Справяне с расовите различия при колоректален рак

Чернокожите хора в Съединените щати не само развиват колоректален рак по-често, но също така го получават по-рано и имат по-лоши резултати. Причините за това включват достъп до грижи, генетика и ефектите от системния расизъм.

Mix Media/Getty Images

Колоректален рак е всеки рак, който започва в дебелото черво (дебелото черво) или ректума. Тъй като тези видове рак са сходни, хората често ги наричат ​​заедно колоректален рак (CRC).

CRC е трети по честота вид рак и втората най-голяма причина за смърт от рак в Съединените щати. Когато се открие на ранен етап, лечението може да излекува CRC. В някои случаи можете дори да го предотвратите.

Афро-американците имат най-висок процент на CRC в Съединените щати. Причините за това са сложни. Има различия в нивата на скрининг, достъпа до грижи и качеството на грижите. Генетиката също може да допринесе за по-високите нива.

Афро-американците имат по-високи ставки от дясностранен рак на дебелото черво. Тези видове рак имат по-ниска преживяемост.

Знаем също, че системният расизъм и неравенствата в здравеопазването допринасят за по-лоши резултати от рак при чернокожите.

В тази статия разглеждаме по-задълбочено различията в честотата, началото и резултатите от CRC. Също така ще разгледаме какво можем да направим, за да изравним достъпа до висококачествени грижи и лечение.

Разлики в ставките

Като цяло нивата на CRC са намаля в последните години. Това се дължи на по-високите нива на скрининг и ранно откриване или превенция.

Все пак процентите сред афро-американците са по-високи в сравнение с други групи. Според Американското дружество за борба с рака (ACS), афро-американците са 20% по-вероятно е да получите диагноза колоректален рак. Освен това те имат около 40% по-голяма вероятност да умрат от колоректален рак.

Изследване от 2021 г предполага, че индианците също са изложени на повишен риск.

Раса или етнос Случаи на CRC на 100 000 души CRC смъртни случаи на 100 000 души
Черен или афроамериканец 41.9 16.8
Индианец 39.3 14.0
Като цяло 37.3 13.1
Бяло 37,0 12.9
испанец 33.5 10.8
Азиатски или тихоокеански островитянин 31.7 8.9

Има много причини за това несъответствие. Вероятно е комбинация от генетика, достъп до здравеопазване и системен расизъм.

Разлики в диагнозата

Скринингът е важен за диагностицирането на CRC на по-ранен етап. Колоноскопията може дори да предотврати рак.

Полипите са израстъци в лигавицата на дебелото или ректума. В някои случаи те стават ракови. По време на колоноскопия лекарят може да открие и отстрани полипи.

Черните хора в Съединените щати са 8% по-малко вероятно е да имат скрининг колоноскопия в сравнение с други групи. Това означава, че лекарят може да не открие CRC до по-късен етап. Разширеният CRC има по-малко възможности за лечение.

Хората, които нямат здравно осигуряване, са по-склонни да получат диагноза на по-късен етап. Въпреки че Законът за достъпни грижи (ACA) разшири здравното осигуряване, много от тях остават неосигурени. през 2019 г. 12% от чернокожите и 20% от испанците все още нямат здравна застраховка.

Различия в началото

Чернокожите също са по-склонни да получат диагноза в по-млада възраст. В общата популация около 5% от диагнозите CRC се появяват преди 50-годишна възраст. Но сред чернокожите американци под 50-годишна възраст този брой се удвоява до 11%.

Преживяемостта при чернокожите също е много по-лоша, ако имат ранно начало на CRC. Според 2016 изследване, чернокожите неиспанци са имали 35% по-голяма вероятност да умрат от ранно начало на CRC, отколкото белите неиспанци със същото заболяване. Различията са най-големи за чернокожите с рак на дебелото черво в стадий 2 или рак на ректума в стадий 3.

Различия в резултатите

Чернокожите в Съединените щати умират по-често от колоректален рак в сравнение с други групи. По-високите нива на бедност и по-ниските нива на здравно осигуряване са част от тази история. Липсата на включване в клинични изпитвания и по-ниското качество на грижите за рак също допринасят.

Традиционно изследванията не включват цветнокожите хора в числа, които отразяват истинското население. Това води до липса на разбиране за това как различните лечения могат да работят при различни популации. Това също означава, че цветнокожите може да нямат достъп до животоспасяващи лечения, които може да са част от клинично изпитване.

Изследванията показват, че е по-малко вероятно чернокожите да получат същото ниво на грижи като белите. Те са по-склонни да чакат по-дълго преди да започнат лечение на CRC. Те са по-малко вероятно да има лъчетерапия, химиотерапия и операция. Забавянето на лечението означава по-лоши резултати за хората с колоректален рак.

Как здравната професия може да се справи с тези различия?

Разширете покритието на Medicare

Разширяването на застрахователното покритие спомогна за увеличаване на достъпа за много хора от домакинства с по-ниски доходи. Разрастването на ACA и Medicare в няколко щата помага.

По времето, когато Конгресът прие ACA през 2010 г., 20% от чернокожите в Съединените щати не са имали здравна застраховка. До 2019 г. 12% от чернокожите все още са без здравни осигуровки. Въпреки че този брой е по-добър, много хора все още са без покритие.

Сред белите хора в Съединените щати броят на неосигурените е бил 9% през 2019 г.

Увеличете достъпа до клинични изпитвания

Медикаментите и леченията, които лекарите използват днес, са започнали в клинични изпитвания. Изпитанията може да са възможност за достъп до животоспасяващи грижи, преди да са широко достъпни.

Цветнокожите са недостатъчно представени в клинични изпитвания. Лекарите са по-малко вероятно да споменем клинични изпитвания с чернокожи пациенти. Възможно е също така да има критерии за изключване, които блокират много цветнокожи от участие в изпитания.

Цената е друга бариера за мнозина. Дори със здравна застраховка, транспортните разходи, грижите за децата и времето извън работа се събират. Участието в клинично изпитване може да добави още повече разходи. Тези разходи са огромно бреме за всеки, но особено за някой, който вече живее в бедност.

Данните от 2021 г. показват, че 21,7% от чернокожите в Съединените щати живеят под прага на бедността. Сравнете това с 9,5% от белите хора в Съединените щати.

Има стъпки към по-добро представяне в клиничните изпитвания. Наличието на множество сайтове за изпитване, които включват обществени клиники, помага за увеличаване на разнообразието. Също така е важно пациентите да знаят за възможностите за клинични изпитвания. Всеки пациент трябва да знае своите възможности.

За да подпомогне повече хора, които се присъединяват към клинични изпитвания, някои програми помогнете да покриете допълнителните разходи за участие.

По-добро разбиране на медицинското недоверие

Медицинското недоверие е основна пречка пред скрининга за рак и присъединяването към клинични изпитвания. Освен това намалява достъпа до здравеопазване за много чернокожи хора.

Изследванията показват, че около 25% от чернокожите в Съединените щати изпитват високо ниво на медицинско недоверие. Това има смисъл с историята на по-ниско качество на грижите в сегрегирани болници. Има и а дълга, тъмна история на злоупотребата с цветнокожите от медицинската общност.

Дори изследвания през последното десетилетие показват, че има вредни вярвания за чернокожите по отношение на толерантността към болка. Тези вярвания водят до това, че здравните специалисти отказват на много чернокожи хора подходящи лекарства за болка и лечение.

Здравните специалисти трябва да предприемат стъпки, за да гарантират, че чернокожите се чувстват чути и разбрани. Изграждането на разбирателство и доверие са от съществено значение за подобряване на грижите.

Подобрете последващите грижи

Исторически маргинализираните хора и тези с по-ниски доходи имат повече закъснения при започване на лечение. Това показва преглед на проучвания от 2020 г пациентски навигатори може да помогне на хората в тези групи да преодолеят някои от бариерите пред скрининга и грижите за CRC. Наличието на система за идентифициране на пациенти, които са изложени на по-голям риск, може да помогне за спасяването на животи.

Една интервенция показа ползите от структуриран план за скрининг за колоректален рак. Целта беше да се гарантира, че всички хора получават едно и също ниво на проследяване и грижи. В това проучване смъртността от колоректален рак намалява във всички групи.

Най-голямото подобрение беше сред чернокожите поради първоначалното несъответствие. Изследователите изпращаха годишни комплекти за домашен скрининг на всички пациенти, за да тестват за кръв в изпражненията си. Предлагаха и колоноскопии при необходимост.

В началото на проучването през 2000 г. 42% от 88 734 чернокожи участници са били запознати със скрининга. От 2015 г. до 2019 г. 79% до 80% са били актуални.

Какво могат да направят хората с CRC?

Познайте семейната си история

Експертите изчисляват, че около 35% на риска от CRC идва от генетиката. Ако имате фамилна анамнеза, лекарят може да ви препоръча да започнете скрининга по-рано. Зависи от броя на членовете на семейството с CRC и тяхната възраст при диагностицирането.

Не всеки има достъп до семейната си история. Ако вашият случай е такъв, разумно е да уведомите лекаря и за това. Въз основа на всички други рискови фактори вие и вашият здравен екип можете да направите план за скрининг, който има смисъл за вас.

Научете повече за генетичното изследване за рак на дебелото черво.

Получете скрининг

Скринингът е от съществено значение за ранната диагностика или профилактика на колоректален рак. Има няколко различни скрининг тестове за КРС. Всеки има плюсове и минуси. Можете да обсъдите опциите с Вашия лекар.

Опциите за скрининг у дома включват:

 • всяка година
 • фекални тестове за окултна кръв (FOBT) всяка година

 • ДНК тест на изпражненията (Cologuard) на всеки 3 години

 • кръвен биомаркерен тест (Epi proColon) на всеки 3 години

Лекарят може също така да извърши следните скринингови тестове:

 • колоноскопия на всеки 10 години

 • CT колонография на всеки 5 години

 • гъвкава сигмоидоскопия на всеки 5 години

Следете за признаци и симптоми

Хората с колоректален рак не винаги имат признаци или симптоми. Ето защо скринингът е толкова важен. Ако забележите някакви промени в навиците си за изхождане, разумно е да ги проверите.

Знаци и симптоми на колоректален рак включват:

 • промени в движенията на червата, като диария, запек или тясна форма на изпражненията
 • яркочервена кръв при движение на червата
 • по-тъмни или черни изпражнения, което може да показва засъхнала кръв
 • умора
 • необяснима загуба на тегло
 • нисък брой червени кръвни клетки (анемия) поради загуба на кръв

CRC е третият най-разпространен вид рак и втората най-голяма причина за смърт от рак в Съединените щати. Чернокожите американци имат по-висок процент на CRC и е по-вероятно да умрат от него. Има много причини за това.

По-високите нива на бедност и по-ниските нива на здравно осигуряване са част от историята. Чернокожите американци също са по-склонни да получат диагноза под 50-годишна възраст. Те имат по-високи нива на рак на дебелото черво вдясно, което има по-лоши резултати.

На системно ниво увеличаването на здравното осигуряване, по-добрите планове за проследяване и намирането на начини за изграждане на доверие сред цветнокожите може да помогне. Също така е важно хората да са наясно с фамилната анамнеза и да правят редовен скрининг.

Колоректалният рак може да няма никакви признаци или симптоми в ранен стадий, така че редовният скрининг е най-добрият начин да го хванете рано. Ранната диагностика подобрява шансовете ви за по-добър резултат.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss