Странните възходи и падения в живота ми с ADHD

Когато бях на осем години, бях диагностициран с тежка ADHD. Бях доста класически случай: болезнено дезорганизиран и разсейващ се, надарен ученик по предмети, които приковаваха вниманието ми, и лош ученик във всичко останало.

Макар че моят ADHD се промени през 20-те години от диагнозата ми (вече не се опитвам да излизам от къщата само с една обувка, например), аз също се научих да се справям с него. И започнах да го виждам по-малко като проклятие и повече като набор от възходи и падения. Въпреки всичко, което ми струва чудатият ми мозък, откривам, че има нещо друго, което дава. Ето няколко.

От друга страна: лесно се разсейвам…

Дори когато правя нещо, което наистина ме интересува (като пиша това парче, например), умът ми все още има разочароваща тенденция да се лута. Особено трудно е, когато имам достъп до цялото разсейване на интернет. Тази разсеяност е причината, поради която дори простите задачи могат да отнемат повече време на хората с ADHD и мога да стана абсолютно бесен на себе си, когато осъзная, че съм загубил цял работен ден, падайки в заешка дупка в социалните медии.

От друга страна: аз съм супер универсален!

Разбира се, има предимства да бъдеш всеяден читател, който може да прекарва часове в прелитане от тема на тема. Защото дори и да не правя това, което съм технически предполагаем да правя, все още се уча. Тази далечна жажда за информация означава, че съм ценен член на екипа в вечери за любопитни факти и имам огромен фонд от знания, от които да черпя в разговорите и в работата си. „Как си зная че?” хората ме питат често. Отговорът обикновено е, че научих всичко за това, докато бях разсеян.

Научете повече: Най-добрите качества на работа за хора с ADHD »

От друга страна: мога да бъда детински…

С напредването на възрастта на някои хора симптомите могат да намалеят или намалеят, но за тези от нас, за които не го правят, ние имаме известна репутация на незрялост. Това може да се прояви по начини, които са разочароващи не само за хората с ADHD, но и за нашите приятели и партньори.

Дезорганизацията (като моята постоянна неспособност да намеря ключовете си), по-малко от звезден контрол на импулсите и ниската толерантност към фрустрация са неща, от които хората с ADHD трудно израстват. Още по-трудно е да убедим хората в живота си, че не се държим нарочно по детски.

От друга страна: аз съм млад!

Не всичко в поддържането на детска чувствителност е лошо. Хората с ADHD също имат репутацията на забавни, глупави и спонтанни. Тези качества ни правят забавни приятели и партньори и помагат за компенсиране на някои от по-разочароващите аспекти на разстройството. Класическият виц е така:

Въпрос: Колко деца с ADHD са необходими, за да сменят крушка?

A: Искате ли да карате велосипеди?

(Но наистина, кой не иска да кара велосипеди?)

От минуса: трябва да приемам лекарства…

В наши дни на пазара има много лекарства за ADHD, но за много от нас те причиняват почти толкова проблеми, колкото и решават. Приемах Adderall през по-голямата част от десетилетие и макар че ми даде способността да седна и да се съсредоточа, той също така ме направи избухлив, нетърпелив и лишен от чувство за хумор и ми даде пристъпи на ужасно безсъние. Така че след десет години лечение, взех почти десет години почивка и в известен смисъл беше като да се срещна за първи път.

Отгоре: И имат лекарства за приемане!

Няма един правилен начин за управление на ADHD. Научих, че макар да не искам да приемам лекарства всеки ден, ми е полезно да имам рецепта за онези дни, когато мозъкът ми просто отказва да се държи. И макар че никога няма да разбера как някой може да приема лекарства за ADHD за развлечение, е доста забележително колко продуктивен мога да бъда с помощта на фармацевтични продукти. Мога да почистя къщата си, да изпълня всичките си писмени задачи и да направя едно страшно телефонно обаждане! Въпросът е само да се реши дали тревожността, предизвикана от лекарства, е по-добра от тревожността, предизвикана от това, че нищо не се прави.

Всичко на всичко

Удобно ми е да кажа, че ADHD направи живота ми много по-труден. Но всяка житейска ситуация има своите възходи и падения и точно така гледам на ADHD. Не ми се иска да го нямах, както и да не съм жена или гей. Това е едно от нещата, които ме правят такъв, какъвто съм, и в края на деня съм благодарен за мозъка си, точно такъв, какъвто е.

Продължете да четете: 29 неща, които само човек с ADHD би разбрал »

Илейн Атуел е автор, критик и основател на Дартът. Нейната работа е представена в Vice, The Toast и много други издания. Тя живее в Дърам, Северна Каролина.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss