Смяна на коляното: Вашите хирургични възможности

Когато коляното ви не реагира на лекарства и лечения, операцията за подмяна на коляното е опция. Има два вида операции за подмяна: пълна смяна на коляното, по -често извършваната от двете и частична смяна на коляното.

Пълна подмяна на коляното

Традиционният метод за възстановяване на повредено коляно е операция за пълна подмяна на коляното (TKR).

От първата операция през 1968 г. лекарите са подобрили драстично процедурата. Всъщност напредъкът в медицинската технология доведе до прецизни и високо функционални импланти на коляното, които почти дублират начина, по който се движи човешкото коляно – и са персонализирани според тялото ви. Сега TKR е сред най -безопасните и ефективни от всички стандартни ортопедични операции.

По време на TKR хирургът премахва повърхността на костите ви, които са били повредени от остеоартрит или други причини, и замества коляното с изкуствен имплант, който е избран да отговаря на вашата анатомия. Хирургът използва специални хирургически инструменти, за да отреже точно артритната кост и след това да оформи здравата кост отдолу, за да се впише точно в компонентите на импланта.

По същество операцията е процес на четири стъпки. Първата част включва подготовка на костта чрез отстраняване на увредените хрущялни повърхности в краищата на бедрената кост (бедрената кост) и пищяла (пищяла), както и малка част от подлежащата кост.

По време на следващата фаза, хирургът поставя металните тибиални и бедрени импланти и ги циментира към костта, или ги притиска. „Пресоване“ се отнася до импланти, които са изградени с грапави повърхности, за да насърчат костта в коляното ви да израства в тях, като по този начин органично обезопасява имплантите.

Следващата стъпка е да поставите пластмасов бутон под капачката на коляното (патела). Това може да изисква повторно облицоване на долната повърхност на коляното, за да се прикрепи по -добре към бутона.

И накрая, хирургът имплантира пластмасов дистанционер от медицински клас между тибиалните и бедрените метални компоненти, за да създаде гладка повърхност, която лесно се плъзга и имитира движението на естественото коляно. За да осигури успешен резултат, хирургът трябва точно да подреди имплантите и внимателно да ги постави към костта.

Американската академия по ортопедични хирурзи съобщава, че 90 % от тези, претърпели TKR, изпитват драматично намаляване на болката в коляното и се възползват от подобрената подвижност и движение. Повечето са в състояние да възобновят ежедневните си дейности.

От решаващо значение е обаче да се поставят правилните очаквания и да се избягват силно въздействащи дейности като бягане и ски. Умереното използване на вашето изкуствено коляно ще увеличи шансовете имплантът да издържи много години. Около 85 до 90 процента от имплантите TKR продължават да работят добре 15 до 20 години след операцията.

Имайте предвид, че съществуват рискове, свързани с TKR. Тези рискове включват инфекция, която може да доведе до допълнителна операция, кръвни съсиреци, които биха могли да доведат до инсулт или смърт, и продължаваща нестабилност на коляното и болка. TKR също изисква разширена програма за рехабилитация и домашно планиране, за да се приспособи периодът на възстановяване. Трябва да планирате да използвате проходилка, патерици или бастун веднага след операцията.

Освен това може да възникне разхлабване или повреда на импланта – особено ако възникне разминаване между импланта и костта по време на операцията или след това. Въпреки че тези неуспехи са необичайни и обикновено се случват в седмиците след първоначалната операция, те ще изискват връщане в операционната за ревизионна операция. По време на тази процедура хирургът премахва неуспешния имплант, отново подготвя костта и поставя нов имплант.

Задържане на кръст срещу задно стабилизирано

Има два различни варианта на TKR. Говорете с Вашия лекар кой подход е най -подходящ за Вас.

Отстраняване на задната кръстосана връзка (стабилизирана отзад). Задната кръстосана връзка е голяма връзка в задната част на коляното, която осигурява опора при огъване на коляното. Ако този лигамент не може да поддържа изкуствено коляно, хирургът ще го отстрани по време на процедурата TKR. На негово място се използват специални компоненти на импланта (гърбица и стойка) за стабилизиране на коляното и осигуряване на огъване.

Запазване на задната кръстосана връзка (кръстосана). Ако лигаментът може да поддържа изкуствено коляно, хирургът може да остави задната кръстна връзка при поставяне на протезата. Използваната изкуствена става е „кръстосана“ и обикновено има жлеб в нея, който побира и защитава лигамента, което му позволява да продължи да осигурява стабилност на коляното. Счита се, че запазването на кръстосаните връзки позволява по -естествено огъване.

Частична подмяна на коляното

Частична подмяна на коляното (PKR), понякога наричана еднокомпонентна колянна подмяна, е опция за малък процент от хората. Извършват се много по -малко PKR от TKR в САЩ.

Както подсказва името, само част от коляното се заменя, за да се запази възможно най -много оригинални здрави кости и меки тъкани. Кандидатите за този вид операция обикновено имат остеоартрит само в едно отделение на коляното. Така че операцията се извършва в някое от трите анатомични отделения на коляното, където болната кост носи най -голяма болка: медиалното отделение, разположено от вътрешната страна на коляното, страничното отделение от външната страна на коляното или бедреното отделение на пателата, разположено върху предната част на коляното между бедрената кост и коляното.

По време на PKR хирургът премахва артритната част на коляното – включително костите и хрущялите – и замества това отделение с метални и пластмасови компоненти.

PKR операцията предлага няколко ключови предимства, включително по -кратък престой в болница, по -бързо възстановяване и период на рехабилитация, по -малко болка след операцията и по -малко травми и загуба на кръв. В сравнение с тези, които получават TKR, хората, които получават PKR, често съобщават, че коляното им се огъва по -добре и се чувства по -естествено.

Има обаче по -малка сигурност, че PKR ще намали или премахне основната болка. И тъй като запазената кост все още е податлива на артрит, има и по-голям шанс в бъдеще да се наложи последваща TKR операция.

Хирурзите обикновено извършват PKRs на по -млади пациенти (под 65 години), които имат много здрави кости. Процедурата се извършва на едно от трите отделения за коляното. Ако две или повече отделения за коляното са повредени, това вероятно не е най -добрият вариант.

PKR са най-подходящи за тези, които водят активен начин на живот и може да изискват последваща процедура-може би TKR-след около 20 години, след като първият имплант се износва. Въпреки това, той се използва и за някои възрастни хора, които водят относително заседнал начин на живот.

Тъй като PKR е по -малко инвазивен и включва по -малко тъкан, вероятно ще станете по -рано. В много случаи получателят на PKR може да се движи без помощта на патерици или бастун за около четири до шест седмици – приблизително половината от времето за TKR. Те също изпитват по -малко болка и по -добра функционалност – и отчитат високи нива на удовлетвореност.

Видове подходи за подмяна на коляното

Вашият лекар също ще избере хирургичен подход (както и подход към анестезия, независимо дали е общ или регионален), който е най -подходящ за вашите нужди. Вие и медицинският екип ще се включите в предоперативно планиране, което обхваща вида на процедурата, която получавате, и свързаните с нея медицински изисквания.

За да се осигури гладка процедура, опитен хирург -ортопед ще очертае предварително анатомията на коляното ви, за да може да планира своя хирургичен подход и да предвиди специални инструменти или устройства. Това е съществена част от процеса. Възможните процедури са разгледани по -долу.

Традиционна хирургия

При традиционния подход хирургът прави разрез от 8 до 12 инча и оперира коляното, използвайки стандартна хирургична техника. Обикновено разрезът се прави по протежение на предната част и към средата (средна линия или антеромедиална) или по протежение на предната част и отстрани (предните страни) на коляното.

Традиционният хирургичен подход обикновено включва нарязване на сухожилието на квадрицепса, за да се обърне коляното и да се разкрие артритната става. Този подход обикновено изисква три до пет дни за възстановяване в болницата и около 12 седмици време за възстановяване.

Минимално инвазивна хирургия

Хирургът може да предложи минимално инвазивна хирургия (MIS), която намалява травмата на тъканите, намалява болката и намалява загубата на кръв – следователно ускорява възстановяването. Минимално инвазивен подход намалява разреза до 3 до 4 инча. Ключова разлика между този подход и стандартната операция е, че коляното се избутва настрани, а не се обръща. Това води до по -малък разрез на сухожилието на четириглавия мускул и по -малко травмиране на четириглавия мускул. Тъй като хирургът реже по -малко мускули, оздравяването настъпва по -бързо и е вероятно да изпитате по -добър обхват на движение след възстановяване.

Процедурата променя техниките, използвани в традиционната хирургия, като същевременно се използват същите импланти от традиционната хирургия. Производителите предоставят специализирани инструменти, които помагат за точното поставяне на импланта, но също така позволяват да се правят възможно най -малките разрези. Тъй като единствената промяна между MIS и традиционната хирургия е в хирургичната техника, дългосрочните клинични резултати са сходни.

Видовете минимално инвазивни подходи включват:

Подходи, щадящи квадрицепсите

След като направи минимален разрез, хирургът измества коляното настрани и отрязва артритната кост, без да прерязва сухожилието на четириглавия мускул. Методът, спестяващ квадрицепсите, както подсказва името, е по-малко инвазивен от традиционната хирургия. Той спестява на четириглавия мускул от възможно най -много травми.

Друг термин за този подход е „подвастус“, тъй като достъпът до ставата се взема от (под) обширния мускул (най -голямата част от мускулната група на четириглавия мускул).

Друг вариант на щадящ квадрицепс подход се нарича midvastus. Той също така избягва разрязването на сухожилието на четириглавия мускул, но вместо напълно да спести мускула на wideus, преминавайки под него, при този хирургичен подход мускулът се разделя по естествена линия през средата. Решението да използвате един подход спрямо друг зависи от състоянието на коляното и околните тъкани.

Подходите subvastus и midvastus често отнемат повече време за изпълнение, но могат да доведат до по -бърз процес на рехабилитация. Това е така, защото няма почти никаква травма на подлежащия мускул на бедрото, което улеснява ходенето по -рано след операцията.

Страничен подход

Този подход се използва рядко. Това е по -често за тези, чиито колене са склонни да се огъват навън. Хирургът влиза в колянната става странично или отстрани на коляното. Страничният подход е по -малко инвазивен от традиционната хирургия, тъй като спестява голяма част от квадрицепсите, което улеснява пациентите да се върнат към по -бързо ходене.

Минимално инвазивната хирургия намалява болничния до три до четири дни и може да съкрати периода на възстановяване до четири до шест седмици. Хората, които получават PKR, изпитват по -малко болка и успяват да възобновят ежедневните си дейности по -бързо и по -добре от тези, които са имали стандартна операция. След една година обаче нямаше значителни разлики между двете групи.

Минимално инвазивните подходи не са подходящи за всички. Хирурзите внимателно оценяват всеки пациент и избират най -добрия подход. Също така, минимално инвазивната хирургия е по -трудна за изпълнение и изисква по -специфична техника, инструменти и хирургично обучение. Едно проучване установи, че това изисква около час повече от традиционната операция. Консултирайте се с вашия хирург, за да обсъдите възможностите си.

Компютърно подпомагана хирургия (CAS)

Все по-често хирурзите се обръщат и към компютърно подпомагани методи както за TKR, така и за PKR, включващи както традиционни, така и минимално инвазивни процедури. Хирургът въвежда анатомичните данни на пациента в компютър-процес, наречен „регистрация“-и компютърът генерира 3-D модел на коляното.

Софтуерът предоставя на хирурга по-прецизен, компютърно подпомаганизображение на коляното. Компютърът помага на хирурга да подреди по -точно компонентите на коляното в костта и увеличава шансовете устройството да работи ефективно.

Компютърният подход също така позволява на хирург да оперира с по-малък разрез и е от полза за пациента, като намалява времето за възстановяване. По -прецизното прилягане също може да намали износването и да увеличи дълголетието на новата фуга.

Днешните процедури са все по -сложни и безопасни. Те проправят пътя за милиони хора да се радват на по -здравословен и активен живот. Говорете с вашия хирург, за да определите коя процедура е най -подходяща за вашите специфични нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss