Ръководство за преподаване и учене на травма-информирана йога

Гети изображения/Мартин Северин

Травмата може да бъде дефинирани като всяко „събитие, което е временно поразително и изключително тревожно, оставяйки трайни психологически симптоми“.

Въпреки че травмата често се разглежда като аспект на психичното здраве, водещи изследователи като психиатъра Бесел ван дер Колк, който е автор на „Тялото пази резултата“, отбелязват, че травмата „живее“ в нашите тела.

Световният консорциум за изследване на психичното здраве изчислява, че 70% от световното население е преживяло някаква форма на травма, въпреки че причините и тежестта й варират в широки граници.

Фактът, че травмата може да бъде предизвикана чрез нашето тяло, прави двигателните практики потенциални инструменти за управление и лечение на травма, а йога е потвърдено като средство за лечение, основано на доказателства.

Какво е информирана за травма йога?

Информираната за травма йога е по-скоро индивидуализиран подход към преподаването, отколкото специфичен стил.

В 2018 рецензирано списаниеинформираната за травма йога (TIY) беше широко описана като „йога, адаптирана към уникалните нужди на хората, работещи за преодоляване на травма“.

Hala Khouri, MA, SEP, E-RYT, води обучения и семинари, информирани за травмите, по целия свят от 2007 г. насам. Khouri обяснява, че при йога, информирана за травмите, „няма универсален подход, а по-скоро учителите подкрепят всеки ученик да намери това, което работи за него,” продължавайки, „Всичко зависи от това как се преподава йога.”

Много уроци по йога, информирани за травмите, са склонни да попадат под чадъра на Хатха Йога, което означава, че те са практики за физически асани, но учителите могат да прилагат чувствителен към травмите подход и към часовете по медитация и пранаяма (дишане).

Ползи от информираната за травма йога

Въпреки че изследванията все още са малко в началото, те се разрастват бързо и много проучвания потвърждават, че йога е нискорисков, основан на доказателства инструмент за лечение на травми.

 • Може да действа успокояващо: Един от физиологичните изрази на травмата е повишена реакция на стрес, понякога наричана свръхвъзбуда. С правилния клас и учител е доказано, че йога предизвиква успокояващата реакция на парасимпатиковата нервна система „почини и смилай“, което е полезно за намаляване на свръхвъзбудата.
 • Подобрява емоционалното състояние: Скорошно оценка на програмата разглеждането на ефектите от TIY в уязвимите групи от населението, включително тези, които са лишени от свобода или в програми за възстановяване от употребата на вещества, установи, че хората съобщават, че изпитват по-малко негативни емоции дори след един клас.
 • Повишава саморегулацията: Същото оценка наблюдава значително подобрение на уменията за саморегулиране при хора в корекциите и настройките за рехабилитация на субстанции. Скорошна статия изследването на ефектите на йога върху юноши, изправени пред стресови фактори, свързани с възрастта и училището, имаше подобни открития.
 • Подобрява съня: А Проучване от 2021 г изследване на информирана за травма йога за жени ветерани, които са преживели травма от сексуално насилие, докато са били записани в армията, установи, че йога значително подобрява съня им.
 • Помага за намаляване на срама: Гореспоменатото проучване също откриха статистически намаления в самоотчетените чувства на срам около травматичното събитие.
 • Култивира присъствие: Някои често срещани реакции на травма – особено за тези, диагностицирани с посттравматично стресово разстройство (PTSD) – включват дисоциация и ретроспекции. В тези случаи йога може да бъде ефективен инструмент за подпомагане на практикуващите да се върнат към настоящия момент чрез практиката на внимание.

Как да преподавате информирана за травма йога (TIY)

Има тънка граница между способността на йога да лекува травма или да я задейства.

Важно е да имате предвид, че всеки елемент може да бъде потенциален стимул за някого, от темпото на класа (например ако е твърде бързо и стимулиращо) до атмосферни елементи като осветлението или силата на музиката.

Изключващите пространства също могат да предизвикат травма. Тамика Кейстън-Милър, директор на Ashé Yoga, посочва, че уелнес пространствата – от студиа до учители до реклами на облекло за йога – често насърчават „превъзходството на бялата раса, способностите и хетеронормативността“.

Тъй като има толкова много нюанси в преживяванията на индивидите и изразите на травма, е силно препоръчително учителите да преминат официално обучение, информирано за травмата, и/или да учат от учител, информиран за травмата.

Caston-Miller препоръчва да се учите от BIPOC и LGBTQ+ факултета, за да разберете по-добре системната травма и най-добрите начини да направите пространството да се чувства безопасно и приобщаващо.

Въпреки това има някои общи съображения, които всички учители могат да направят:

 • Направете всичките си предложения вместо команди.
 • Позволете на учениците да променят и да приемат варианти, както сметнат за добре.
 • Когато подсказвате аспекти на преподаването, които може да се възприемат като уязвими, като затваряне на очи или пози, в които хората са сгънати (като поза на детето или дълбоки навеждания напред), предложете алтернативни опции:
  • За затваряне на очи: кажете „или намерете мек поглед към пода“.
  • За форми на навеждане напред предлагайте хората да стоят изправени.
 • Когато дишате, винаги насърчавайте хората да вървят със собствено темпо.
 • Ако правите практически корекции, дайте на учениците личен начин да се откажат преди час. Например, някои студия предлагат бели чипове (като чипове за покер), които хората могат да поставят на постелката си.
 • Винаги се уверявайте, че искате разрешение от някого, преди да поставите ръцете си върху него, дори ако някой е „избрал“.
 • Опитайте се да използвате приобщаващ език и избягвайте твърдения, свързани с пола.

Къде да научите как да преподавате информирана за травма йога

Ето списък на някои високо акредитирани сертификати и учители, информирани за травмите:

Колективна съпротива: Khouri съвместно ръководи това обучение и сертифициране по йога и соматика, информирано за травмите, заедно с добре известни учители по TIY, Kyra Haglund и RW Alves. В момента обученията се предлагат онлайн.

Trauma Center Trauma-Sensitive Yoga (TCTSY): Травма центърът в Бруклин, Масачузетс разработи свое собствено обучение, чувствително към травма. TCTSY в момента предлага модули и обучения за напреднали онлайн.

Д-р Гейл ПаркърPhD, C-IAYT, E-RYT 500, психолог, йога терапевт, преподавател и автор на „Възстановителна йога за етнически и расов стрес и травма“ и „Трансформиране на етнически и расов травматичен стрес с йога“.

Кой вид йога е най-подходящ за травма?

Всички видове йога могат да бъдат информирани за травма, когато човек намери правилния учител, стил и настройка за своето индивидуално преживяване.

Кой стил е най-подходящ зависи от вида на травмата, която човек е преживял и как нервната му система реагира на класа. Khouri обяснява: „Някои хора се нуждаят от нежна практика, а други се нуждаят от нещо по-енергично. Някои се нуждаят от духовност, други имат нужда нещата да не са духовни изобщо.

Класовете, специално насочени към релаксация, обикновено се движат доста бавно и имат много дълги задържания, което всъщност може да бъде потенциален стимул за някои хора, които са преживели травма.

Като практикуващ, винаги се чувствайте свободни да излезете от поза рано или да коригирате формата, както се чувства добре за тялото ви, независимо от стила на класа. Винаги можете да напуснете час по-рано, ако имате нужда.

Има ли специфични йога пози, които помагат при възстановяване от травма?

Няма един вид йога или поза, която може да лекува. Причините за травмата са много различни, както и преживяванията на хората от нея.

Йога е много лично начинание. Става въпрос за намирането на правилния стил, учител и обстановка.

Хората трябва да търсят каквито и да са пози, които им помагат да се чувстват здраво стъпили на земята и да имат достъп до дишането си, но както Хури ни напомня: „За един човек това може да е позата на детето, докато за друг може да е позата на воина.“

Кастън-Милър лично обича да поставя одеяла върху тялото си в определени пози, тъй като тежестта й помага да се чувства задържана и задържана. Например, във Viparita Karani (Legs-Up-the-Wall) тя ще постави одеяло върху пъпа си или в позата на детето, тя поставя одеяло върху гърба си.

Анекдотично се съобщава, че отварянето на бедрата и навежданията назад предизвикват силни емоционални реакции, но отново, това е изцяло лично и често има други фактори в игра – включително външната среда, в която се провежда класът.

Долния ред

Травмата е невероятно често срещана и все пак уникална за индивида, който я преживява. Ключът към изцелението е да си върнем собствеността върху тялото и избора си. Йога е чудесен форум за това, тъй като всяко движение, което правите, е избор, който правите за себе си.

Винаги слушайте тялото си и адаптирайте практиката си според нуждите, за да се чувствате сигурни и подкрепени.

В правилната обстановка и с правилния учител йога може да помогне за излекуване на травма.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss