Синдром на радиалния тунел: какво е това и как се лекува?

ПРИВЪСТЯВАЩИ CREATIVS/Stocksy

Синдромът на радиалния тунел може да причини болка и слабост в ръката ви. Състоянието се причинява от нараняване на радиалния ви нерв. Това може да затрудни ежедневните дейности като повдигане на предмети или използване на китката ви.

Но синдромът на радиалния тунел може да се лекува бързо. С правилното лечение ръката ви може да бъде отново без болка след около месец.

Какво представлява синдромът на радиалния тунел?

Синдромът на радиалния тунел е състояние, което причинява болка в горната част на предмишницата и в ръката. Причинява се от натиск върху нерв в ръката ви, наречен радиален нерв.

Радиалният ви нерв започва от шията ви и минава надолу по ръката ви. Той контролира движението на мускула в горната част на ръката ви, наречен трицепс.

Радиалният тунел е зона под лакътя ви. Вашият радиален нерв влиза в този тунел от мускули и кости и след това се спуска до китката ви.

Когато радиалният ви нерв е притиснат някъде в ръката ви, това може да причини болка и слабост. Прищипването е резултат от някои обичайни ежедневни дейности.

Можете да раздразните радиалния си нерв всеки път, когато използвате мускулите на ръцете си за преместване на предмети, като:

 • дърпане
 • бутане
 • грабване

Използването на ръцете и китките също може да раздразни радиалния ви нерв. Например, когато многократно извършвате определени движения за вашата работа или хоби, което правите редовно, това може да доведе до прекомерна употреба и синдром на радиалния тунел.

Какви са симптомите на синдрома на радиалния тунел?

Болката и слабостта в предмишницата са издайническите симптоми на синдрома на радиалния тунел. Други симптоми включват:

 • болка в гърба на ръката
 • болка, която се намира точно под лакътя
 • болка, която се влошава, когато завъртите китките си
 • болка, която се влошава, когато изпънете пръстите си
 • нежност от външната страна на лакътя
 • затруднено хващане на предмети
 • проблеми с повдигането или бутането на предмети
 • затруднено разтягане на китката

Не всеки със синдром на радиалния тунел ще има същите симптоми. Някои хора ще имат леки симптоми, а други ще имат по-тежки симптоми.

Ако сте имали някой от изброените по-горе симптоми, добре е да ги обсъдите с медицински специалист. Те ще могат да определят дали симптомите ви са причинени от синдром на радиалния тунел или друго състояние.

Как се диагностицира?

За да разберете дали имате синдром на радиален тунел, ще трябва да бъдете прегледани от медицински специалист.

По време на срещата ви ще ви зададат някои въпроси относно болката ви. Тъй като синдромът на радиалния тунел се причинява от повтарящи се движения, те могат също да ви попитат за вашата работа и хобита.

Физическа устойчивост

Има няколко теста, които медицинският специалист ще извърши, за да види какви действия причиняват болка.

Може да бъдете помолени да използвате ръката и ръката си, за да се противопоставите на съпротивлението, без да огъвате лакътя си, или да използвате средния си пръст, за да се противопоставите на съпротивлението. Болката при извършване на едно от тези движения е симптом на синдрома на радиалния тунел

електромиография (EMG)

В някои случаи може да имате тест, наречен електромиография (EMG). EMG позволява на лекарите да видят колко добре работят вашите мускули и нерви, включително радиалния ви нерв.

ЕМГ има две части – изследване на нервната проводимост и иглено ЕМГ.

По време на изследването на нервната проводимост върху кожата на ръката ви се поставят електроди, за да се измери колко добре комуникират радиалният нерв и трицепсовите мускули.

За иглената EMG част от теста ще се използва игла за поставяне на електроди в мускула на ръката ви. Тези електроди ще измерват електрическата активност на вашия мускул.

Ще бъдете диагностицирани със синдром на радиалния тунел Ако резултатите от вашата ЕМГ покажат, че болката ви е причинена от нараняване на радиалния ви нерв в радиалния тунел.

Какви са настоящите възможности за лечение?

Има няколко възможности за лечение на синдрома на радиалния тунел.

Къде да започна

Вашият лекар може първо да опита по-малко инвазивни лечения, за да види дали помагат при симптомите ви. Вашият план за лечение вероятно ще започне с:

 • почивка от дейността, причиняваща синдрома на радиалния тунел, за 3 до 6 седмици
 • лекарства без рецепта (OTC), като ибупрофен, които могат да намалят болката ви

 • шини на китката или лакътя
 • физическа или трудова терапия

Лекарят също ще ви помогне да разберете как да намалите движенията, които са причинили синдрома на радиалния тунел. Те могат да включват:

 • правете повече почивки през работния си ден
 • избягване на тежки движения на бутане и дърпане
 • разтягане преди да се занимавате със спорт

Следващи стъпки

Ако болката ви е по-силна, може да получите и стероидни инжекции в ръката си. Стероидните инжекции могат да намалят отока в мускулите на ръцете ви и да облекчат натиска върху радиалния ви нерв.

Целта на Вашето лечение ще бъде да предотврати връщането на болката. Вашият лекар може да Ви препоръча да продължите да носите шина през нощта, дори след като болката Ви спре.

Физическата терапия за укрепване на мускулите на ръцете също може да бъде полезна.

В някои случаи може да искате да обмислите разговор с работодателя си, за да видите дали той може да осигури настаняване, или дори да промените някои служебни задължения, за да намалите определени повтарящи се движения.

Хирургично лечение

За много хора горните лечения са достатъчни, за да облекчат симптомите на синдрома на радиалния тунел. Въпреки това, други може да не почувстват никакво облекчаване на болката от тези стандартни лечения. В този случай може да се наложи операция.

По време на операция на радиален тунел, хирург ще разшири вашия радиален тунел. Това ще облекчи натиска върху радиалния ви нерв и ще му позволи повече пространство.

Може да отнеме 6 до 8 месеца, за да се възстанови напълно от операция на радиален тунел. Ще трябва да носите шина за лакътя и да държите ръката си увита. Възстановяването след операция обикновено включва почивка и физиотерапия. През първата си седмица ще започнете с:

 • малки упражнения
 • масажи
 • разтягане

След около 6 седмици ще добавите упражнения, които ще ви помогнат да възстановите силата на ръката и ръката си. В крайна сметка ще започнете упражнения, които ще укрепят китката и лакътя.

Няма да ви бъде позволено да повдигате или да извършвате дейности, които изискват да сгънете лакътя си. Вашият физиотерапевт и хирург ще ви уведомят какви дейности е безопасно да извършвате и кога.

Какви са перспективите за хората със синдром на радиалния тунел?

Синдромът на радиалния тунел обикновено е много лечим. Много хора се възстановяват напълно в рамките на 3 до 6 седмици.

Много е важно да следвате всички инструкции, които получавате, включително промени в начина на живот. Следването на инструкциите ще ви предпази от повторно нараняване на радиалния нерв в бъдеще.

Ако имате нужда от операция, все още може да изпитвате лека болка от време на време. Въпреки това повечето от вашите симптоми може да се подобрят.

Долния ред

Синдромът на радиалния тунел е състояние, което се случва, когато радиалният ви нерв е прищипан. Това състояние обикновено се причинява от повтарящи се движения на ръката и китката.

Синдромът на радиалния тунел може лесно да се лекува за повечето хора. Болката често се лекува с почивка и лекарства без рецепта. Може също да носите сплит или да получавате стероидни инжекции.

Някои хора може да се нуждаят от операция за облекчаване на болката, но това е много по-рядко.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss