Сравняване на вашите възможности за карпометакарпална артропластика

Хирургията за смяна на ставата на палеца може да включва прехвърляне на сухожилие или изкуствено заместване. Има и по-нови техники, които използват тел или шев като прашка за поддържане на палеца ви.

С напредване на възрастта ставата на палеца става често срещано място на артрит. Лигаментите, които държат ставата заедно, също могат да се разхлабят, причинявайки приплъзване. Или хрущялната подложка между ставата на китката (трапец) и ставата в основата на палеца (първа карпометакарпална) може да се износи.

Това може да причини скованост, болка и инвалидност, които лекарят може да коригира с карпометакарпална (CMC) артропластика, известна още като пълна смяна на ставата на палеца.

За да извърши тази операция, хирургът може да използва лигамент от тялото ви, за да смекчи ставата или да постави метални, силиконови или пластмасови протези. Ако използват лигамент, процедурата е известна като реконструкция на лигамент и интерпозиция на сухожилие (LRTI). Ако използват протеза, това се нарича пълна смяна на ставата.

Лекарят може също да препоръча варианти на тези техники. Тази статия разглежда и сравнява различни варианти за CMC артропластика.

Реконструкция на лигамент и интерпозиция на сухожилие (LRTI)

По време на LRTI хирургът премахва увредените костни повърхности и част или цялата трапецовидна кост на китката ви. След това те използват вашия лигамент, за да направят възглавница за отделяне на останалите кости.

Лекарите извършват тази операция от десетилетия, като често подобряват симптомите и функцията на палеца. Все пак има недостатъци:

  • Възстановяването може да отнеме много време.
  • Палецът ви може да е значително по-къс.
  • Вашият палец може да не е толкова силен или да работи толкова добре, колкото преди да бъде повреден.
  • Ползите може в крайна сметка да изчезнат, когато болката и неизправността се върнат.

Тотална ставна артропластика

Цялостната артропластика на ставата (известна още като пълна смяна на става) включва отстраняване на увредените костни повърхности и замяната им с протеза. Този изкуствен заместител е направен от пирокарбон или метал. Те също така използват синтетични разделители, за да седят между костите.

Ако сте по-млади и много активни, с голямо търсене на ставата, лекарят може да препоръча синтетични дистанционни елементи, тъй като металните протези могат да се повредят при тежка употреба.

Повечето CMC артропластики са успешни и без усложнения. Някои състояния могат да увеличат риска от усложнения, включително диабет и подложени на бъбречна диализа. Но а Проучване от 2019 г от 3344 пациенти са открили много малко усложнения през първите 30 дни след операцията.

В проучване от 2017 г. 89% от хората, които са имали пълна смяна на ставите, са доволни от резултатите.

Ендопротезиране на дистракция на хематома

Друг вариант е хематомна дистракционна артропластика (HDA). Тази техника включва премахване на трапеца и временно инсталиране на тел (наречена тел на Киршнер или K-тел), за да обездвижите палеца си. Лекарите държат жицата в продължение на 4 до 6 седмици, за да позволят на зоната да заздравее.

А Проучване от 2021 г установи, че HDA дава по-добри резултати от LRTI след 1 година. Все пак Фондацията за артрит отбелязва, че процедурата е „донякъде противоречива“. В медицинската общност все още няма много консенсус относно нейната ефективност и може би липсата на специалисти, обучени в тази процедура.

Премахването на трапеца идва с допълнителни рискове, като загуба на сила на щипка и потенциално скъсен палец.

Ендопротезиране с суспензия

Суспензионна артропластика (SSA), известна още като суспензионна пластика на бутон за зашиване (SBS), известна още като TightRope, е по-нова процедура, подобна на разсейването на хематома. След отстраняване на трапеца, хирургът окачва метакарпалната част на палеца ви от метакарпалната част на показалеца (показалеца) с шев, прикрепен към копче.

Тази техника е по-малко инвазивна и има по-кратко време за операция и възстановяване. А Проучване от 2023 г наблюдава по-добро дългосрочно подобрение на симптомите след SSA в сравнение с LRTI. Той също така отбеляза, че метакарпалът е по-малко вероятно да колабира след SSA.

А Систематичен преглед за 2022 г установиха, че SSA и LRTI имат подобни резултати, но са необходими повече изследвания, преди да се направят каквито и да било заключения.

Кой е най-добрият метод за операция на CMC?

Какво работи най-добре за вас ще зависи от следното:

  • твоята възраст
  • количеството търсене на ставата на палеца ви
  • степента на увреждане на ставата на палеца
  • всякакви предшестващи състояния или наранявания

Ще трябва също така да прецените дали желаният от вас резултат е реалистичен резултат от конкретната процедура.

След операцията смяната на ставата може да ви осигури по-добра функция и по-естествено изглеждащ палец. Но е по-скъпо и е по-вероятно да създаде усложнения. Протезата е по-вероятно да се провали, ако често използвате ставата на палеца си.

Следващата таблица предлага сравнение между LRTI и тотална смяна на ставите:

LRTI Пълна подмяна на CMC става
За по-малко увредени стави За по-увредени стави
По-малко скъп По-скъпо
По-малко усложнения Може да има повече усложнения
По-малко възстановен обхват на движение По-добре възстановен обхват на движение
По-забележими разлики във външния вид По-редовен външен вид

HDA и SSA са по-прости операции, които могат да предложат подобни резултати. Но има по-малко изследвания в подкрепа на тяхната ефективност.

Говорете със специализиран ръчен хирург за това коя опция може да е най-добра за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss