Световъртеж и световъртеж при множествена склероза

Множествена склероза 101

Множествената склероза (МС) е заболяване на имунната система, което засяга централната нервна система. При МС възпалението уврежда миелина, защитното покритие около нервните клетки. Получените лезии или белези, пречат на предаването на нервни сигнали.

Симптомите на МС могат да включват проблеми със зрението, изтръпване на крайниците и проблеми с баланса. Световъртежът и световъртежът са често срещани симптоми на МС, въпреки че повечето хора не ги имат като първи симптоми. Прочетете, за да научите повече за тези симптоми и какво да правите с тях.

Световъртеж и световъртеж при МС

Много хора с МС изпитват епизоди на замаяност, които могат да ви накарат да се почувствате замаяни или да не сте в равновесие. Някои имат и епизоди на световъртеж. Вертиго е фалшивото усещане за въртене или въртене на себе си или на света около вас. Според една доклад, около 20 % от хората с МС изпитват световъртеж.

Замайването и световъртежът допринасят за проблеми с баланса, които са често срещани при хора с МС. Продължаващото световъртеж и световъртеж могат да попречат на ежедневните задачи, да увеличат риска от падане и дори да станат инвалидизиращи.

Какво е усещането за световъртеж

Световъртежът е силно усещане за въртене, дори ако не се движите. Това е подобно на това, което чувствате по време на въртеливо пътуване в увеселителен парк. Първият път, когато изпитате световъртеж, може да бъде много обезпокоително, дори плашещо.

Световъртежът може да бъде придружен от гадене и повръщане. Това може да продължи с часове или дори дни. Понякога световъртежът и световъртежът са придружени от проблеми със зрението, шум в ушите или загуба на слуха, или проблеми при стоене или ходене.

Причини за световъртеж и световъртеж при МС

Лезиите, които са резултат от МС, затрудняват нервите в централната нервна система да изпращат съобщения до останалата част от тялото. Това причинява симптоми на МС, които варират в зависимост от местоположението на лезиите. Лезия или лезии в мозъчния ствол или малкия мозък, областта на мозъка, която контролира баланса, може да причини световъртеж.

Световъртежът може да бъде и симптом на проблем с вътрешното ухо. Други възможни причини за световъртеж или световъртеж включват някои лекарства, заболяване на кръвоносните съдове, мигрена или инсулт. Вашият лекар може да Ви помогне да изключите други възможни причини за световъртеж.

Мерки за самопомощ

Когато се появи световъртеж, следните стъпки могат да ви помогнат да останете в безопасност и да се чувствате по-комфортно:

  • Седнете, докато мине.
  • Избягвайте да движите главата или тялото си.
  • Изключете ярките светлини и не се опитвайте да четете.
  • Избягвайте стълбите и не се опитвайте да шофирате, докато не сте сигурни, че световъртежът е отминал.
  • Започнете да се движите много бавно, когато се почувствате по -добре.

Ако световъртеж се появи през нощта, седнете изправени, включете меко осветление и останете неподвижни, докато се почувствате по -добре. Вертиго може да се върне, когато изключите светлината и легнете. Удобно кресло може да помогне.

Лечение на световъртеж и световъртеж

Лекарствата без рецепта (OTC) против морска болест може да са всичко, от което се нуждаете. Те се предлагат под формата на перорални таблетки или като кожни петна. Ако виене на свят или световъртеж станат хронични (дълготрайни), Вашият лекар може да Ви предпише по-мощни лекарства против болест на движението или лекарства против гадене.

В случаи на тежък световъртеж, Вашият лекар може да предложи кратък курс на кортикостероиди. Също така, физическата терапия може да бъде полезна за подобряване на баланса и координацията.

Рискове от световъртеж и световъртеж

Проблемите с баланса, причинени от световъртеж и световъртеж, увеличават риска от нараняване поради падане. Това е особено вярно за хора, чиито симптоми на МС вече включват проблеми при ходене, слабост и умора. Няколко мерки за безопасност у дома могат да помогнат за намаляване на този риск:

  • Изчистете дома си от опасности от спъване, особено хвърлете килими.
  • Използвайте бастун или проходилка.
  • Инсталирайте парапети и захващащи пръти.
  • Използвайте стол за душ.

Най -важното е, че не забравяйте да седнете, когато почувствате замаяност или усетите въртенето.

Говорете с Вашия лекар

Уведомете Вашия лекар, ако имате МС и имате чести пристъпи на замаяност или световъртеж. Те могат да ви прегледат и да изключат други проблеми, за да определят дали MS е причината за проблема. Каквато и да е причината, Вашият лекар може да препоръча курс на лечение, за да Ви помогне да се почувствате по -добре.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss