Стартъпът Tree Burial предлага нов начин за умиране – такъв, който е без въглерод

Никой не знае със сигурност какво се случва, когато умрем, но нова компания дава втори живот на починалия – под формата на дървета.

Стартиран през 2022 г., Transcend се надява да създаде цели гори, предлагащи погребения на дървета както за хора, така и за домашни любимци от 2023 г.

Може да звучи пресилено, но основателят и главен изпълнителен директор на Transcend, Матю Кохман, казва, че не е преоткрил колелото.

Вместо това той помага на хората — и на погребенията — да се върнат към корените си.

„Това е най-старата форма на погребение“, казва Кохман. „Това не е преоткриване на нищо. Това, за което се застъпваме, е естественото поставяне на тялото в земята, което е правено от хилядолетия.

Това е рязко отклонение от традиционните погребения в ковчези или кремация.

Какво е вдъхновението и науката зад погребенията на дървета и това наистина ли е устойчив вариант? Прочетете, за да научите подробностите.

Вдъхновението зад погребенията на дървета

Кохман се запозна с концепцията за погребения на дървета преди няколко години, когато научи за проекта Capsula Mundi.

Идеята, създадена от италианските дизайнери Raoul Bretzel и Anna Citelli, включва урна във формата на яйце, изработена от биоразградима пластмаса. Пепелта от човешки останки може да бъде поставена в урната, която след това ще бъде спусната в земята и ще подхранва дърво.

„Помислих си: „Разбира се, така искам да отида. Искам да се върна на земята и да бъда посаден като дърво“, казва Кохман.

В крайна сметка Кохман посегна към Capsula Mundi, но беше отхвърлен от аспекта на кремацията – това, което той смяташе за „по-малката от двете злини“ в сравнение с погребението в ковчег.

„Това включва изгаряне на изкопаеми горива за изгаряне на тялото, което иначе би било [provided] богати хранителни вещества в земята“, казва той. „Последният ви жест е да бъдете емитер на изкопаеми горива.“

От друга страна, засаждането на дървета постига обратното.

Според изследване, представено от базирания в Цюрих професор Томас Кроутър в Американската асоциация за напредък на науката (AAAS) за 2019 г., засаждането на 1,2 трилиона дървета може да неутрализира емисиите на CO2.

За Кохман пословичните семена бяха засадени.

Просветна му, че други хора вероятно търсят погребения на дървета, които не включват кремации, които, ако се направят правилно, биха могли да намалят въглеродните емисии.

„Смъртта е общ знаменател във всички на планетата. Ако можем да намерим начин да свържем повторното залесяване със смъртта, това е идея, променяща света“, казва той. „Ако вземете земя и я нарежете на подразделяеми парцели и я продадете на хора, за да могат да се засадят като дървета, когато умрат, можете да започнете да залесявате отново участъци земя със смъртта.“

Кохман посочва, че погребението на дървета е отрицателно по отношение на въглерода, което го прави положително за майката природа и тези, които искат да бъдат по-устойчиви в смъртта, отколкото са били в живота.

Освен това той не е единственият, който търси по-екологичен начин да умре.

Според потребителски доклад от 2022 г. на Националната асоциация на погребалните директори (NFDA), 60,5 процента от респондентите заявяват, че перспективата за „зелени погребения“ ги интересува, посочвайки потенциални ползи за околната среда и спестяване на разходи.

Политиката на конвенционалното погребение

Балсамирането стана популярно по време на Гражданската война, когато имаше все по-голяма нужда от връщане на войници, убити в бой на дълги разстояния, за правилно погребение, казва Кохман.

Балсамирането включва инжектиране на течности в тялото на починалия, за да се забави разлагането, обикновено разтвор на формалдехид във вода. Процесът позволи на телата на войниците да се приберат у дома, независимо от метеорологичните условия или разстоянието.

Президентът Ейбрахам Линкълн е може би най-публичният ранен пример за балсамиране. Тялото му беше балсамирано, за да може да пътува от окръг Колумбия до Илинойс като част от двуседмично погребение.

„Това, което започвате да осъзнавате, докато се задълбочавате в това, е, че в САЩ погребалните ни практики са се отдалечили от нашите корени“, казва Кохман.

Днес местните закони се различават, но вълната бавно се обръща. През декември 2022 г. Ню Йорк стана шестият щат, който легализира компостирането от хора.

Други щати легализираха компостирането от хора от 2019 г., включително:

 • Колорадо
 • щат Вашингтон
 • Орегон
 • Върмонт
 • Калифорния

За разлика от човешкото компостиране, погребенията на дървета са законни във всичките 50 щата.

Кохман казва, че настоящите прекъсвания включват потвърждаване на горски местоположения и работа чрез местните закони, за да се гарантира, че Transcend може да осигури постоянна защита за всеки сайт.

Как работи погребението на дървета

Идеята за погребение в дърво може да звучи интересно, но как работи?

Ето разбивката на процеса на Transcend, стъпка по стъпка:

 1. Изкопайте дупка с дълбочина около 3,5 фута в законно определена зона.
 2. Погребете тялото, увито в биоразградимо ленено бельо.
 3. Постелете гроба с въглеродни материали, като сено или дървени стърготини от местни доставчици.
 4. Покрийте тялото с повече въглероден материал и около 1,5 фута пръст.
 5. Добавете слой от ектомикоризни и ендомикоризни гъби (гъби, които помагат при разграждането).
 6. Засадете на върха юношеско дърво на възраст от две до четири години.

Дълбочина

Кохман казва, че дупката от приблизително 3,5 фута е по-добра за оксигенация от стандартните шест фута, използвани при традиционните погребения. Тялото не се променя както при конвенционалния процес на балсамиране, така че химикалите няма да проникнат в земята.

Най-добри практики за компостиране

Що се отнася до въглеродните материали, един учен казва, че тази стъпка се основава на компостиране.

„В компоста не искате твърде много храна, богата на азот, или няма да се разложи толкова ефективно“, казва д-р Дженифър ДеБруйн, доцент по биосистемно инженерство и почвознание в Университета на Тенеси в Ноксвил , който помогна на Transcend в ролята на съветник.

Ефективният компост използва баланс между зелени храни, съдържащи азот и кафяви храни, съдържащи въглерод

„Това е същата идея за тялото“, казва Де Брюн. „Нашите тела са богати на азот, така че искате да имате въглерод, за да балансирате азота и да помогнете за разлагането.“

Гъби помощници

DeBruyn казва, че гъбите могат да служат като продължение на корените и да помогнат на дървото да получи хранителни вещества. Използването на дърво, местно за района, също увеличава положителното въздействие върху околната среда.

Млади дървета

Защо да използвате младо дърво вместо фиданка или по-старо растение?

„Подрастващото дърво е достатъчно сърдечно, за да пусне корени, но достатъчно младо, за да поеме всички полезни хранителни вещества, идващи от нашето тяло“, казва Кохман.

Оттам дървото ще поеме хранителни вещества като:

 • фосфати
 • фосфор
 • нитрати
 • азот
 • въглерод

Освен това освобождава кислород в околната среда и отделя въглерода от нея

„Transcend е за засаждане на дърво, което през целия си живот отделя много въглерод всяка година“, казва Кохман.

Още в Здрави хора, здрава планета
Виж всички

Защо морските водорасли може да са новата устойчива суперхрана, плюс как да ги ядем

9 устойчиви начина за празнуване на празниците за вашия бюджет и за планетата

18 лесни и зелени рецепти „Направи си сам“ за почистване на всички неща, плюс ползи за здравето

Как се сравнява с други опции за погребение

Цената и въздействието върху околната среда са две от най-често цитираните причини за разглеждане на погребения на дървета, според NFDA.

И така, как едно погребение на дърво се сравнява с традиционното и кремацията?

Сравняване на разходите

Според NFDA средната цена на традиционно погребение в САЩ с гледане и погребение е била 7848 долара през 2021 г.

Междувременно кремация с погребение излезе на средна цена от около 6 971 долара. За да се регистрирате за погребение на дърво с Transcend – необвързващо споразумение – ще платите $8,500.

Сравняване на въздействието върху околната среда

Повишеният интерес към устойчивостта е движеща сила зад ранния интерес към идеята на Transcend.

„Хората се интересуват да намалят въздействието си върху околната среда и да направят неща, за да помогнат с проблема с изменението на климата“, казва Де Брюн.

Може да не е изненада, че традиционните погребения не са екологични. Изработката на дървено и метално ковчеже изисква ресурси. Освен това този ковчег отива в земята с бавно разлагащо се тяло.

Освен това, a 2022 преглед показват, че тялото генерира въглероден отпечатък от гроба след традиционно погребение.

Химикалите, използвани при балсамирането, и небиоразградимите материали, използвани при погребението, могат да попаднат в почвата и водната маса. Зелените погребения не включват балсамиране, което елиминира възможността химикалите от процеса да проникнат в околната среда.

Кремацията се разглежда като щадяща околната среда алтернатива и прогнозираният брой кремации през 2021 г. е много по-голям от този на погребенията – 57,5 ​​процента срещу 36,6 процента, според NFDA.

Въздействието на кремацията върху околната среда е по-малко ясно, но Кохман казва, че е като да предприемете пътуване с кола от 500 мили.

„Процесът на горене променя органичния въглерод в тялото във въглероден диоксид, така че произвеждате парникови газове като въглероден диоксид“, казва Де Бруйн.

От друга страна, концепцията на Transcend предлага въглероден отрицателен подход.

„Тъй като се засажда дърво… в крайна сметка това ще бъде процес с отрицателен въглерод“, казва Де Брюн.

Традиционните погребения имат неоспорим въглероден отпечатък.

Химикалите, участващи в процеса на балсамиране, и небиоразградимите материали в ковчежетата причиняват замърсяване на почвата и водата, докато кремацията отделя парникови газове.

Зелените погребения могат да предложат алтернатива.

Стартиращата компания Transcend се надява да предложи погребения на дървета през 2023 г., след като разплита законовата бюрокрация, предоставяйки въглеродно неутрална опция за тези, които искат тяхното наследство да включва положително въздействие върху планетата.


Бет Ан Майер е базирана в Ню Йорк писателка на свободна практика и стратег по съдържание, която е специализирана в писане за здраве и родителство. Нейната работа е публикувана в Parents, Shape и Inside Lacrosse. Тя е съосновател на агенцията за дигитално съдържание Lemonseed Creative и е завършила Syracuse University. Можете да се свържете с нея в LinkedIn.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss