Скъпи мъже: Ето 9 неща, които трябва да проверите

Нямате нужда от статистика, за да ви каже, че мъжете са по-склонни да избягват лекаря, отколкото жените. Жените всъщност са 100 процента по-склонни да посетят лекар за прегледи, скрининг и превантивни здравни консултации, въпреки че е много по-малко вероятно да умрат от една от 10-те водещи причини за смърт.

„Много мъже са загубени за годините между техния педиатър и когато се уплашат за първи път на 50-те си години“, казва Лесли Шлахтер, директор на програмата за мъжко здраве на планината Синай. „Не трябва да се страхуваш, за да те заведе на лекар.“

„Превантивните здравни прегледи са свързани с по-здравите мъже. Тези посещения също могат да доведат до улавяне на опасни ракови заболявания достатъчно рано, за да спасят животи.”

Ето прегледите, за които трябва да отделите време за сега, за да имате повече време, период.

Всяка година:

1. Проверка на кръвната захар

„Ежегодните проверки за нивата на глюкозата са наложителни за мъжете, за да намалят вероятността си от значителни сърдечниболест”, казва Шлахтер. Диабетът, хронично заболяване, характеризиращо се с висока кръвна захар, значително увеличава риска от сърдечни заболявания и други усложнения като увреждане на бъбреците и еректилна дисфункция поради увреждане на нервите. Годишното изследване за глюкоза служи като най-добрият метод за диагностициране на диабета, преди да е станал твърде напреднал.

„Много мъже с началото на диабет и/или диагноза диабет могат да бъдат управлявани по подходящ начин с диета и упражнения“, добавя Шлахтер. „Ако управлението на начина на живот с диета и упражнения не е достатъчно, има перорални лекарства и/или инсулин, които могат да се използват.

2. Проверка на кожата

Мъжете с фамилна анамнеза за рак на кожата или които са имали значителни слънчеви изгаряния, когато са били по-млади, са изложени на висок риск от рак на кожата. Шлахтер казва, че ракът на кожата може да засегне мъже на всяка възраст.

„Много е важно да се правят годишни прегледи на кожата от дерматолог. Вкъщи мъжете трябва да следят внимателно бенките и рождените си белези, тъй като леките промени могат да означават по отношение на етиологията“, каза тя. “Последователното използване на слънцезащитен крем е от първостепенно значение.”

3. PSA тест

Един на всеки седем мъже ще развие рак на простатата. Освен рак на кожата, това е най-честата форма на рак при американските мъже. Простат-специфичният антиген или кръвният тест за PSA, заедно с дигиталните ректални изследвания (DREs), са най-добрият начин за откриване на рак на простатата.

„Всички мъже от 50 до 70 години трябва да се проверяват ежегодно“, каза тя. „Ако мъж има фамилна анамнеза за рак на простатата или неизвестна анамнеза, изследването на PSA трябва да започне на 40-годишна възраст.

14 неща, които Вашият лекар иска да знаете за рака на кожата »

На всеки 3 години:

4. Колоноскопия

Колоноскопията е ритуал за мъже (и жени) на възраст над 50 години, тъй като тогава рискът от рак на дебелото черво се увеличава. Други рискови фактори включват медицинска анамнеза за възпалително заболяване на червата или диета с високо съдържание на животински мазнини.

„Ако мъжът няма фамилна анамнеза за рак на дебелото черво, скринингова колоноскопия трябва да се направи на 50-годишна възраст. Бъдещите колоноскопии се правят на всеки три до 10 години, въз основа на резултатите от всяка колоноскопия“, казва Шлахтер.

На всеки 4 години:

5. Проверка на кръвното налягане и холестерола

Високото кръвно налягане е причина номер едно за инсулт при мъжете и е много сериозно, ако не се лекува. Високият холестерол може също да доведе до сериозни сърдечно-съдови проблеми, като инфаркт или инсулт. „Получете задълбочен изпит с основни кръвни изследвания“, казва Шлахтер. „Много местни аптеки са в състояние да проверят кръвното Ви налягане, без да е необходимо посещение.“

Мъжете на 20 и повече години трябва да проверяват холестерола си на всеки три до пет години, а след това годишно след 50-годишна възраст.

Всеки шанс, който получавате:

6. Ехокардиограма

Много смъртоносни сърдечни рискови фактори се улавят с прости тестове за холестерол и мониторинг на кръвното налягане, както и управление на теглото.

Но ако има фамилна анамнеза за сърдечно заболяване или ако вече имате известен повишен холестерол или високо кръвно налягане, ехокардиограмата или сърдечните стрес тестове могат да гарантират, че няма значително увреждане на сърцето, казва Шлахтер.

7. Тест за чернодробни ензими

Изследването на чернодробните ензими е част от стандартната кръвна работа и търси всякакви увреждания на черния дроб, които могат да дойдат от различни източници, включително алкохол – в края на краищата мъжете пият повече алкохол от жените средно.

„За мъжете е важно тези ензими да бъдат проверени, тъй като те могат да се повишат поради лекарства без рецепта, консумация на алкохол, възпалителни заболявания, нарушения на щитовидната жлеза, затлъстяване и някои токсични вещества“, казва Шлахтер.

8. TSH тест

Вашата щитовидна жлеза помага на всяка клетка в тялото ви, като освобождава хормони, които регулират метаболизма. Всякакви промени в хормоните, които произвежда, могат да повлияят на живота на мъжа и да причинят наддаване на тегло, летаргия, изтощение или умора. Кръвен тест, наречен тест за тироид-стимулиращ хормон (TSH), може да бъде направен от Вашия лекар, за да провери функцията на щитовидната жлеза.

„Много от симптомите на недостатъчно или свръхактивна щитовидна жлеза за съжаление са симптоми, които много мъже смятат за „част от живота““, казва Шлахтер. Но ако тестването покаже аномалии, те обикновено могат да бъдат коригирани с лекарства.

9. Белодробен скрининг

Ракът на белия дроб е най-предотвратимият от всички видове рак. Деветдесет процента от времето се среща при хора, които пушат. Останалите обикновено са хора с генетично предразположение към развитието му или хора, които са били изложени на пасивно пушене или каустични химикали.

Превенцията е ключова, казва Шлахтер: „Ракът на белия дроб често е случайна находка при сканиране, което се прави по алтернативна причина. Скринингът за рак на белия дроб е спорен, тъй като добре приетите форми на сканиране са с високо съдържание на радиация“, каза тя. “Експертите по рак на белия дроб разглеждат CAT сканиране с по-ниски дози, което може да бъде бъдещето на скрининга на рак на белия дроб.” Годишната рентгенова снимка на гръдния кош не се препоръчва като скрининг.

Водете по-здравословен начин на живот

Между посещенията при лекаря Шлахтер казва, че има много различни начини, по които мъжете – добре, всъщност всички – могат да предотвратят заболяването.

 • Упражнение: Тренирайте три до четири пъти
  всяка седмица, за 30 до 45 минути. Включете комбинация от сърдечно-съдови упражнения
  и тренировки с тежести.
 • Балансирана диета: Яжте балансирана диета, т.е
  ниско съдържание на мазнини и включва микс от зеленчуци, плодове, протеини, фибри, постно
  месо и сложни въглехидрати и ограничава преработените храни и добавените
  захари.
 • вода: Останете хидратирани чрез пиене
  адекватни количества течности.
 • Не пушете: Деветдесет процента от белите дробове
  диагнозите рак са при хора, които пушат. Пушенето също увеличава риска
  от много други видове рак и хронични заболявания.
 • Ограничете пиенето: Избягвайте прекомерния алкохол
  потребление.
 • сън: Трябват ви около седем часа
  на вечер поне.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss