Смяна на сърдечна клапа без операция на отворено сърце

Сърдечните клапи могат да бъдат заменени с операция на отворено сърце или с по-малко инвазивни процедури, които не изискват отваряне на гърдите ви. Известна като транскатетърна смяна на клапа, този тип процедура има по-малко рискове и по-бързо време за възстановяване.

Хирург държи края на катетър, който ще се използва в минимално инвазивна процедура за смяна на сърдечна клапа.
Снимка от Kent Nishimura/The Denver Post чрез Getty Images

Вашето сърце има четири клапи, които се отварят и затварят по контролиран начин, за да гарантират, че кръвта тече в правилната посока през камерите на сърцето ви. Понякога клапата вече не може да се отвори напълно или да се затвори плътно, което може да доведе до сърдечни усложнения в по-тежки случаи.

Ако повредената клапа не може да бъде поправена, може да се наложи да бъде заменена. Сърдечните клапи могат да бъдат заменени с операция на отворено сърце или с по-малко инвазивни процедури, които не изискват отваряне на гърдите ви.

Минимално инвазивна опция, която може да се използва за ремонт на клапа, е процедура с катетър. Това включва поставяне на тънка, гъвкава тръба (катетър) в артерия в слабините ви, която след това се завива към засегнатата сърдечна клапа. Катетърът е оборудван със специализирани инструменти, които позволяват на хирурга да замени увредената сърдечна клапа.

Но не всеки е кандидат за този тип процедура. Също така, както при всяка медицинска процедура, тя крие рискове. Въпреки това, за правилния кандидат, минимално инвазивната подмяна на клапа може да бъде най-доброто решение за потенциално животозастрашаващо състояние.

Какви клапи могат да бъдат сменени без операция на открито сърце?

И четирите сърдечни клапи могат да бъдат заменени без операция на открито сърце. Според Американска сърдечна асоциациянай-често сменените клапи са аортната и митралната клапа, докато белодробната и трикуспидалната клапа се сменят рядко.

Аортна клапа

Аортната клапа позволява кръвта да се изпомпва от лявата камера нагоре в аортата и навън към останалата част от тялото.

Транскатетърна процедура за смяна на аортна клапа (TAVR) често се извършва в случаи на стеноза на аортна клапа – втвърдяване на клапата, което й пречи да се отвори правилно, за да позволи достатъчен кръвен поток.

Митрална клапа

Митралната клапа позволява на кръвта да се движи от лявото предсърдие на сърцето (горната камера) надолу към лявата камера (долната камера), основната помпена камера на сърцето.

Регургитацията на митралната клапа е най-честият клапен проблем. Това означава, че клапата не се затваря плътно, което позволява на кръвта да изтече обратно в лявото предсърдие. Често се лекува чрез поправка на клапана, вместо чрез смяната му.

Транскатетърната смяна на митралната клапа (TMVR) е особено предизвикателна процедура, базирана на катетър, поради местоположението, размера и конфигурацията на клапата.

А Проучване от 2021 г предполага, че поради ограниченията и предизвикателствата, свързани с възстановяването на митралната клапа, напредъкът в TMVR може да промени правилата за хората, които имат тежки форми на това често срещано състояние.

Белодробна клапа

Белодробната клапа позволява на дясната камера да изпомпва кръв в белодробната артерия, която пренася кръвта към белите дробове, където тя се насища с кислород, преди да се върне към сърцето.

Смяната на белодробната клапа все още се извършва предимно с отворена операция, но скорошни постижения при транскатетърно заместване на белодробна клапа (TPVR) започват да предоставят на лекарите повече възможности.

Трикуспидна клапа

Трикуспидалната клапа позволява на кръвта да тече от дясното предсърдие надолу към дясната камера.

А Проучване от 2022 г отбелязва, че хирургичната смяна на трикуспидалната клапа е рядка. Въпреки това транскатетърната смяна на трикуспидалната клапа предлага надежда за хора, които не могат да имат операция на отворено сърце.

Кой е добър кандидат?

Транскатетърните процедури обикновено се препоръчват за лица, които не са добри кандидати за операция на клапа или които имат други сърдечни проблеми, слабост или съпътстващи медицински състояния, които биха направили подлагането на операция сериозен риск за здравето.

Хирургията на открито сърце за възстановяване на аортна клапа беше предпочитаният подход за по-млади хора и тези, които се считат за нискорискови, докато TAVR се препоръчваше за по-възрастни индивиди.

Въпреки това, а Доклад за 2020 г предполага, че TAVR може да е подходящ и за лица с нисък риск.

Как се сменя клапа без операция на отворено сърце?

Подробностите на процедурата за смяна на транскатетърна клапа варират донякъде в зависимост от това коя клапа се сменя. Други фактори, като цялостното ви сърдечно-съдово здраве, също могат да причинят някои вариации в начина, по който се извършва процедурата. В повечето случаи обаче процедурите са подобни.

Смяната на транскатетърна клапа обикновено се извършва в болница от кардиолог – лекар, който е специалист в лечението на сърдечни заболявания. Процедурата обикновено включва следните стъпки:

  • Може да Ви бъдат дадени анестетици, които да Ви поставят в състояние, подобно на сън (обща анестезия), или ще Ви бъдат дадени лекарства, които да Ви направят сънливи и отпуснати. Ще ви бъдат дадени и лекарства интравенозно, за да се предотврати образуването на кръвни съсиреци по време и веднага след процедурата.
  • Ще бъде направен разрез в слабините, въпреки че понякога първият разрез се прави в гърдите или около ключицата.
  • След това тънък, гъвкав катетър се вкарва в артерия и внимателно се насочва към сърдечната клапа, която трябва да бъде заменена. Кардиологът ще използва ехокардиограма, за да гарантира, че катетърът е поставен в правилната позиция.
  • Резервната клапа ще бъде сгъната вътре в катетъра. Тази нова клапа ще се състои от тъкан от прасе, крава или човешки донор.
  • Балон на върха на катетъра ще се надуе, което позволява на кардиолога да закрепи новата клапа на място. При някои процедури старата клапа може да бъде отстранена преди поставянето на новата.
  • След като заместващата клапа е закрепена, лекарят ще провери за течове от клапата и ще се увери, че новата клапа и сърцето ви функционират добре. Ако няма незабавни проблеми, катетърът ще бъде отстранен и разрезът ще бъде затворен.

Какво е възстановяването?

По-краткото възстановяване е едно от основните предимства на транскатетърната клапа пред хирургичните процедури. След процедурата можете да очаквате да останете в болницата за няколко дни докато сърдечната Ви функция се наблюдава.

Ще ви бъде дадена информация за графика на вашето възстановяване и всички ограничения за дейността, преди да бъдете изписани от болницата. Важно е да знаете за какви нежелани реакции да внимавате и как трябва да реагирате.

Може да успеете да възобновите повечето си обичайни дейности в рамките на няколко седмици. Но вдигането на тежести и интензивната дейност ще бъдат забранени за още няколко седмици. За сравнение, операцията на открито сърце обикновено изисква поне 6 до 8 седмици ограничена активност.

Вероятно ще имате последваща среща с вашия кардиолог седмица или две след напускане на болницата. Ще се нуждаете и от редовни прегледи за няколко месеца след процедурата.

Лекарят може също да предпише сърдечна рехабилитация, която може да ви помогне да научите как да спортувате безопасно и да следвате здравословен за сърцето начин на живот.

Какви са рисковете?

Основните рискове от транскатетърната клапа са кървене и увреждане на кръвоносния съд, използван за процедурата. В някои случаи клапанът може да се изплъзне от мястото си или да започне да тече, което може да изисква последваща процедура.

Съществува и малък риск от образуване на кръвни съсиреци, въпреки че трябва да получавате лекарства за предотвратяване на кръвни съсиреци, докато сте в болницата. Може също да Ви бъде предписан разредител на кръвта, за да предотвратите бъдещи кръвни съсиреци.

Друг потенциален риск е развитието на аритмия или нарушение на сърдечния ритъм след процедурата.

Кога да получите медицинска помощ

Ако почувствате дискомфорт в гърдите или сърцебиене по време на възстановяването, незабавно се свържете с лекар.

Обадете се на 911 или на местните служби за спешна помощ, ако почувствате силна болка в гърдите или недостиг на въздух.

Каква е перспективата?

Продължаващите подобрения в технологията за подмяна на клапи и увеличаването на опита сред кардиолозите, които извършват процедурите, подобряват перспективите за хората, които имат тези процедури. Според проучване от 2021 г. вероятността да оцелеете поне 3 години след TAVR е малко повече от 60%.

Преглед от 2022 г. предполага, че 5-годишната смъртност след TMVR е 24,5%. Изследователите обаче отбелязват, че хората, които се подлагат на транскатетърна клапа, обикновено са по-възрастни и по-болни от тези, които са имали операция, и това може да повлияе на перспективите.

Тъй като броят на процедурите за смяна на транскатетърна клапа се увеличава, процентът на преживяемост вероятно ще се повиши.

Долния ред

Ако имате тежко заболяване на сърдечната клапа, може да се нуждаете от смяна на клапа. Това може да се направи с операция на отворено сърце или с по-малко инвазивна процедура, която не изисква отваряне на гърдите ви. Известна като транскатетърна смяна на клапа, този тип процедура има по-малко рискове и по-бързо време за възстановяване. Но не е подходящ за всеки.

Ако лекар препоръча операция за смяна на клапа, обмислете да го попитате за рисковете и ползите както от операцията на открито сърце, така и от транскатетърната процедура, както и за това кой е най-безопасният и най-добрият вариант за вас.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss