Спане с надраскана роговица

Getty Images

Медицинският термин за надраскано око е ожулване на роговицата. Вашата роговица е тънкият слой тъкан, който покрива ириса и зеницата ви. През повечето време надрасканата роговица е леко нараняване, което може да се излекува от 1 до 5 дни.

Роговицата ви съдържа много нервни окончания, които предупреждават мозъка ви, че нещо не е наред, когато е наранен. Дори и леко нараняване може да причини остра болка, която може да повлияе на качеството на съня ви.

Следните съвети може да ви помогнат да сведете до минимум болката си и да ви помогнат да спите добре.

5 съвета за спане с надраскано око

Сънят може да помогне за ускоряване на процеса на оздравяване на тялото ви, но надрасканото ви око може да затрудни почивката. Ето няколко съвета, които да ви помогнат да намалите болката си и да заспите.

1. Избягвайте да спите отстрани на засегнатото око

Спането отстрани на нараняването може да окаже пряк натиск върху очната ви ябълка, което влошава болката ви. Спането по гръб или на противоположната страна може да помогне за минимизиране на натиска върху окото.

2. Приемайте болкоуспокояващи

Ако болката от надрасканото ви око засяга съня ви, може да искате да вземете болкоуспокояващо преди лягане, за да притъпите болката. Можете да приемате ацетаминофен (Tylenol) или нестероидни противовъзпалителни средства (НСПВС) като ибупрофен. Ако болката Ви е силна, Вашият очен лекар може да Ви даде болкоуспокояващи капки за очи.

Възрастните могат да приемат 650 до 1000 милиграма (mg) ацетаминофен на всеки 4 до 6 часа и не трябва да надвишават 3000 mg на ден. Препоръчителната доза ибупрофен е 200 до 400 mg на всеки 4 до 6 часа и не трябва да надвишавате 3200 mg на ден.

3. Използвайте капки за очи

Капките за очи могат да ви помогнат да предпазите очите си от изсушаване през нощта.

Когато очите ви са сухи, повишеното триене между клепача и роговицата може да влоши болката ви. Капките за очи могат да поддържат очите ви влажни и да намалят триенето.

Преди да използвате капки за очи, трябва да говорите с лекар. Някои видове като капки за очи, намаляващи зачервяването, могат да увеличат болката ви.

4. Нанесете студен компрес

Прилагането на студен компрес върху затворените клепачи може да помогне за намаляване на възпалението и болката. Можете да направите студен компрес, като поставите кубчета лед в найлонов плик и увиете торбичката в кърпа. Мокра хартиена кърпа също може да помогне.

Можете да държите студения компрес върху окото си до 20 минути.

5. Затъмнете светлините

Болката в очите след надраскване се причинява от дразнене на цилиарните нерви и спазми на цилиарните мускули, които променят формата на очната ви леща. Тези мускулни спазми могат да ви раздразнят тригеминален нерв и повишаване на светлочувствителността.

Поддържането на приглушени светлини може да ви помогне да избегнете дразнене на окото. Затъмняването на екраните може също да помогне за намаляване на болката в очите.

Признаци, че може да имате надраскано око

Дори малка драскотина може да бъде болезнена поради високата концентрация на нервни окончания в роговицата ви. Някои от признаците, че може да сте надраскали роговицата си, включват:

 • болка, която се появява внезапно
 • разкъсване
 • парене или ужилване
 • желание за бързо мигане
 • зачервяване
 • намалено зрение
 • двойно виждане
 • светлочувствителност
 • постоянно усещане, че имате нещо в окото си

Ако имате работа с драскотина на роговицата, вероятно ще забележите симптомите си само в едното око, освен ако не сте наранили и двете страни.

Как да лекуваме надраскано око

Лечението на надраскано око започва с изплакване на окото ви със стерилен физиологичен разтвор или капки за очи веднага, за да изчистите всички частици. Ако това не е налично, използвайте чиста вода. Бързото мигане също може да помогне за изчистване на окото. Добра идея е да избягвате да търкате окото си или да го докосвате директно.

През повечето време драскотините заздравяват от само себе си след няколко дни.

Вашият очен лекар може да ви предпише обезболяващи капки за очи, за да помогне за справяне с болката и чувствителността към светлина. Ако смятат, че сте изложени на риск от инфекция, може да ви дадат антибиотични капки за очи. Стероидните капки за очи, отпускани по рецепта, също могат да помогнат за намаляване на възпалението и белези.

Кога да отидете на лекар

Повечето очни драскотини ще зараснат от само себе си за няколко дни, но все пак е добра идея да посетите очен лекар, за да може да прецени драскотината.

Очен лекар може да постави в окото ви боя, наречена флуоресцеин, която подчертава драскотината под устройство, наречено процепна лампа. Тази боя им помага да разберат сериозността на нараняването и да ви предложат най-доброто лечение.

Спешна медицинска помощ

Отидете в спешно отделение, ако имате:

 • силна болка
 • невъзможност да отворите очите си
 • загуба на зрение

За вкъщи

През повечето време надрасканата роговица е незначително нараняване, което ще заздравее от само себе си. Поради високата плътност на нервните окончания в роговицата ви, дори малко нараняване може да бъде болезнено.

За да намалите болката по време на сън, е добре да избягвате да спите отстрани на нараненото око. Ако болката все още засяга съня ви, може да се възползвате от приема на болкоуспокояващи преди лягане.

Добра идея е да посетите очен лекар след нараняването, за да може той да оцени щетите и да ви помогне да намалите шансовете за развитие на белези.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss