Сколиоза и мигрена: каква е връзката?

Въпреки че все още не знаем напълно защо, обичайно е хората със сколиоза също да съобщават за чести главоболия и други симптоми на мигрена.

Милиони хора живеят със сколиоза, заболяване, което причинява изкривяване на гръбначния стълб. Сколиозата може значително да повлияе на стойката ви, мускулното напрежение, нервите и много други, което може да доведе до редица симптоми.

Симптомите на сколиозата могат да се различават в зависимост от вида и тежестта на заболяването.

Въпреки че няма много изследвания за връзката между сколиозата и болката в главоболието, ако имате заболяването, може да имате по-висока честота на главоболие или епизоди на мигрена, отколкото тези без това състояние.

По-долу ще разгледаме какво казва изследването за сколиозата и епизодите на мигрена, включително как лечението може да помогне за справяне със симптомите на лека и тежка сколиоза.

Сколиозата причинява ли епизоди на мигрена или главоболие?

Сколиозата или нетипичното усукване или изкривяване на гръбначния стълб може да причини широк спектър от физически симптоми. Симптомите често се различават в зависимост от това колко тежко е състоянието, но може да включват:

  • неравни рамене, ханш, талия или ребра
  • повдигнати зони на гърба и раменете
  • ротация в гръбначния стълб
  • болки във врата и гърба
  • затруднено дишане

Изследванията за връзката между сколиозата и мигренозните главоболия са ограничени, но някои от тях предполагат, че сколиозата може да ви предразположи към главоболие или мигренозни епизоди.

В едно по-старо проучване от 2014 г. изследователите изследват честотата на коморбидните състояния и общото качество на живот при 390 участници с идиопатична сколиоза. Идиопатичната сколиоза е вид сколиоза без известна причина.

Резултатите от проучването показват, че 31% от участниците съобщават, че имат поне още едно здравословно състояние. Мигрената е едно от най-честите докладвани състояния, засягащо малко над 10% от участниците със съпътстващи заболявания.

Няколко други казуси също отбелязват възможна връзка между сколиозата и главоболието.

Но тъй като липсват по-големи клинични проучвания, е трудно да се каже колко често се среща този симптом при хора със сколиоза.

Все пак, въпреки че няма много изследвания по темата, има няколко възможни обяснения защо сколиозата може да причини главоболие.

Една от причините е, че сколиозата може да причини промени в позата, което води до напрежение и неравности в мускулите близо до главата, врата и раменете. Неадекватната стойка и мускулното напрежение в горната част на тялото може да доведат до главоболие от напрежение.

Друга възможна причина за главоболие от сколиоза и епизоди на мигрена са промените в цереброспиналната течност (CSF), течността, която обгражда и защитава гръбначния мозък.

Някои хора със сколиоза също имат други здравословни проблеми, които влияят на потока на CSF, а изследванията показват, че и двете ниско налягане на CSF и повишено налягане на CSF може да причини главоболие и епизоди на мигрена.

Може ли сколиозата да причини други неврологични проблеми?

Няма много изследвания по темата за сколиозата и неврологичните симптоми, особено при сколиоза без известна причина.

Все още, едно проучване от началото на 2008 г отбелязва, че значителен процент от хората със сколиоза също съобщават за неврологични симптоми.

Един от факторите, влияещи върху симптомите на сколиоза, е видът на сколиозата.

Хората с невромускулна сколиоза – която може да се развие в резултат на неврологични състояния като церебрална парализа и мускулна дистрофия – изпитват симптоми на основното неврологично заболяване.

Тежестта на сколиозата също може да повлияе на вида симптоми, които може да изпитате.

Например леката сколиоза може да не причини неврологични симптоми, но тежката сколиоза може да причини симптоми като нервна болка, слабост и дори проблеми с червата и пикочния мехур.

Как лекувате главоболие поради сколиоза?

Ако сте изпитвали главоболие от сколиоза, лечението може да помогне за намаляване на тези видове симптоми и да подобри цялостното ви качество на живот.

Лечението на леки случаи на сколиоза обикновено включва нехирургични подходи като физическа терапия, разтягане, скоби и силови тренировки.

Всяка от тези опции за лечение може да помогне за поддържане на мускулите и евентуално да коригира изкривяването на гръбначния стълб, което може да помогне за предотвратяване на главоболие и епизоди на мигрена.

Тежките случаи на сколиоза често изискват операция на гръбначния синтез за изправяне и коригиране на гръбначния стълб.

Ако имате тежка сколиоза, можете да се възползвате от някои от леченията, споменати по-горе, за да подпомогнете тялото по време и след възстановяване.

Научете повече за получаване на облекчение от епизоди на хронична мигрена тук.

Изследванията за връзката между сколиозата и симптомите на мигрена са изключително ограничени, като само няколко малки проучвания и казуси показват връзка.

Но промените в гръбначния стълб, причинени от сколиоза, могат да увеличат риска от симптоми като главоболие и епизоди на мигрена.

Ако имате сколиоза и сте имали мигренозно главоболие, помислете дали да не се свържете с лекар, тъй като лечението може да помогне за облекчаване на симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss