Симптом на ревматоиден артрит ли е диарията?

Ревматоидният артрит обикновено причинява болки в ставите и скованост, но може да причини и проблеми с други части на тялото, включително стомашно-чревни проблеми.

Може ли ревматоидният артрит да причини диария?

Ревматоидният артрит (RA) е автоимунно състояние, което се развива, когато имунната ви система атакува здрави клетки в ставите. Биологичните жени имат около 3,6% доживотен риск от развитие на RA, а биологичните мъже имат около 1,7% риск, според 2022 изследване.

Хората с RA са по-склонни от хората в общата популация да развият стомашно-чревни проблеми като диария. Лекарствата и факторите, свързани със самото състояние, могат да играят роля.

Нарушенията в чревния микробиом са обикновено свързани с диария. Скорошни доказателства предполага, че дисбалансите на червата също могат да допринесат за развитието на RA.

Прочетете, за да научите повече за връзката между RA и диарията.

Защо може да получите диария при ревматоиден артрит

RA може да увеличи шансовете ви за развитие на диария и други стомашно-чревни симптоми по няколко начина.

Лекарства за ревматоиден артрит

Според фондацията за артрит, модифициращите заболяването антиревматични лекарства често причиняват храносмилателни симптоми като диария. Те могат също така да намалят имунната ви функция и да ви направят по-податливи на развитие на инфекции, които могат да причинят диария.

Диарията може също да бъде страничен ефект от нестероидни противовъзпалителни лекарства и стероиди, използвани за лечение на RA. Повечето стомашно-чревни проблеми при хора с RA са свързани с хроничната употреба на тези лекарства, според a Преглед на изследванията за 2021 г.

Други автоимунни заболявания

Много хора, които имат RA, имат и друго автоимунно заболяване. Някои други видове автоимунни заболявания като болестта на Crohn или улцерозен колит засягат стомашно-чревната система и причиняват симптоми като диария.

В 2017 проучване, изследователите идентифицираха поне едно друго автоимунно заболяване при 24,3% от почти 300 000 души с RA. Само 10,5% от близо 1 милион души в общото население са имали автоимунно заболяване.

Изследователите откриха по-високи нива на няколко автоимунни състояния, които засягат стомашно-чревния тракт при хора с RA:

Автоимунно заболяване RA Общо население Повишен риск
болест на Крон 1,12% 0,40% 2,8 пъти
Язвен колит 1,12% 0,27% 2,1 пъти
Цьолиакия 0,23% 0,14% 1,7 пъти

Ревматоиден васкулит и АА амилоидоза

По-малко от 1% от хората с RA развиват усложнение, наречено ревматоиден васкулит. Обикновено се появява, след като сте имали RA за дълго време и може да варира от лек до животозастрашаващ.

Характеризира се с възпаление на малки или средни кръвоносни съдове, което може да ограничи притока на кръв към органите. Симптомите могат да включват коремна болка и диария, ако са засегнати червата.

АА амилоидозата е рядко усложнение на хроничните възпалителни заболявания. Характеризира се с натрупване на протеини във вашите органи. Развива се при около 0,6% до 1,1% от хората с RA и причинява стомашно-чревни симптоми навсякъде от 10% до 70% на хората, които го имат.

Симптомите могат да включват:

 • диария
 • болка в корема
 • киселинен рефлекс
 • Кървене от стомашно-чревния тракт, което може да бъде животозастрашаващо

Нарушен чревен биом

Нарастващото количество изследвания предполага, че смущенията в чревната ви микробиота могат да допринесат за развитието на RA. Също така често се свързва с диария.

Според а Преглед на изследването за 2022 г, смущенията във вашия микробиом изглежда се появяват преди симптомите на RA да се развият и продължават да прогресират с напредването на заболяването. Необходими са повече изследвания, за да се разбере напълно връзката.

Колко често диарията е симптом на ревматоиден артрит?

Диарията е често срещана сред общото население и може да е по-честа при хора с RA.

От 10% до 38% от хората с ревматоиден васкулит имат засягане на червата, което може да доведе до диария.

В Проучване от 2020 г, изследователите предполагат, че хората с хронична диария имат 1,7 пъти по-висок риск от развитие на RA в сравнение с общата популация. Асоциацията е 2,21 пъти по-висока за хората, които също пушат цигари.

Може ли обостряне на ревматоиден артрит да причини диария?

Обостряния на симптомите на ревматоиден артрит могат да възникнат едновременно с обостряния на стомашно-чревни симптоми. Много автоимунни състояния имат подобни задействания, като стрес или определени храни.

Тези тригери могат да доведат до повишени симптоми както за ревматоиден артрит, така и за друго автоимунно заболяване, което причинява стомашно-чревни симптоми.

Ревматоидният артрит засяга ли червата ви по други начини?

RA може потенциално да причини много други стомашно-чревни симптоми. Симптомите, които развивате, зависят от основната причина. Те могат да включват:

 • запек
 • лошо храносмилане
 • подуване на корема
 • болка в корема
 • гадене
 • кръв в изпражненията
 • загуба на апетит
 • отслабване
 • подуване на корема
 • прекомерни газове

Кога да се свържете с лекар

Може да искате да се свържете с лекар всеки път, когато развиете нови симптоми, които могат да показват артрит, като например:

 • болка, подуване или скованост в ставите
 • кръв в изпражненията (които може да изглеждат яркочервени или тъмнокафяви, черни или подобни на катран)
 • зачервяване на ставата или топлина
 • проблеми с движението или извършването на ежедневна дейност

Фондацията за артрит препоръчва да посетите лекар, ако развиете ставни симптоми, които продължават повече от 3 дни или ако имате няколко епизода на симптоми в рамките на един месец.

Продължителната диария може да причини дехидратация и други тежки симптоми. Добра идея е да посетите лекар, ако не забележите подобрение след няколко дни.

За вкъщи

Хората с RA изглежда развиват стомашно-чревни проблеми, включително диария, по-често от хората от общото население. Страничните ефекти на лекарствата, съпътстващите автоимунни състояния и усложненията на самото заболяване могат да играят роля.

Новопоявилите се изследвания също предполагат, че смущенията в микробиома на червата ви могат да допринесат за развитието на RA. Нарушенията в микробиома на червата също често се свързват с диария.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss