Скритите разходи на алопеция ареата

Алопеция ареата е автоимунно заболяване, което причинява косопад на петна. Повечето случаи се развиват преди 30-годишна възраст и много от тях започват в детството или юношеството, но началото може да се появи по всяко време на живота ви.

Автоимунно заболяване възниква, когато имунната ви система бърка здравите клетки с натрапници и ги атакува. В случай на алопеция ареата, имунната ви система се насочва към космените фоликули. Автоимунните заболявания не са заразни.

Загубата на коса от алопеция ареата може да бъде непредсказуема. Понякога косата израства отново без лечение и никога повече не пада. В други случаи загубата на коса и повторното израстване се появяват многократно след първоначално успешно лечение.

За някои косопадът може да бъде разстройващ и труден за справяне. Намирането на рентабилно лечение, което работи, може да направи положителна промяна в живота ви.

Прочетете за информация относно възможностите за лечение на алопеция ареата и техните разходи.

Разходи за лечение

Има няколко лечения за алопеция ареата, от които да избирате, с различни цени.

Лечението може да не бъде покрито от застраховка поради няколко причини:

 • Много застрахователни компании смятат, че лечението на алопеция ареата е по-скоро козметично, отколкото медицинско необходимо.
 • Повечето лечения се използват „не по предназначение“, защото преди юни 2022 гняма одобрени лечения от Администрацията по храните и лекарствата (FDA) за алопеция ареата.

Все пак си струва да се консултирате с вашия доставчик на застраховка, за да сте сигурни.

Според Националната фондация за алопеция ареата (NAAF) около 40% от обжалванията за отказани застрахователни искове са успешни, така че ако вашата застрахователна компания първоначално откаже да покрие разходите за лечение, струва си усилието да подадете жалба.

Локални лечения

Прилагането на локален кортикостероид с рецепта върху плешивите зони веднъж или два пъти на ден е ефективно лечение за някои хора. За деца с алопеция ареата това може да е единственото лечение, от което се нуждаят.

Миноксидил (търговско наименование Rogaine) може да поддържа възстановяването на косата след като приключите лечението с кортикостероиди.

Anthralin е друго локално лекарство, което вашият дерматолог може да предложи. Може да постигнете по-добри резултати, ако го използвате с миноксидил.

Локалните лечения могат да варират в цената от $40 до $1000, в зависимост от това колко лечение имате нужда и откъде го купувате. Миноксидил се предлага в повечето аптеки и онлайн.

Орални лечения

Имуномодулатори като инхибитори на Janus kinase (JAK) блокират отговора на имунната система, който причинява загуба на коса при алопеция ареата. Те се използват и за лечение на други състояния като ревматоиден артрит и някои кръвни заболявания.

Тофацитиниб (марка Xeljanz) е инхибитор на JAK, който може да подобри ефективността на кортикостероидите, според проучване от 2022 г.

Въпреки това преглед от 2022 г. установи, че процентът на отказ за застрахователно покритие е 97%, като най-честата причина е, че тофацитиниб не е одобрен от FDA за лечение на алопеция ареата. Разходите могат да варират в широк диапазон от $80 до $4700, в зависимост от фактори като застрахователно покритие и изисквания за доза.

На 13 юни 2022 г. FDA одобри първото системно лечение на тежка алопеция ареата: пероралната таблетка барицитиниб (Olumiant). Без застрахователно покритие барицитиниб струва около $2500 и $5000 на месец съответно за таблетки от 2 mg или 4 mg.

инжекции

Вашият дерматолог може да предложи кортикостероиди, доставени чрез инжекции. Това е обичайно лечение, тъй като може по-локално да се справи с косопада.

За това лечение ще трябва да посещавате кабинета на вашия дерматолог на всеки 4 до 6 седмици. Лечението с кортикостероидни инжекции може да струва $200 до $1000 или повече.

Терапията с богата на тромбоцити плазма (PRP) е друга инжекционна възможност за лечение. Тази процедура включва изтегляне на вашите собствени кръвни плочки и инжектирането им в скалпа, където повишеното кръвоснабдяване може да стимулира клетъчното възпроизвеждане.

PRP струва около $500 до $2500 на инжекция. Лечението обикновено се състои от три или четири инжекции с интервал от 4 до 6 седмици, с поддържащи инжекции на всеки 4 до 6 месеца.

Мезотерапията включва инжектиране на биоактивни съединения, като витамини и растителни екстракти, в засегнатата област. В зависимост от предпочитанията на клинициста, това лечение може да се провежда седмично в началото, след това по-рядко по време на поддържащата фаза.

Мезотерапията обикновено струва $250 до $600 на сесия и може да не се покрива от застраховка.

Лазерна и светлинна терапия

Лазерната и светлинната терапия са други възможности за лечение на алопеция ареата. Устройствата, използвани за провеждане на тези терапии, включват:

 • ексимерен лазер/лампа
 • ултравиолетов лазер
 • лазер с ниско ниво
 • тулиев лазер
 • лазер от ербиево стъкло
 • лазер с въглероден диоксид

А Преглед на проучванията за 2020 г установиха, че терапията с ексимерен лазер/светлина води до благоприятни терапевтични резултати при хора, страдащи от косопад от алопеция ареата. Тази терапия потиска реакцията на имунната ви система, като предизвиква клетъчна смърт в определени имунни клетки.

Лазерната и светлинна терапия може да не са толкова ефективни, ако загубата на коса е тежка, така че не забравяйте да обсъдите тази опция с Вашия лекар, преди да закупите шапка.

В зависимост от броя и степента на лазерите и светодиодите, цената на капачките за светлинна терапия може да варира от $550 до $2500.

Трансплантация на коса

Операцията по трансплантация на коса е процедура, при която хирург премества косата от една област на главата ви в друга. Има два вида:

 • Трансплантация на фоликуларна единица (FUT): Това включва отстраняване на ивица от скалпа, последвано от отделяне на фоликул и трансплантация.
 • Екстракция на фоликуларна единица (FUE): Това включва извличане и трансплантация на отделни космени фоликули.

Трансплантацията на коса струва от 4000 до 15 000 долара. Застрахователните компании обикновено смятат трансплантацията на коса за козметична и може да не предоставят покритие.

Перуки и други покривала за глава

Перуките са ефективен начин за камуфлаж на косопада. Синтетичните перуки са по-издръжливи от перуките с човешка коса, но съхнат по-дълго. Перуките с човешка коса изглеждат по-естествени от синтетичните им аналогове, но могат да избледнеят на слънчева светлина.

В зависимост от вида конструкция на перуката, която изберете, цената може да варира от около $75 до $500. Ето ценовите диапазони за няколко опции:

 • Основна шапка на перука: $75 до $150
 • Дантела отпред: $150 до $200
 • Монофиламент: $200 до $300
 • Ръчно вързана шапка: $300 до $500

Можете също така да избирате от набор от покривала за глава като шалове, шапки и удобни подплати, предназначени да паснат под всякакъв тип шапка. Пазарът за алопеция ареата на NAAF предоставя връзки към търговци на дребно, продаващи тези продукти.

Козметични процедури и продукти за грижа

Има и опции за личен външен вид, които можете да опитате, за да управлявате косопада, включително:

 • ексфолианти за скалп
 • сапуни
 • масажори
 • машинки за подстригване
 • спрейове за корекция на корените или коректори

Цените на тези продукти може да варират от $10 до $200, в зависимост от марката, която купувате.

Ако сте имали загуба на мигли, свързана с алопеция, вашият дерматолог може да предложи решения за защита на очите ви, включително:

 • очила: $15 и нагоре
 • изкуствени мигли: $20 до $350
 • лекарства за възстановяване на миглите (като биматопрост): средно около $53 за ml

Инжекционните кортикостероиди, последвани от миноксидил, могат да помогнат за лечение на загуба на вежди. За да се прикрие загубата на вежди, залепените вежди струват $5 и повече, докато микроблейдингът и полуперманентните татуировки за вежди обикновено струват около $600.

Намиране на финансова помощ

NAAF има полезна страница с ресурси, която може да ви свърже с поддръжка и да предложи съвети относно възстановяването на застрахователни разходи.

Фондът Ascot на NAAF предлага финансова помощ до $300 за закупуване на коса на кандидати, които отговарят на изискванията за допустимост.

Needy Meds е друг ресурс, който предлага директория с базирани на диагностика програми за помощ при алопеция ареата.

Ако алопеция ареата засяга вашето самочувствие и ежедневно функциониране, струва си лечението да стане приоритет.

Има много възможности за третиране или покриване на зони с косопад. Повечето доставчици на застраховки обаче смятат тези лечения за козметични и не осигуряват покритие.

Винаги е добра идея да се консултирате с вашия доставчик на застраховка, вместо да предполагате, че няма налична финансова помощ.

Ако търсите дерматолог за лечение на алопеция ареата, опитайте да използвате инструмента за търсене на Американската академия по дерматологична асоциация. За педиатричен дерматолог опитайте Обществото за детска дерматология.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss