Стрес, пушене и сърдечни заболявания

Чувствате се отпаднали, нервни, тревожни или стресирани? Първата ви реакция е да запалите цигара? Може би сте един от онези трудолюбиви хора, които се стремят към краен срок, които пушат цигари, за да се успокоят. Ако това ви звучи като вас, може да сте пушач на стрес.

Много пушачи са по -склонни да увеличат употребата на цигари, когато са под натиск. Някои събития, като празници, смяна на работа и преход към живота, могат да предизвикат определени навици, включително пушене. Следното може да увеличи натиска, който чувствате:

 • нови обстоятелства
 • завишени очаквания
 • финансови задължения
 • удължени списъци с неща за вършене

Първата ви реакция може да е да посегнете към опаковка и запалка, но пушенето може да ви накара да се почувствате по -стресирани.

Как пушенето причинява стрес

Много хора, които пушат, го правят, защото вярват, че това ги успокоява. Това е така, защото никотинът е лекарство, променящо настроението, и изглежда, че тлее от чувство на неудовлетвореност, гняв и тревожност, когато се вдишва.

Клиниката в Кливланд обяснява, че докато пушенето може да ви накара да мислите, че се чувствате по -спокойни, то всъщност повишава нивото на стрес в тялото ви и причинява следните негативни реакции:

 • повишаване на кръвното налягане
 • увеличаване на сърдечната честота
 • напрегнати мускули
 • стеснени кръвоносни съдове
 • намаляване на наличния кислород в мозъка и тялото за улесняване на здравословните умения за справяне

Когато пушите, никотинът влиза в кръвта ви и пътува до мозъка ви, където освобождава няколко невротрансмитери, включително допамин, основният химикал за възнаграждение в мозъка. Положителните чувства, които изпитвате, когато се отделя допамин, са краткотрайни. След като нивата на допамин намалят, ще се почувствате по -зле, отколкото преди да запалите.

Освен това тютюнопушенето в крайна сметка причинява повече стрес. Той оказва влияние върху дихателната ви система и допринася за сериозно заболяване. Тези физически заболявания могат да засилят чувството ви на стрес.

The Национален институт по сърце, бели дробове и кръв съобщава, че никотинът уврежда кръвоносните съдове, причинявайки кожата ви да се набръчка и да изглежда безжизнена. Той също така причинява кислородно гладуване, което прави белите дробове да функционират лошо. Натрупването на плака във вашите артерии е свързано с никотина, което води до сърдечни заболявания. Никотинът може да увеличи растежа на тумора на белия дроб и гърдата и колкото повече цигари пушите, толкова по -вредни ефекти ще изпитате.

Здравословни начини за справяне

Колкото по -често използвате естествени методи за борба със стреса, толкова по -малко цигари ще пушите и толкова по -добре ще се чувствате. Ако имате подходящ план за справяне, ще откриете, че не е нужно да запалите, за да се охладите.

Една от най -добрите стратегии е да замените пушенето с ефективна форма на релаксация и да го практикувате често. Ключът е да намерите нещо, което ви харесва. Веднага щом почувствате желание да светнете, опитайте един от тези методи:

Практикувайте дълбоко дишане и медитация.

Можете да направите това няколко пъти, докато не се почувствате спокойни:

 1. Намерете тихо място
 2. Седни.
 3. Затвори си очите.
 4. Контролирайте дишането си.
 5. Поставете ръка върху стомаха си.
 6. Бавно вдишайте, за да усетите как стомахът ви се повдига.
 7. Издишайте, за да почувствате как стомаха ви се свива.

Практикувайте визуализацията.

Визуализацията може незабавно да облекчи напрежението и тревожността. Отделете няколко минути, за да седнете на стол или да легнете в тиха стая и да затворите очи. Представете си себе си в приятна, спокойна обстановка. Представете си звуците на водата, топлината на слънцето и миризмата на пясък, трева или чист въздух или друг успокояващ сценарий.

Разходи се.

Разходката може да ви осигури подобна релаксация. Понякога ходенето ви помага да организирате мислите си или да решите някои проблеми. В други случаи е най -добре да забравите проблемите си за момент и да се съсредоточите върху заобикалящата ви среда.

Практикувайте йога или тай чи.

Ако преминавате през дълги периоди на стрес, опитайте редовни упражнения за релаксация като йога или тай чи. Казват, че йога ви освобождава от безпокойството, като освобождава психически напрежения, отпечатани в тялото ви. Тай чи помага за постигане на баланс в тялото ви чрез движение.

Упражнявай се редовно.

Редовните ежедневни упражнения могат да бъдат толкова прости, колкото бързо ходене, каране на колело или плуване. The Американска сърдечна асоциация препоръчва упражнения поне 30 минути на ден, пет дни в седмицата. Физическата активност повишава вашите ендорфини, които са невротрансмитерите, които ви карат да се чувствате добре. Това повишаване на ендорфините е това, което бегачите наричат ​​„високо бегач“. Ходенето или по -енергичната тренировка, като бягане или друг спорт, на който се наслаждавате, може да повдигне настроението ви изключително много. Проблемите, които ви стресират, ще се почувстват много по -лесно за преодоляване след това.

Вземете тайм-аут.

Отстъпването от стресова ситуация, дори за няколко минути, може да бъде достатъчно, за да възстановите спокойствието и равновесието си. Част от това, което търсите с почивка за пушене, е шанс да отделите няколко минути за себе си. Все още можете да си вземете почивка, но изхвърлете цигарите. Дайте си малко спокойно време и докато го правите, коригирайте мисленето си, за да промените нереалистичните очаквания или други вредни модели на мислене. Ако чувствате нужда от повече структура на почивката си, изпийте чай или здравословна закуска.

Говорете с някой, на когото имате доверие.

Ако сте свикнали да пушите с други хора, няма нужда да имате отношение „всичко или нищо”, когато става въпрос за създаване на по-здравословни навици. Запазете доброто от времето, прекарано заедно, като например говоренето, и изхвърлете пушенето. Говоренето с доверен приятел за това, което ви притеснява, може да бъде полезно и може да ви помогне да поставите стресовите ситуации в подходяща перспектива.

Пази се.

Нездравословното поведение често се случва заедно. Ако не се грижите правилно за себе си, като спите достатъчно, хранете се правилно и спортувате редовно, е по -вероятно да искате да пушите отново. Вместо това, не забравяйте да поставите допълнителен акцент върху това да се грижите за себе си физически и психически по време на стрес. Когато сте добре отпочинали, активни и зареждате със здравословни храни, е по-малко вероятно да оставите нездравословните навици да се разпалят.

Стресът е нормална част от живота. Вие контролирате как да се справите с него. Тютюнопушенето е фалшиво одеяло за сигурност за вашето тяло, което осигурява малко комфорт в действителност. Колкото по -добре осъзнавате пушачите си, толкова по -малко ще пушите и по -малко пречки ще имате, когато се откажете.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss