Синдром на постурална ортостатична тахикардия (POTS) и вашето сърце: Какво трябва да знаете

Синдромът на постурална ортостатична тахикардия (POTS) е състояние, което причинява ефект, наречен ортостатична непоносимост. Това означава, че когато се изправите, може да изпитате симптоми, които включват:

 • бързо увеличаване на сърдечната честота
 • световъртеж
 • умора
 • чувство на отпадналост

Тези ефекти могат значително да повлияят на качеството ви на живот.

Тъй като POTS причинява промени в сърдечната честота, лесно е да се чудите дали POTS може да има други ефекти върху сърцето ви, като сърдечна недостатъчност. Докато двете състояния може да имат подобни симптоми, лекарите не са направили връзка, че POTS причинява сърдечна недостатъчност.

Продължете да четете, за да научите повече за това как POTS засяга сърцето ви и кога трябва да се свържете с лекар или медицински специалист.

Ключови термини

 • Сърдечен удар е, когато част от сърцето ви не получава достатъчно кислород. В резултат на това сърдечната ви тъкан може да умре и да не успее да изпомпва кръв, което може да бъде смъртоносно.

 • Сърдечните заболявания описват различни състояния, които засягат функционирането на сърцето ви и включват коронарна артериална болест. Инфарктът може да бъде симптом на сърдечно заболяване.

 • Сърдечна недостатъчност е, когато сърцето ви не изпомпва достатъчно кръв, за да отговори на нуждите на тялото ви. Сърдечните заболявания са рисков фактор за сърдечна недостатъчност.

Как POTS влияе на сърцето?

POTS кара сърдечната Ви честота да се ускори с повече от 30 удара в минута или бийте по-бързо от 120 удара в минута с промени в позицията. Резултатът може да ви накара да почувствате, че се натоварвате, дори когато просто стоите на място.

Повишената сърдечна честота може да причини сърцебиене, сякаш сърцето ви трепти. Може дори да почувствате, че ще припаднете, защото сърцето ви бие толкова бързо, че не може да пренесе кръв към други части на тялото ви, или защото кръвното ви налягане пада.

Други симптоми, свързани със сърцето, които може да изпитате поради POTS, включват:

 • синкав оттенък на крайниците ви поради беден кислород
 • болка в гърдите
 • диспнея или непоносимост към упражнения

Ако тези симптоми ви звучат познато, това е защото могат да имитират някои състояния, свързани със сърдечни заболявания. Например сърдечен удар може да причини болка в гърдите, задух и припадък. Сърдечната недостатъчност може да причини подуване на ръцете и краката, задух и синкав оттенък на крайниците.

Докато тези симптоми могат да се появят по време на епизод на ортостатична непоносимост, свързана с POTS, те обикновено не продължават дълго. Лежането може да помогне на вашите симптоми да отшумят. Ако сте преживели инфаркт или сте имали сърдечна недостатъчност, симптомите ви най-вероятно ще продължат.

Тъй като симптомите могат да бъдат подобни, лекарите често ще тестват за проблеми със сърцето ви, преди да ви поставят диагноза POTS. „Ние се уверяваме, че самото сърце е структурно нормално, като извършваме ехокардиограма, която е ултразвук на сърцето“, казва д-р Брент П. Гудман, асистент и невролог в клиниката Майо във Финикс, Аризона.

Д-р Гудман казва, че редовните тестове за POTS включват други сърдечни тестове. „Ще се уверим, че вътрешната електрическа система на сърцето функционира нормално, като направим електрокардиограма, а понякога и с по-дълъг запис, наречен Холтер монитор.“ Лекарят може също така да извърши тест с наклонена маса, за да види как реагира сърцето ви.

Q:

Какво причинява тахикардия (учестен пулс) при POTS?

Здравна линия

A:

Вегетативната система, която участва в контролирането на автоматичните функции на тялото, включително сърдечната честота и кръвното налягане, се смята от повечето за причина за тахикардия при POTS.

Брент П. Гудман, доктор по медицина, асистент по неврология, клиника МайоОтговорите представляват мненията на нашите медицински експерти. Цялото съдържание е строго информационно и не трябва да се счита за медицински съвет.

Може ли POTS да причини сърдечна недостатъчност или сърдечно заболяване?

Въпреки че POTS и сърдечната недостатъчност могат да споделят подобни симптоми, д-р Гудман казва, че няма причинно-следствена връзка. „Не се очаква POTS да допринесе или да причини сърдечна недостатъчност или други форми на сърдечно заболяване.“

Но това не означава, че хората с POTS не трябва да се тревожат за здравето на сърцето си. „Разбира се, фактът, че някой има POTS, не означава, че не може да развие сърдечно заболяване поради други неща, които може да има или да развие в бъдеще.“ Д-р Гудман цитира диабета и хиперлипидемията като две такива състояния, които предизвикват безпокойство.

Кога да се свържете с лекар

Има много медицински състояния, които могат да причинят симптоми, подобни на POTS. Например, анемия, тревожност и (по-рядко) феохромоцитом могат да причинят повишена сърдечна честота, както може POTS.

Изводът е, че ако почувствате учестено сърце и виене на свят при изправяне, не приемайте, че симптомите ви са ТРП и се въздържайте от грижи. Важно е лекарят да изключи други възможни причини (като сърдечно заболяване), за да може да ви постави диагноза и да ви помогне да управлявате състоянието си.

Ако вашите симптоми внезапно се влошат много или са придружени от болка в гърдите, незабавно потърсете медицинска помощ.

POTS също споделя много симптоми с пост-остри усложнения на COVID-19 (PASC), известни също като дълги COVID. Не е ясно дали COVID може да причини POTS, но изследванията продължават. Говорете с лекар, ако изпитвате симптоми на POTS след прекаран COVID-19.

Как мога да управлявам POTS?

ТАНСИИ не е лесно за лечение. Хората с POTS често имат широк спектър от симптоми и лекарите не знаят достатъчно за причините, за да идентифицират потенциални лекове за състоянието. В резултат на това лечението с POTS обикновено е насочено към справяне със симптомите, които имате.

Лекарят може да предпише лекарства като бета-блокери за понижаване на сърдечната честота.

Те могат също да предпишат лекарства, за да поддържат баланса на обема и да намалят ефектите върху сърцето ви. Конкретни примери включват:

 • клонидин
 • мидодрин
 • пиридостигмин
 • флудрокортизон

Управление на дома

Можете да предприемете няколко действия сами, за да помогнете за управлението на POTS. Примери за управление вкъщи съветите за POTS включват:

 • Пийте достатъчно вода и течности всеки ден, за да останете хидратирани.
 • Консумирайте подходящо количество натрий дневно, за да поддържате електролитния си баланс.
 • Ставайте бавно, когато преминавате от седнало в изправено положение.
 • Носете компресионни чорапи, за да помогнете на кръвта да се върне към сърцето ви. Това може да ви помогне да избегнете припадък.

Цялостното поддържане на здравето, като получаване на достатъчно почивка и здравословна диета, също може да помогне за намаляване на симптомите на POTS. Също така може да се вземат мерки за намаляване на стреса, когато е възможно.

Как хората с POTS могат да подобрят здравето на сърцето си?

Упражнение може да бъде от голяма полза за здравето на сърцето ви, ако имате POTS. Но редовното упражняване може да бъде предизвикателство за някои хора с POTS.

Имайте предвид, че не е необходимо да сте в изправено положение за всички упражнения. Други опции включват:

 • гребни машини
 • легнали велосипеди
 • плуване

Други начини за подобряване на здравето на сърцето включват въздържане от пушене и хранене с ниско съдържание на мазнини. Използването на този диетичен подход може да ви помогне да поддържате умерено тегло.

Често задавани въпроси

Следват някои често задавани въпроси, свързани с POTS, сърцето и сърдечните заболявания.

POTS вид сърдечно заболяване ли е?

Лекарите наричат ​​POTS „сърдечно-съдово автономно разстройство.” Това означава, че изпитвате някаква промяна във вашата автономна нервна система (която контролира сърдечната честота), която кара сърцето ви да се ускорява, когато не трябва. Въпреки че POTS засяга сърцето ви, това не е форма на сърдечно заболяване.

Застрашаващ ли е POTS живота?

POTS може да бъде много страшно, особено ако припаднете при изправяне (около 30% до 50% на хората с POTS). Но състоянието обикновено не е животозастрашаващо, въпреки че може да бъде тревожно. относно 50% от хората с POTS вече не изпитват симптоми в рамките на 1 до 3 години след получаване на диагнозата.

Обикновено най-значимият риск за човек с POTS е възможността да падне и да се нарани по време на епизод на ортостатична непоносимост.

Безопасни ли са бета-блокерите за вашето сърце?

Лекарят може да предпише бета-блокери, ако имате POTS. Бета-блокерите намаляват ефектите от бета стимулацията върху сърцето. Най-забележимо е, че те намаляват сърдечната честота, така че сърцето ви използва по-малко кислород и може да изпомпва по-ефективно.

Бета-блокерите обикновено са безопасни и ефективни. Те също така се предписват от лекари за лечение на сърдечна недостатъчност. Те могат да помогнат за забавяне на прогресията на сърдечните заболявания, но няма да обърнат съществуващата сърдечна недостатъчност.

Но бета-блокерите не са добри за остра, декомпенсирана сърдечна недостатъчност. Това е моментът, когато симптомите на сърдечна недостатъчност на човек внезапно се влошават и той обикновено изпитва значителни проблеми с дишането.

POTS е състояние, което кара сърцето ви да бие по-бързо. Но POTS не е сърдечно заболяване и няма вероятност да причини сърдечна недостатъчност.

Фактът, че POTS не е животозастрашаващ, не означава, че състоянието не е изтощително за тези, които го изпитват. „POTS е изключително често срещано състояние, което засяга предимно жените и трябва да му се даде приоритет“, подчертава д-р Гудман.

Говорете с лекар, ако имате симптоми на POTS, за да определите как да намалите риска от падане и остри епизоди на POTS.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss