Сравняване на Cradle Cap и екзема

И двата вида кожни състояния, които могат да причинят люспи и обриви, са два вида кожни състояния.

Терминът “люлка” се отнася до инфантилен себореен дерматит, който засяга предимно скалпа. Възрастните също могат да развият себореен дерматит.

Въпреки че някои смятат детския себореен дерматит за вид екзема, той не е същият като атопичния дерматит. Само бебетата развиват люлка, докато хора от всички възрасти могат да развият екзема.

Ето как можете да различите люлката и екземата при вашето бебе и какви следващи стъпки можете да предприемете.

Cradle cap срещу симптоми на екзема

Cradle cap може да причини обрив по скалпа, който е:

 • мазна или мазна
 • люспест
 • люспест
 • бял, жълт или кафяв на цвят

Симптомите могат да се развият и зад ушите, както и върху области на лицето, като страните на носа и клепачите. Понякога може да причини и обриви в областта на пелените.

Екземата, от друга страна, може да се прояви като обрив, който може да бъде:

 • червено при по-светли тонове на кожата и червено-лилаво, кафеникаво или сиво при по-тъмни тонове на кожата
 • възпален
 • сърбеж
 • люспест

Екземата може да се появи и на скалпа, но това не е основното място на развитие, както е при люлката. Екземните обриви могат да се развият навсякъде по тялото, но особено по лицето и ръцете, както и в кожните гънки.

Cradle cap (себореен дерматит) срещу екзема (атопичен дерматит) причини

Както люлката, така и атопичният дерматит могат да се считат за видове екзема, но имат различни причини.

Cradle cap причини

Смята се, че люлката се развива в резултат на свръхактивни мастни жлези, които обикновено отделят масло, наречено себум.

Това може да се дължи на редица фактори, като хормони, генетика или околна среда. Маласезия гъбичките също могат да допринесат. Точната причина обаче не е ясна.

Причини за екзема

Смята се, че екземата се причинява от пропускане на кожната бариера, което се дължи на комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.

Рискови фактори и засегнати популации

Cradle cap се появява за няколко месеца при по-малки бебета, но има тенденция да се подобрява на възраст от 6 до 12 месеца.

Атопичният дерматит има тенденция да протича в семейства и може да се появи заедно с сенна хрема, хранителни алергии и астма.

Каква е вероятността от рецидив?

Докато люлката може да се подобри до първия рожден ден на бебето, някои деца могат да развият себореен дерматит, когато пораснат. Възрастните със себореен дерматит могат да имат цикли на ремисия и обостряния през целия живот.

Екземата, от друга страна, има тенденция да бъде хронично състояние, което може да се повтори без лечение.

Кога да се свържете с лекар

Ако капачката не се подобри от само себе си, може да помислите да се обадите на педиатъра на детето си за правилна диагноза и възможно лечение.

За себореен дерматит при възрастни или за екзема при хора от всички възрасти, може да обмислите посещение на лекар, ако не виждате подобрения с домашно лечение и симптомите ви са сърбящи, неудобни и пречат на качеството ви на живот.

Драскането по кожата ви може да доведе до нейното счупване и да увеличи риска от инфекции. Обърнете се към лекар, ако смятате, че имате признаци на кожна инфекция, като изтичане, подуване и болка.

Как се диагностицират люлка и екзема?

Обикновено лекарят може лесно да диагностицира пеперуда и екзема въз основа на физически преглед, както и история на симптомите. В някои случаи може да е необходима биопсия на кожата, за да се потвърди екземата.

Как лекувате екзема и люлка?

Целта на лечението на екзема и люлка е да помогне за изчистване на кожата, като същевременно намали всеки дискомфорт.

Обработка на капачката на люлката

Cradle cap обикновено не се нуждае от лечение. Въпреки това, можете да помогнете за намаляване на броя на люспите по скалпа на вашето бебе, като го масажирате с бебешко олио преди измиване с шампоан. Можете също така внимателно да срешете или изчеткате разхлабените люспи.

Лечение на екзема

Планът за лечение на екзема зависи от тежестта на състоянието и може да включва комбинация от:

 • овлажнители на кожата
 • кортикостероидни кремове с рецепта
 • crisaborole маз (за хора на 3 месеца и по-големи)
 • JAK инхибитори (за хора над 12 години)
 • биологични или перорални лекарства като имуносупресори

Въпреки това, crisaborole маз може да се използва само при хора на 3 месеца и повече, а JAK инхибиторите само при хора на 12 години и повече, според Американската академия по дерматологична асоциация.

Предотвратяване на обостряне на люлка и екзема

Екземата и екземата не са непременно предотвратими, но може да сте в състояние да помогнете за намаляване на обострянията на симптомите.

Как да предотвратите капачката на люлката

Не е ясно дали можете да предотвратите капачката на люлката. Въпреки това можете да намалите омазняването, като миете главата на бебето си с шампоан по-често или през ден.

Как да се предпазим от екзема

Въпреки че може да не сте в състояние да предотвратите екзема, можете да предприемете стъпки, за да намалите риска от обостряне. Това включва поддържане на кожата ви овлажнена, както и избягване на възможни задействания, като алергени, аромати и дразнители. Използването на нежни продукти за грижа за кожата също може да помогне.

Cradle cap (себореен дерматит) срещу екзема (атопичен дерматит) снимки

Себорейният дерматит при деца и възрастни обикновено е мазен и люспест. Може да изглежда червено по скалпа, както и по ушите, клепачите и носа при хора с по-светъл тон на кожата. Може да изглежда червено-лилаво, кафеникаво или сиво при хора с по-тъмен тон на кожата.

Екземата може да засегне и скалпа ви. Но както показват тези снимки, тя обикновено е суха, люспеста и лющеща се, въпреки че може да се появи и обезцветяване на кожата.

Често задавани въпроси за люлка и екзема

Помислете за следните често срещани въпроси относно люлката и екземата:

Защо бебетата получават шапка за люлка?

Не е съвсем ясно защо бебетата получават шапка за люлка. Въпреки това се смята, че свръхактивните мастни жлези на скалпа играят роля в това състояние.

Как можете да разберете разликата между екзема и себореен дерматит?

Себорейният дерматит и екземата могат да причинят лющещи се кожни обриви. Но за разлика от екземата, която е склонна да бъде суха и сърбяща, себорейният дерматит и люлката при бебета обикновено са мазни, мазни и не сърбят.

Какво може да се сбърка с капачка за люлка?

Псориазис, импетиго и tinea capitis (трихофития) могат да причинят люспи и лющене, които могат да бъдат сбъркани с люлка. Въпреки това, тези състояния са необичайни при кърмачета.

Могат ли бебетата да получат екзема по скалпа?

Екземата може да се развие на всяка част от тялото, включително скалпа. Атопичният дерматит също може да се появи на всяка възраст, въпреки че обикновено започва в детството.

Колко време издържа капачката на люлка?

Cradle cap има тенденция да се подобрява отвътре 4 до 6 месеца. Ако симптомите продължават по-дълго или се влошат, помислете за разговор с педиатъра на вашето дете.

За вкъщи

Заболяването и екземата са два вида кожни заболявания, които могат да засегнат скалпа на бебето. Въпреки че и двете могат да причинят люспи на скалпа, като цяло симптомите са различни. Освен това, докато капачката обикновено преминава от само себе си, екземата може да изисква лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss