Съвети за родителство на дете с ADHD по възраст

ADHD може да доведе до различни предизвикателства, докато децата се развиват и имат нови преживявания. Култивирането на вашите умения за пример за подражание и помагането на детето ви да отпразнува уникалното си взаимодействие със света, полага основата за успешно родителство на всяка възраст.

Разстройството с дефицит на вниманието и хиперактивност (ADHD) е често срещано разстройство на неврологичното развитие, обикновено диагностицирано в детството. Характеризира се със симптоми на хиперактивност, импулсивност и невнимание, които могат да създадат предизвикателства при ученето, управлението на задачите и междуличностните отношения.

Да си родител не е лесно при никакви обстоятелства. Децата редовно се изправят пред предизвикателства като част от израстването. Когато детето ви живее с ADHD, научаването как най-добре да го подкрепяте в развитието му може да има траен ефект върху самочувствието и самочувствието.

Какви са петте C на родителството с ADHD?

Петте C на родителството с ADHD са част от модел на родителство, разработен от д-р Шарън Салин, клиничен психолог, известна с работата си в подкрепа на семейства с невродивергентни деца.

Родителите, които следват рамката на Saline, се фокусират върху тези пет области, предназначени да помогнат за намаляване на разочарованието и претоварването на родителите:

 • Самоконтрол: способността ви да разпознавате и управлявате собствените си емоционални реакции, така че да можете да научите детето си да прави същото
 • състрадание: разбиране на индивидуалните нужди на вашето дете и реагиране с емпатия и търпение
 • Сътрудничество: работа с други, като учители и терапевти, за създаване на мрежа за подкрепа за вашето дете
 • Консистенция: определяне и поддържане на ясни граници, правила и последствия, като същевременно следвате това, което вие като родител казвате, че ще направите
 • Празненство: празнуване на успехите, независимо колко малки са, и надграждане върху това, което работи всеки ден

Развитието на тези принципи може да бъде от полза както за вас, така и за вашето дете.

Например, ако демонстрирате активно състрадание, последователност и самоконтрол, това ви помага да научите как да управлявате родителския стрес и разочарование. Освен това позволява на детето ви да се учи от вашия пример.

Родителство на малко дете с ADHD (на възраст 0–5 години)

Децата под 5 години преминават през сериозен физически растеж и двигателно развитие. Докато влязат в предучилищна възраст, тяхното социално, интелектуално и емоционално развитие също нараства главоломно.

Родителството на този етап може да бъде всепоглъщащо и изтощително, особено ако това е първото ви дете. Ето няколко съвета:

 • Създайте рутина: Ейми Браун, лицензиран клиничен професионален съветник от Йорквил, Илинойс, препоръча установяване и поддържане на дневен график за хранене, дрямка и игра. Според изследване от 2014 г. рутинните процедури могат да бъдат важен начин за осигуряване на последователност и стабилност за деца, живеещи с ADHD.
 • Научете повече за ADHD: Ранното детство е вашата възможност да научите колкото можете повече за ADHD. Научаването за симптомите, леченията и наличните мрежи за подкрепа може да ви помогне да практикувате състрадание и да знаете какво да очаквате, когато детето ви порасне.
 • Съсредоточете се върху грижата за себе си: Грижата за себе си може да помогне за предотвратяване на родителското прегаряне. „Да имаш малко дете с ADHD може да бъде физически и емоционално изтощително“, каза Мишел Инглиш, лицензиран клиничен социален работник от Сан Диего, Калифорния. „Поставете приоритет на грижата за себе си, като спите достатъчно, храните се добре и отделяте време за дейности, които харесвате.“
 • Започнете положително подсилване: Браун отбеляза, че методите за положително подсилване са много ефективни в ранна детска възраст. Ранното започване на този метод на родителство, каза тя, може да насърчи доброто поведение по пътя.
 • Прочетете заедно: Четенето заедно може да бъде релаксиращо. Освен това има допълнителни предимства за родителството на ADHD. „Четенето на вашето дете на тази възраст насърчава езиковото развитие и насърчава използването на четенето като здравословно умение за справяне в бъдеще“, каза Браун.

Отглеждане на по-големи деца, живеещи с ADHD (на възраст 6–12 години)

Деца на възраст 6–12 години са ученици в начален клас. Те започват да развиват своята независимост, да откриват своята креативност и да тестват социални умения с връстниците си.

По време на този етап непременно ще има много опити и грешки – и всички емоции, които идват с това. Някои съвети, които трябва да следвате, включват:

 • Поставете ясни правила, очаквания и последствия: Това е възрастта, в която децата могат да започнат да проявяват независимост. Определянето и съобщаването на ясни правила, очаквания и последствия може да помогне на дете, живеещо с ADHD, да научи кои действия дават какви резултати.
 • Бъдете част от независимостта на вашето дете: Като участвате в изследването на независимостта на вашето дете, можете да му помогнете да я развие бавно, по начин, който го подготвя за зряла възраст. Те могат да вземат свои собствени решения и вие можете да им помогнете да се учат от грешките си.
 • Позволете на децата да участват в решенията си за грижа: English предлага да включите детето си в процеса на грижа за ADHD. Това им помага да се научат да общуват открито с техния терапевт и ги учи, че ресурсите за ADHD са налични.

Родителство на тийнейджър с ADHD (на възраст 13-18 години)

Известно е, че тийнейджърите са сурови към родителите. Търсенето на независимост е на най-високо ниво през този етап от развитието и тийнейджърите са изправени пред нарастващ брой отговорности. Ето няколко съвета:

 • Насърчавайте здравословните навици: Насърчаването на здравословни навици като упражнения, качествен сън и балансирано хранене е важно, каза Инглиш, защото тийнейджърите, живеещи с ADHD, могат да изпитат предизвикателства с импулсивност и саморегулация.
 • Уважавайте независимостта: Тийнейджърите с ADHD са способни на независимост. Уважаването на желанието им да вземат собствени решения и да управляват деня си може да им помогне да изградят автономността, от която ще се нуждаят като възрастни.
 • Работете заедно по управлението на времето: „Управлението на времето може да бъде трудно за тийнейджъри с ADHD, така че е изключително важно да си сътрудничим, за да разработим система, която работи за тях“, каза Инглиш. „Това може да включва използване на календари, таймери и други инструменти, които да им помогнат да останат организирани и да управляват времето си по-ефективно.“
 • Редовно настаняване: Уважаването на независимостта на вашия тийнейджър не означава затваряне на линиите за комуникация. Редовната проверка с вашия тийнейджър им показва, че ви е грижа и сте там, ако е необходимо.

На каква възраст симптомите на ADHD са най-забележими?

Симптомите на ADHD обикновено се появяват в ранна детска възраст между 3 и 6 години. Децата, изпитващи тежки симптоми, често получават диагноза по-рано, на около средна възраст от 4 години.

ADHD не е прогресивно състояние. Всъщност симптомите се подобряват при много хора до зряла възраст. Понякога родителите или лицата, които се грижат за тях, могат да наблюдават по-тежки симптоми на ADHD, но това може да е просто защото детето е отговорило на ново предизвикателство по начин, който родителите са виждали преди.

Как родителската подкрепа може да помогне на дете с ADHD

Родителската подкрепа може да помогне на дете с ADHD през целия му живот. Според а Изследователска работа от 2023 гродителите изпълняват няколко важни роли през живота на детето, включително:

 • мениджър (отговаря за нуждите)
 • роуди (помага зад кулисите)
 • суперфен (осигуряващ обожание и насърчение)

Тези етапи показват вашата промяна като родител от насочване на живота на вашето дете към подпомагане на процъфтяването му, докато преминава в зряла възраст, като продължавате да му показвате безусловна любов.

Браун обясни, че родителската подкрепа предлага на децата, живеещи с ADHD:

 • емоционална подкрепа
 • застъпничество
 • рутина и структура
 • подкрепа за лечение
 • изграждане на умения

Изграждането на самочувствие е друг голям бонус от родителската подкрепа.

„Децата с ADHD може да изпитат ниско самочувствие в резултат на академични или социални предизвикателства“, каза Инглиш. „Родителите могат да повишат самочувствието на децата си, като признаят техните постижения, подчертаят силните им страни и предоставят безусловна любов и подкрепа.“

Долен ред

Родителските стратегии за дете, живеещо с ADHD, могат да варират според възрастта. Започването на вашия родителски подход с петте C може да ви помогне да култивирате важни практики, които не само намаляват родителския стрес, но и ви помагат да станете ефективен модел за подражание.

Грижата за себе си, поставянето на ясни граници и насърчаването на подходяща за възрастта независимост може да помогне на децата, живеещи с ADHD, да процъфтяват през всички етапи от живота си.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss