Съвети за лечение на псориазис на брадата

 • Пристъпите на псориазис могат да се появят навсякъде по тялото, включително кожата на лицето и под брадата.
 • Поддържането на брадата си чиста, използването на добри практики за бръснене и избора на правилните продукти могат да намалят проблемите.
 • Вземете предвид вашия тип кожа и съставки, когато избирате почистващи препарати, овлажнители и масла за брада.

Не е необичайно носителите на брада да се справят с случайни пристъпи на раздразнена кожа. Но ако имате и псориазис, болезнените кожни възпаления може да са нещо, което знаете много добре.

Добрата новина? Като се грижите за кожата под брадата си, можете да намалите червените, сърбящи и раздразнени петна, свързани с псориазис.

Съвети за лечение на псориазис на брадата

Да имате брада означава, че трябва да отделите допълнително време за рутинната си грижа за кожата, особено ако имате псориазис на скалпа или лицето.

Пази го чисто

Когато се грижите за брада, Американската академия по дерматология (AAD) казва, че е изключително важно да миете лицето и брадата си ежедневно с нежен почистващ препарат (не сапун), който съответства на вашия тип кожа.

Ето няколко насоки:

 • Ако имате мазна кожа, придържайте се към почистващ препарат, който съдържа салицилова или гликолова киселина.
 • Сухите типове кожа трябва да изберат хидратиращ почистващ препарат без аромат.
 • Ако усетите парене, когато почиствате кожата си, придържайте се към кремообразен почистващ препарат за лице за чувствителна кожа.

Овлажнявайте

След почистване не забравяйте да овлажните кожата под брадата си. Балсамът за брада е най-подходящ за предразположена към акне кожа, докато маслото за брада е по-подходящо за нормална до суха кожа.

Ексфолирайте и подстригвайте, ако е необходимо

Ако имате враснали косми, включете нежен ексфолиращ скраб в рутината си поне един до два пъти седмично.

И накрая, не забравяйте да поддържате брадата си с гребен за брада.

бръснете се

Когато дойде време за бръснене, няколко съвета допринасят за по-добро изживяване:

 • Първо намокрете кожата и косата на брадата.
 • Нанесете крем или гел за бръснене за чувствителна кожа.
 • Когато се бръснете, следвайте посоката на растеж на косата.
 • Опитайте се да изплакнете острието след всяко плъзгане.
 • И не забравяйте да нанесете масло за брада, балсам за брада или овлажнител за брада веднага след бръснене, за да помогнете за задържането на влагата.

Какво е псориазис?

Според Националната фондация за псориазис, псориазисът е хронично имунно-медиирано състояние, което причинява възпаление в тялото, което води до увеличаване на растежа на кожните клетки. Когато това се случи, може да забележите люспи по кожата си и повдигнати плаки, които могат да сърбят, изгарят или ужилват.

Въпреки че псориазисът може да се появи на всяка част от тялото ви, той обикновено се разпалва на:

 • скалп
 • врата
 • лице
 • колене
 • лакти

Неща, които трябва да имате предвид при избора на продукт

Кожата на лицето и шията ви е много чувствителна. Поради това трябва да бъдете внимателни при избора и нанасянето на продукти.

Вие също се справяте с космите на брадата си, така че може да имате малко късмет в използването на лечения, предназначени за псориазис на скалпа, като шампоани или кремове.

Продуктите, които лекуват псориазис, се продават или без рецепта (OTC), или се предлагат с рецепта от лекар.

Помислете за съставките

Като цяло продуктите без рецепта за псориазис съдържат една от двете активни съставки: салицилова киселина и каменовъглен катран. Въпреки че много локални средства имат други съставки, тези две са одобрени от Федералната администрация по лекарствата за лечение на псориазис.

Салициловата киселина може да помогне за премахване и омекотяване на кожните люспи. Следвайте указанията, когато прилагате продукти със салицилова киселина. Твърде много може всъщност да влоши симптомите на псориазис.

Въглищният катран е активна съставка както в продуктите без рецепта, така и в лекарствата, отпускани с рецепта. Действа чрез намаляване на сърбежа, лющене, зачервяване, подуване и лющене.

Това каза, че може също да раздразни кожата ви. AAD препоръчва първо да го тествате на малка площ, за да видите как реагира кожата ви.

Боровият катран е друга съставка, която може да намерите в продуктите за псориазис. Въпреки че не е толкова често срещан като каменовъглен катран, боровият катран може да помогне за намаляване на зачервяването, дразненето и възпалението, свързани с псориазис на лицето, според преглед за 2017 г.

Може да откриете, че това се използва като съставка в някои продукти с масло за брада, като масло за брада от марката Mountaineer.

Говорете с Вашия лекар за кортикостероидите

Кортикостероиди за локално приложение, като хидрокортизон, се предлагат без рецепта. Вашият лекар може да препоръча употребата на това краткосрочно за намаляване на тежестта на лекия лицев псориазис.

Ако вашият псориазис е по-тежък, може да се нуждаете от предписан кортикостероид.

Справете се със симптомите

Ако се борите със сърбеж на кожата, помислете за одобрен от FDA продукт за лечение на сърбеж, като например:

 • каламин
 • бензокаин
 • хидрокортизон
 • камфор
 • ментол

Овлажнителите са критична част от рутината ви за грижа за кожата. За да намалите сърбежа, зачервена кожа, ще искате да я държите смазана с тежък крем, мехлем или масло.

Националната фондация за псориазис споменава съставки като масло от жожоба, алое вера и цинков пиритион, за да помогнат за успокояване, овлажняване и премахване на люспи в резултат на псориазис.

Потърсете печата на признанието

Когато пазарувате продукти за псориазис, потърсете Печат за признание на Националната фондация за псориазис. Продуктите, носещи този етикет, е по-вероятно да не са дразнещи и безопасни за употреба, ако имате псориатично заболяване.

За да намерите продукт, безопасен за използване върху брадата и кожата под брадата ви, можете да търсите в тази база данни по категория, марка и тип. Например, CeraVe Psoriasis Cleanser и Cream са два продукта, препоръчвани за псориатична кожа.

Какво да избягвате

 • Аромат. Ако имате чувствителна кожа или дразнене от псориазис, избягвайте продукти, които съдържат аромат. Потърсете етикети, на които пише „без аромат“.
 • алкохол. Също така избягвайте лосиони, овлажнители или почистващи препарати, които съдържат алкохол, тъй като те могат да изсушат кожата ви и да влошат симптомите на псориазис.
 • Сурови ексфолианти. Избягвайте ексфолианти, които може да са твърде груби за кожата ви.

Кога да говоря с лекар

Трудно се вижда кожата под брадата ви. Това може да затрудни да разберете дали има някакви проблеми.

Въпреки това, ако кожата ви се чувства сърбяща, суха или болезнена или можете да видите червени, повдигнати петна, може да е време да се свържете с лекар.

Необяснимата загуба на коса е друг знак, който трябва да вземете предвид. Въпреки че загубата на коса не винаги е проблем, това може да означава, че се случва нещо друго.

Някои симптоми на псориазис се управляват чрез домашни средства. Но трябва да си уговорите час с лекар, ако вашите обостряния са:

 • се влошава
 • все по-болезнено
 • разпространение

Сертифициран дерматолог може да препоръча продукти за лечение на псориазис и грижа за вашата брада.

Псориазисът е често срещано кожно заболяване, което може да причини:

 • болка
 • зачервяване
 • възпаление
 • лющеща се кожа

Ако имате брада, правилната грижа за кожата под брадата, както и за косата на брадата, може да помогне за намаляване на кожните възпаления, причинени от псориазис.

OTC продукти като нежни почистващи препарати за кожата, тежки овлажнители и масла за брада могат да помогнат за справяне със симптомите на псориазис.

Въпреки това, ако вашите пристъпи се влошават, може да е време да говорите с Вашия лекар или сертифициран дерматолог.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss