Сърдечна катетеризация

Преглед

Сърдечната катетеризация е медицинска процедура, която кардиолозите или сърдечните специалисти използват за оценка на сърдечната функция и диагностициране на сърдечно-съдови състояния.

По време на сърдечна катетеризация дълга тясна тръба, наречена катетър, се вкарва в артерия или вена в слабините, шията или ръката. Този катетър се прокарва през кръвоносния ви съд, докато стигне до сърцето ви. След като катетърът е на място, Вашият лекар може да го използва за провеждане на диагностични тестове. Например, през катетъра може да се инжектира боя, която позволява на Вашия лекар да разглежда съдовете и камерите на сърцето с помощта на специална рентгенова машина.

Сърдечната катетеризация се извършва в болница от кардиолог и екип от лекари, медицински сестри, техници и други медицински специалисти.

Защо е необходима сърдечна катетеризация?

Вашият лекар може да ви помоли да се подложите на сърдечна катетеризация, за да диагностицира сърдечен проблем или да определи потенциална причина за болка в гърдите.

По време на процедурата Вашият лекар може:

 • потвърдете наличието на вроден сърдечен дефект (дефект, присъстващ при раждането)
 • проверете за тесни или запушени кръвоносни съдове, които могат да причинят болка в гърдите
 • потърсете проблеми с клапите на сърцето си
 • измерете количеството кислород в сърцето си (хемодинамична оценка)
 • измервайте налягането в сърцето си
 • направете тъканна биопсия от сърцето си
 • оценява и определя необходимостта от по-нататъшно лечение

Как да се подготвим за сърдечна катетеризация

Вашият лекар ще Ви уведоми дали можете да ядете или пиете преди процедурата. В повечето случаи няма да можете да приемате храна или напитки от полунощ в деня на процедурата. Приемането на храна и течност в стомаха по време на процедурата може да увеличи риска от усложнения. Може да се наложи да пренасрочите, ако не сте могли да постите. Също така, попитайте Вашия лекар, преди да вземете каквито и да е лекарства преди процедурата.

Преди да започне катетеризацията, ще бъдете помолени да се съблечете и да облечете болнична рокля. След това ще легнете и медицинска сестра ще започне интравенозна (IV) линия. IV, който обикновено се поставя в ръката или ръката ви, ще ви достави лекарства и течности преди, по време и след процедурата.

Може да се наложи медицинска сестра да обръсне косата около мястото на поставяне на катетъра. Може също да получите инжекция с анестетик, за да помогнете за вцепеняване на зоната преди поставянето на катетъра.

Какви са етапите на процедурата?

Катетърът се насочва от къса, куха пластмасова обвивка, наречена обвивка. След като катетърът е поставен, Вашият лекар ще продължи с тестовете, необходими за диагностициране на Вашето състояние.

В зависимост от това, което търсят, Вашият лекар може да извърши една от следните процедури:

 • Коронарна ангиограма. При тази процедура през катетъра се инжектира контрастно вещество или багрило.Вашият лекар ще използва рентгенова машина, за да наблюдава багрилото, докато преминава през вашите артерии, сърдечни камери, клапи и съдове, за да провери за запушвания или стесняване на вашите артерии.
 • Биопсия на сърцето. При тази процедура Вашият лекар ще вземе проба от сърдечна тъкан (биопсия) за по-нататъшно изследване.

Вашият лекар може да извърши допълнителна процедура, ако открие потенциално животозастрашаващ проблем по време на катетеризацията. Тези процедури включват:

 • Аблация. Тази процедура коригира сърдечната аритмия (неравномерен сърдечен ритъм). Лекарите използват енергия под формата на топлина (радиочестотна енергия) или студ (азотен оксид или лазер), за да унищожат сърдечната тъкан и да спрат неправилния сърдечен ритъм.
 • Ангиопластика. По време на тази процедура лекарите поставят малък надуваем балон в артерията. След това балонът се разширява, за да помогне за разширяване на стеснена или блокирана артерия. Ангиопластиката може да се комбинира със стентпоставяне — малка метална намотка, която се поставя в блокираната или запушена артерия, за да помогне за предотвратяване на всякакви бъдещи проблеми със стесняване.
 • Балонна валвулопластика. При тази процедура лекарите надуват катетър с балон в стеснени сърдечни клапи, за да помогнат за отварянето на ограниченото пространство.
 • Тромбектомия (лечение на кръвни съсиреци). Лекарите използват катетър при тази процедура, за да премахнат кръвни съсиреци, които потенциално могат да се разместят и да пътуват до органи или тъкани.

Ще бъдете упоени по време на катетеризация, но ще останете достатъчно бдителни, за да отговорите на инструкциите от лекари и медицински сестри.

По време на катетеризацията може да бъдете помолени да:

 • Задръжте дъха си
 • поемете дълбоко въздух
 • кашлица
 • поставете ръцете си в различни позиции

Това ще помогне на вашия здравен екип да получи по-добра представа за сърцето и артериите.

Какви са ползите от процедурата?

Сърдечната катетеризация може да помогне на Вашия лекар да диагностицира и лекува проблеми, които иначе биха могли да причинят по-големи проблеми, като инфаркт или инсулт. Може да успеете да предотвратите сърдечен удар или да спрете бъдещ инсулт, ако Вашият лекар е в състояние да коригира всички проблеми, открити по време на процедурата.

Какви са рисковете от лечението?

Всяка процедура, която засяга сърцето ви, е свързана с определен набор от рискове. Сърдечната катетеризация се счита за относително нисък риск и много малко хора имат проблеми. Рисковете от усложнения, макар и редки, са по-високи, ако имате диабет или бъбречно заболяване, или ако сте на 75 години или повече.

Рисковете, свързани с катетеризацията, включват:

 • алергична реакция към контрастната материя или лекарствата, използвани по време на процедурата
 • кървене, инфекция и синини на мястото на поставяне на катетъра
 • кръвни съсиреци, които могат да предизвикат сърдечен удар, инсулт или друг сериозен проблем
 • увреждане на артерията, където е поставен катетърът, или увреждане на артериите, докато катетърът преминава през тялото ви
 • неправилен сърдечен ритъм (аритмии)
 • увреждане на бъбреците, причинено от контрастното вещество
 • ниско кръвно налягане
 • разкъсана сърдечна тъкан

Какво можете да очаквате след лечението?

Сърдечната катетеризация обикновено е бърза процедура и обикновено продължава по-малко от час. Въпреки че се извършва доста бързо, все пак ще ви трябват няколко часа, за да се възстановите.

След като процедурата приключи, ще бъдете отведени в стая за възстановяване, където ще си починете, докато успокоителното изчезне. Мястото за поставяне на катетъра може да бъде затворено с шев или „тапа“, изработена от материал, който работи с тялото ви, за да създаде естествен съсирек в артерията.

Почивката след процедурата ще предотврати сериозно кървене и ще позволи на кръвоносния съд да заздравее напълно. Вероятно ще се приберете вкъщи същия ден. Ако вече сте пациент в болницата и сте получили катетеризация като част от вашата диагностична фаза или лечение, ще бъдете върнати в стаята си, за да се възстановите.

Обикновено се изисква по-дълъг престой, ако имате допълнителна процедура, като ангиопластика или аблация, по време на катетеризацията.

Вашият лекар трябва да може да обсъди резултатите от вашата катетеризация скоро след приключване на процедурата. Ако сте имали биопсия, резултатите може да отнеме известно време. В зависимост от резултатите, Вашият лекар ще препоръча бъдещо лечение или процедури.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss