Резултатите за майчиното здравеопазване в САЩ са ужасни: Ангажиментът на Healthline за подобряване на справедливостта в майчиното здраве

Илюстрация на бременни коремчета
Илюстрация от Мая Частейн

Сегашното състояние на майчиното здравеопазване е много тревожно. Съединените щати харчат повече за разходи за здравеопазване, отколкото нашите глобални партньори, но продължават да поддържат най-лошите резултати за чернокожите, местните и латиноамериканските бременни хора.

През 2021 г., Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC) публикува доклад, който демонстрира една от най-лошите нива на майчина смъртност в историята на САЩ.

Констатациите показват, че почти 33 майчини смъртни случая на 100 000 живородени са настъпили през 2021 г. — увеличение с 40% спрямо 2020 г. Данните от комисиите за преглед на майчината смъртност показват, че 84% от тези смъртни случаи са предотвратими.

Освен това, увеличаването на пустините при майчинство засяга приблизително 6,9 милиона бременни хора и приблизително 500 000 раждания. Хората, които живеят в тези окръзи, имат ограничен или никакъв достъп до:

 • средства за грижа за майчинството
 • болници
 • родилни центрове
 • акушерски доставчици

Ангажиментът на Healthline към равенството в майчиното здраве

За да гарантираме, че се ангажираме да изпълним своята роля, Healthline избра насърчаване на равнопоставеността в майчиното здраве като наша инициатива за социално въздействие за 2023 г.

Знаем, че сега е моментът да действаме. През годината имаме:

 • публикувани статии, подчертаващи шампионите по майчино здраве като Чарлз Джонсън
 • проведе проучване, за да определи основните нужди на бременни хора и нови родители, за да насочи по-нататъшното развитие на съдържанието
 • ангажирани с експерти по майчино здраве
 • върнати на организации, идентифицирани от членовете на екипа на Healthline

За да задълбочим нашето дългосрочно въздействие, Healthline предостави $100 000 безвъзмездно финансиране на Ancient Song, национална организация за справедливост при раждане, работеща за премахване на майчината и детската смъртност и заболеваемост сред чернокожите и латиноамериканците, живеещи в домакинства с ниски доходи. Нашата безвъзмездна помощ е инвестиция в тяхното разширяване на обучението и услугите за следродилна дула и в подкрепа на продължаването на усилията им за национално застъпничество чрез програмиране.

Дулите играят решаваща роля в подкрепата и снабдяването на бременни хора и нови родители с полезна информация за:

 • насърчават и подкрепят самозастъпничеството по време на тяхното пътуване за грижа
 • съдейства за справяне с предизвикателства като достъп до транспорт и храна
 • идентифициране на връзки с допълнителни грижи, когато е необходимо

Бременните хора и новите родители са мощни потребители на информация и здравни услуги. Техният положителен опит преди, по време и след бременността е от решаващо значение за дългосрочното благополучие на техните семейства.

Техният опит също е широко приет показател за цялостното качество на националната ни здравна система.

Отличните постижения в майчиното здравеопазване трябва да бъдат стандарт за всички

Като чернокожа майка на две малки деца имах късмета да имам две здрави и безпроблемни бременности. Но моите моменти на радост и вълнение често бяха последвани от чувство на предпазливост и повишена тревожност.

Често си мислех какво може да се обърка по време на грижите ми – просто поради моята раса.

Много чернокожи, местни и латиноамерикански бременни хора може да имат подобни преживявания. Поради това застъпничеството за справедливост в майчиното здравеопазване е лично и професионално.

Всяка бременна жена и нов родител заслужава висококачествена грижа и уважение. Трябва да се очаква и изисква справедливост в здравеопазването по време на всяка стъпка от тяхното пътуване, независимо от:

 • доходи
 • раса
 • етническа принадлежност
 • образование
 • географско местоположение

Усъвършенстването на равнопоставеността в майчиното здраве изисква от нас да изкореним системния расизъм и да изградим приобщаващи решения, фокусирани върху решаването на предизвикателствата, пред които са изправени първо най-негативно засегнатите. Това може да доведе до ползи нагоре по веригата за всички.

Въпреки мрачната статистика, напредъкът в иновациите е в ход. Федералните политики създават пътища за финансиране и насоки за здравна и социална защита за справяне със здравето на майките.

Здравните системи, специализираните здравни специалисти, частните компании и организациите, базирани в общността, са водещи в преосмислянето на нови системи, вкоренени в:

 • сътрудничество
 • автономия
 • уважително майчинство

Имаме още много да извървим. Но имам надежда, че заедно можем да изградим здравословна култура на високи постижения в опита на пациентите.

Бъдещето е в нашите ръце и моментът да го създадем е сега.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss