти със сърдечна недостатъчност са нивата на серумния феритин:

 • по-малко от 30 микрограма на литър (mcg/L) при пациенти без бъбречно заболяване
 • по-малко от 100 mcg/L (или 100–299 mcg/L с преминаваща сатурация под 20% при пациенти с хронично бъбречно заболяване

Можете ли да коригирате сърдечната недостатъчност, причинена от анемия?

По-стари изследвания показа, че ранната корекция с инфузии на еритропоетин (ЕРО) и инфузии на желязо може да подобри задуха, умората, сърдечната функция, бъбречната функция и способността за упражнения.

Това може да означава по-малко хоспитализации и подобрено качество на живот.

Възможности за лечение

Лечението на анемията ще зависи от причината. Например, ако анемията се дължи на дефицит на желязо, общите възможности за лечение включват:

 • добавки с желязо
 • интравенозни (IV) инфузии на желязо
 • кръвопреливане
 • Инфузии на EPO, които могат да се препоръчат, ако причината е хронично бъбречно заболяване

Ако имате анемия, вашият лекар почти със сигурност ще препоръча диета с високо съдържание на храни, богати на желязо. Те също така вероятно ще ви препоръчат да избягвате определени храни, които могат да попречат на усвояването на желязото, като кафе и мляко.

Няма лечение за сърдечна недостатъчност. Но лекарствата и промените в начина на живот могат да помогнат да се предотврати влошаването му. По-старо проучване показа, че постепенното предаване на червените кръвни клетки е в състояние да подобри сърдечната функция при хора, диагностицирани с желязодефицитна анемия.

Сърдечна недостатъчност и анемия често се срещат заедно с увреждане на бъбреците. Ако имате анемия или сърдечна недостатъчност, важно е да говорите с Вашия лекар. Те могат да предложат лечение, което да помогне за увеличаване на броя на червените кръвни клетки и намаляване на симптомите, които може да изпитвате от сърдечна недостатъчност.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss