Рискови фактори за псориазис

Общ преглед

Псориазисът е автоимунно състояние, характеризиращо се с възпалена и люспеста кожа. Вашето тяло обикновено създава нови кожни клетки за около месец, но хората с псориазис отглеждат нови кожни клетки след няколко дни. Ако имате псориазис, имунната ви система е свръхактивна и тялото ви не може да отделя кожните клетки по -бързо, отколкото ги произвежда, което води до натрупване на кожни клетки и създаване на червена, сърбяща и люспеста кожа.

Все още продължават проучванията за причината за псориазис, но според Националната фондация за псориазис около 10 % от хората наследяват един или повече от гените, които биха могли да доведат до него, но само 2 до 3 % от хората получават болестта. Това означава, че трябва да се случи комбинация от неща, за да развиете псориазис: трябва да наследите гена и да бъдете изложени на определени външни аспекти.

Симптоми

Псориазисът често се проявява като сърбящи, червени петна по кожата, покрити със сребристи люспи, но други симптоми включват:

 • суха или напукана кожа, която може да кърви
 • удебелени, без костилки или набраздени нокти
 • подути и сковани стави

Псориазисните петна могат да варират от няколко люспести петна до големи люспести участъци. Обикновено той идва и си отива на фази, изгаряйки се за няколко седмици или месеци, след това изчезва за известно време или дори преминава в пълна ремисия.

Рискови фактори

По -долу са описани няколко рискови фактора, които могат да допринесат за развитието на псориазис.

Стрес

Докато стресът не причинява псориазис, той може да причини огнище или да изостри съществуващ случай.

Увреждане на кожата

Псориазисът може да се появи на участъци от кожата ви, където са настъпили ваксинации, слънчеви изгаряния, драскотини или други наранявания.

Лекарства

Според Националната фондация за псориазис, някои лекарства са свързани с задействане на псориазис, включително:

 • литий, който се използва за лечение на определени психични заболявания, като биполярно разстройство, влошава псориазиса при около половината от хората, които го имат
 • антималарийните лекарства могат да причинят обостряне на псориазис обикновено две до три седмици след като започнете да приемате лекарството
 • бета-блокерите, които се използват за лечение на високо кръвно налягане, влошават псориазиса при някои хора. Например, бета-блокерът пропранолол (Inderal) влошава псориазиса при около 25 до 30 процента от пациентите
 • хинидин, използван за лечение на неравномерен сърдечен ритъм, влошава псориазиса при някои хора
 • индометацин (Tivorbex) се използва за лечение на артрит и влошава псориазиса в някои случаи

Вирусни и бактериални инфекции

Псориазисът може да бъде по -тежък при пациенти с нарушена имунна система, включително хора със СПИН, хора, подложени на химиотерапия за рак, или хора с друго автоимунно заболяване, като лупус или цьолиакия. Децата и младите възрастни с повтарящи се инфекции, като стрептокок в гърлото или инфекции на горните дихателни пътища, също са изложени на повишен риск от влошаване на псориазис.

Семейна история

Наличието на родител с псориазис увеличава риска от развитието му, а двама родители с него увеличават риска още повече. Родител с болестта има около 10 процента шанс да го предаде на детето си. Ако и двамата родители имат псориазис, има 50 % шанс да предадете тази черта.

Затлъстяване

Плаките – червени петна по кожата с мъртва, бяла кожа отгоре – са симптоми на всички видове псориазис и могат да се развият в дълбоки кожни гънки. Триенето и изпотяването, които се появяват в дълбоките кожни гънки на хора с наднормено тегло, могат да доведат до или да влошат псориазиса.

Тютюн

Това проучване установи, че пушенето почти удвоява шансовете на човек да се сдобие с псориазис. Този риск се увеличава с броя на пушените цигари на ден и също е по -висок при жените, отколкото при мъжете.

Алкохол

Изследванията на ефектите на алкохола върху псориазиса са малко объркани, защото пушенето и пиенето често вървят ръка за ръка. Това проучване установено, че пиенето на алкохол е свързано с псориазис при мъжете. Изследователите също така вярват, че алкохолът може да влоши симптомите, защото разстройва черния дроб и може да предизвика растежа на Candida, вид дрожди, който може да влоши симптомите на псориазис.

Алкохолът също може да има опасни странични ефекти, ако се смеси с някои лекарства, използвани за лечение на псориазис.

Ниски температури

Хората с псориазис, които живеят в по -студен климат, знаят, че зимата влошава симптомите. Екстремният студ и сухотата на определено време ще изтеглят влагата от кожата ви, възпалявайки симптомите.

Състезание

Това проучване показва, че хората с по -светъл тен обикновено са по -склонни да развият псориазис, отколкото хората с по -тъмен тен.

Лечения

Налични са много лечения за справяне с болката и симптомите на псориазис. Леченията, които можете да опитате у дома, включват:

 • с помощта на изсушител
 • накисване във вана с Epsom соли
 • приемане на хранителни добавки
 • промяна на диетата

Други лечения включват:

 • локални кремове и мехлеми
 • лекарства за потискане на имунната ви система
 • фототерапия, процедура, при която кожата ви е внимателно изложена на естествена или изкуствена ултравиолетова (UV) светлина
 • импулсен лазер за боядисване, процес, който разрушава малките кръвоносни съдове в зоните около псориазисните плаки, прекъсва притока на кръв и намалява растежа на клетките в тази област

Сред новите лечения за псориазис са оралните лечения и биологичните лекарства.

За вкъщи

Причините за псориазис не са напълно известни, но рисковите фактори и задействанията са добре документирани. Изследователите продължават да разкриват повече за това състояние. Въпреки че може да няма излекуване, има много лечения за управление на болката и симптомите.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss