Ремонт на ректоцеле: Какво да очаквате

Процедурата за възстановяване не е необходима за всеки, който развие ректоцеле, но може да бъде лечението на избор, когато симптомите не могат да се управляват консервативно.

Ректоцеле е вид пролапс на тазовите органи. Това се случва, когато поддържащата стена между вагината и дебелото черво отслабне, позволявайки на тъканите от ректума да се натискат срещу задната стена на влагалището.

Много хора с ректоцеле не знаят, че имат такова. Те могат да възникнат без симптоми и могат да бъдат част от стареенето, резултат от вагинално раждане или вторичен ефект от хроничен натиск или напрежение в корема.

Когато се появят симптоми, тяхната тежест и как реагират на консервативно лечение до голяма степен определят дали е необходим ремонт.

Защо е направено

Възстановяването на ректоцеле включва хирургическа корекция на издутината, създадена от натискането на ректума във влагалището. Това е процедура, запазена за ректоцеле, което причинява значителен дискомфорт или симптоми, които не реагират на други лечения.

Без значение кой метод за възстановяване на ректоцеле се използва, целта е да се премахне издутината на тъканта и да се подсили ректовагиналната преграда, поддържащата стена между вагината и дебелото черво.

Тежките ректоцеле често изискват ремонт, тъй като могат да причинят сериозни ректални и вагинални симптоми, включително:

 • болезнен секс
 • вагинално кървене
 • затруднено изхождане
 • запек
 • ректална болка
 • напрежение по време на движение на червата

Може дори да се наложи да натиснете вагиналната стена с пръсти по време на движение на червата, за да се изхождате.

Какво включва

По време на ремонт на ректоцеле вашият хирург разделя вагиналната и ректалната стена.

След това ректовагиналната преграда се подсилва чрез пликация, процес на зашиване на гънките на тъканта заедно, за да се увеличи структурната стабилност. Хирургическа мрежеста лепенка или процедура за закрепване понякога може да се използва като армировка.

След като вагиналните и ректалните тъкани са правилно разделени и структурно здрави, излишната тъкан от пролапса се отстранява.

Подходи за възстановяване на ректоцеле

Има четири подходи за възстановяване на ректоцеле:

 • вагинален
 • коремна
 • ректално
 • перинеална

Този, който вашият клиницист препоръчва, ще се основава на фактори като възраст, тежест на пролапса и дали симптомите ви са предимно вагинални или ректални.

Предпочитаната процедура може да зависи и от специалиста, който извършва операцията ви. Урогинеколозите, например, могат да гравитират към коремни и вагинални процедури, докато колоректален лекар може да избере ректален подход.

Някои съпътстващи състояния също могат да повлияят на ремонта на ректоцеле, който имате.

Процедурата за трансанална ректална резекция с телбод (STARR), например, е метод за възстановяване на анално ректоцеле, който често се предпочита, ако изпитвате симптоми на ректална обструкция.

Нито един подход за възстановяване на ректоцеле не се счита за по-добър от другите, въпреки че вагиналният подход е най-често използваните.

Как се приготвя

Ако вашият медицински специалист е препоръчал възстановяване на ректоцеле, вероятно вече сте преминали през множество общи физически прегледи, прегледи на таза и контрастни тестове (дефекография), които показват наличието на ректоцеле.

Въпреки това, подготовката за операция все още може да включва повече лабораторна работа, за да сте сигурни, че сте кандидат за анестезия.

В седмиците преди операцията може също да се препоръчат промени в начина на живот, като спиране на тютюнопушенето, за да се намали рискът от хирургични усложнения.

След като лабораторната ви работа бъде одобрена, ще ви бъдат дадени конкретни инструкции преди операцията въз основа на подхода за възстановяване на ректоцеле.

Тъй като възстановяването на ректоцеле се извършва под обща анестезия, често се изисква гладуване вечерта преди процедурата.

Не забравяйте да уведомите вашия екип за грижи за всички лекарства и добавки, отпускани с рецепта или без рецепта (OTC), които приемате. Понякога вашият медицински специалист може да препоръча корекции на вашата доза или да ви посъветва какво да избягвате, което води до процедурата.

Ако сте подложени на корекция на ректоцеле с анален подход, подготовката на червата е необходима, за да сте сигурни, че ректума и червата са свободни от изпражнения. Това може да включва използване на клизми или омекотители за изпражнения в деня преди операцията.

В деня на следвайте препоръките за хигиена на вашия хирург (ако има такива) и носете удобни дрехи.

Процес на възстановяване

Срокът за възстановяване при възстановяване на ректоцеле варира в зависимост от процедурата и фактори като възраст и цялостно здраве.

Като цяло трябва да планирате да отсъствате от работа, напрегнати дейности и секс за няколко седмици.

Вашият хирург може да ви насочи към специалист по тазова рехабилитация, след като мястото на операцията ви заздравее. Специалист по рехабилитация може да ви преведе през упражнения за укрепване на тазовото дъно, за да подобрите цялостното здраве на таза.

Резултати и ефективност

Повечето хора, подложени на корекция на ректоцеле, съобщават за подобрение на симптомите след процедурата.

В проучване от 2011 г. на 37 жени, подложени на възстановяване на ректоцеле с помощта на процедурата STARR, 87% от участниците са имали резултати, които варират от „адекватни“ до „отлични“. Малко повече от 80% казаха, че биха избрали процедурата отново.

А Преглед на литературата за 2021 г разгледа девет проучвания, включващи процедури за трансперинеално възстановяване. Средната честота на бележките за подобрение на симптомите в проучванията е малко над 70%.

Може да се наложи да имате последваща процедура. Шведска национална кохорта от 2022 г проучване установено, че 11,5% от хората се нуждаят от повторна операция 5 години след възстановяване на ректоцеле, докато 16,4% се нуждаят от нея след 10 години.

Риск от усложнения

Ремонтът на ректоцеле крие риск от усложнения, подобен на всяка друга хирургична процедура, като например:

 • инфекция
 • задържане на урина
 • алергични реакции към анестезия

След ремонт на recocele може също да изпитате:

 • нова болка по време на полов акт
 • фекална инконтиненция
 • ректовагинална фистула (отвор между вагината и ректума)

Има също така шанс, че дори след успешна операция, пролапсът ще се появи отново и ще изисква допълнително лечение.

Нехирургични опции

Има няколко нехирургични стратегии за управление на симптомите на ректоцеле, включително:

 • богата на фибри диета с повече от 25 грама дневно
 • пиене 2 до 3 литра вода дневно
 • омекотители на изпражненията
 • укрепване на тазовото дъно, като упражнения на Кегел

 • използване на вагинален песар

Възстановяването на ректоцеле обикновено е следващата стъпка, ако тези подходи не предоставят облекчение.

Долния ред

Ректоцелите не са животозастрашаващи и повечето от тях не изискват хирургическа намеса. Но Вашият лекар може да препоръча процедура за възстановяване, ако симптомите Ви са тежки или не могат да бъдат управлявани с нехирургични методи.

Въпреки че съществуват множество подходи за възстановяване на ректоцеле, крайната цел е да се подсили поддържащата стена между вагината и ректума и да се елиминира излишната тъкан.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss