Спортната херния същото ли е като ингвиналната?

Технически спортната херния изобщо не е херния. Докато симптомите могат да бъдат подобни на ингвиналната херния, лечението ще зависи от вида и тежестта на нараняването.

Джони Грейг/Гети изображения

Херния е, когато орган избута през отвор в мускула, който го държи на място. Спортната херния се определя като протриване или разкъсване на мускулната тъкан в долната част на корема или слабините.

Спортна херния обикновено се наблюдава при спортисти, чиито спортове изискват внезапни промени в посоката и повтарящи се движения като бързи завъртания, резки завои и ритане.

Ингвиналната херния възниква, когато част от тънките черва или женската репродуктивна система се избута през слабо място или разкъсване в долната част на корема и навлезе в ингвиналния канал. Ингвиналните канали са разположени от лявата и дясната страна на слабините и преминават през долната част на коремната стена.

Основната разлика между спортната херния и ингвиналната херния е, че спортната херния технически изобщо не е херния. Това е така, защото няма органна протрузия през мускула със спортна херния.

Прочетете, за да научите повече за тези наранявания.

Симптоми на спортна херния

Както спортните, така и ингвиналните хернии си приличат по това, че болката и дискомфортът обикновено започват бавно и нарастват по интензитет с течение на времето, особено при продължаване на спортната дейност.

И в двата случая симптомите могат да включват:

 • болка или дискомфорт в областта на бедрото или слабините
 • болка, която е предизвикана от или се влошава от упражнения, кашлица или навеждане
 • чувствителност на корема

Основната разлика е, че ингвиналната херния се забелязва чрез появата на издутина в долната част на корема или мъжкия скротум.

В допълнение към изброените по-горе симптоми, специфичните симптоми на ингвиналната херния включват:

 • усещане за парене или болка при издутината
 • тежко или пълно усещане в слабините
 • натиск и подуване в слабините или скротума

Причини за спортна херния

Спортната херния най-често се причинява от комбинация от прекомерно натоварване на мускулите в корема и слабините и недостатъчна сила за задачата.

В някои случаи това може да възникне и от нараняване със силен удар, като например мач във футбол или футбол или чекиране в дъските в хокей. Тези дейности могат да причинят разкъсване или разкъсване на мускулите в долната част на корема, което води до спортна херния.

Без подходяща почивка, рехабилитация и възстановяване, спортната херния може в крайна сметка да се развие в ингвинална херния.

Ингвиналната херния може да бъде причинена от различни дейности или основни причини, включително:

 • усилена физическа активност
 • усложнения по време на бременност
 • хронична кашлица, свързана с тютюнопушене
 • напрежение по време на движение на червата
 • естествено отслабване на мускулите чрез стареене

Ингвиналните хернии често се появяват при хора със скрита слабост в коремната стена, възникнала преди или малко след раждането. Тази слабост може да бъде причинена от това, че коремната стена не се затваря напълно.

Въпреки че ингвиналната херния може да се появи при всеки, тя е по-често при хора, родени с тестиси.

Тестисите се спускат през ингвиналния канал след раждането. Предполага се, че коремната стена се затваря след тяхното спускане, изолирайки корема от ингвиналния канал. Ако това не се случи, това може да причини слабо място или отвор в коремната стена, в който в крайна сметка може да се развие херния.

Кога да посетите лекар

Свържете се с медицински специалист, ако имате постоянна болка в корема или слабините. Трябва да потърсите незабавна спешна медицинска помощ, ако имате:

 • херния, която се увеличава по размер
 • изпъкналост на херния, която се връщаше обратно в корема, но вече не го прави
 • зачервяване, подуване или натиск върху херниалната издатина
 • силна болка или чувствителност при херния

Това може да е признак на заседнала или удушена херния, което е сериозно и потенциално животозастрашаващо състояние.

Трябва също така да потърсите незабавна медицинска помощ, ако имате симптоми на чревна обструкция, като коремна болка, подуване на корема, гадене и повръщане.

Диагностика на спортна херния

За да диагностицира вида на хернията или нараняването, което може да имате, медицинският специалист вероятно ще започне с въпрос за настоящите ви симптоми и минала медицинска история.

Медицинският специалист също ще прегледа корема и областта на слабините. По време на този преглед те могат леко да масажират корема ви и да ви попитат дали имате някаква чувствителност или болка, докато опипват за изпъкналост на херния.

Медицинският специалист може също да ви помоли да станете или да се изкашляте, за да проследи реакцията ви или да разкрие хернията. Ако се установи херния, лекарят може да опита внимателно да премести хернията обратно в корема.

В някои случаи медицинският специалист може да препоръча образни тестове като коремен MRI, компютърна томография или ултразвук.

Лечение на спортна херния

В повечето случаи спортната херния може да се управлява чрез почивка и физиотерапевтични упражнения, предназначени за укрепване на сърцевината и тазовото дъно. Лекарят може също да препоръча нестероидни противовъзпалителни лекарства (НСПВС) като ибупрофен за намаляване на подуването и болката.

Ако нараняването ви е по-тежко и не се подобрява с почивка и физиотерапия, може да се наложи операция за възстановяване на мускулното увреждане.

Често е необходима операция за пълно възстановяване от ингвинална херния. Има няколко различни вида операции на херния. Типът операция, която вашият лекар препоръчва, обикновено зависи от фактори като размера на хернията, вашата възраст, здраве и медицинска история.

Възстановяване от спортна херния

Винаги обсъждайте вашия план за възстановяване с вашия медицински специалист, включително когато е добре да възобновите спорта и други дейности. В повечето случаи трябва да можете да възобновите редовните дейности в рамките на 4-8 седмици, независимо дали имате спортна херния или ингвинална херния.

Профилактика на спортна херния

Въпреки че не винаги е възможно да предотвратите някое от тези наранявания, има неща, които можете да направите, за да намалите риска.

 • Поддържайте здравословно телесно тегло.
 • Яжте храни с високо съдържание на фибри, за да предотвратите напрежение по време на изхождане.
 • Дайте приоритет на упражненията, които укрепват сърцевината и тазовото дъно.
 • Избягвайте да вдигате тежести, които са твърде тежки, за да ги повдигнете безопасно.
 • Ако пушите, помислете за отказване.

Ако подозирате спортна или ингвинална херния, посетете медицински специалист. Те могат да диагностицират вашето състояние и да работят с вас, за да разработят план за лечение.

Хернията е лечима, но изисква диагноза и план за лечение от лекар. Възстановяването може да отнеме от 4 до 8 седмици.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss