Рак на жлъчните пътища: Прогресия и перспективи

Ракът на жлъчните пътища е рядък, но много агресивен рак. Въпреки че нивата на преживяемост са ниски, новият напредък в лечението може да подобри продължителността на живота ви.

Ракът на жлъчните пътища, известен също като холангиокарцином, е рядък вид рак, който расте в жлъчните пътища. Тези малки тръби транспортират жлъчка, течност, произведена в черния дроб, която помага при храносмилането. Жлъчните пътища свързват черния дроб с жлъчния мехур, който съхранява жлъчката, или с тънките черва, които използват жлъчката за разграждане на храната.

Лекарите диагностицират около 8000 случая от рак на жлъчните пътища всяка година в Съединените щати. Повечето хора са над 65 години на възраст, когато получат диагноза рак на жлъчните пътища.

Макар и рядко, ракът на жлъчните пътища е по-агресивен от другите видове рак. Може да бъде трудно за лечение, тъй като често се разпространява в близките тъкани и органи в други части на тялото. Но последните постижения в медицината, като таргетна терапия и имунотерапия, могат да подобрят процента на преживяемост.

Колко бързо се разпространява ракът на жлъчните пътища?

Ракът на жлъчните пътища расте бавно. Често остава неоткрито в ранните си стадии, тъй като обикновено не причинява симптоми. Туморите на жлъчните пътища също са дълбоко в тялото и не могат да бъдат усетени от лекар по време на физически преглед.

Но тези тумори могат лесно да растат през стената на жлъчните пътища, където имат лесен достъп до близките кръвоносни съдове и органи.

Поради тази причина ракът на жлъчните пътища има тенденция да се разпространява по-бързо от други видове рак.

Лекарите откриват само малък брой ракови заболявания на жлъчните пътища, преди да се разпространят в други части на тялото.

Ракът на жлъчните пътища по-агресивен ли е от рака на панкреаса?

Както ракът на жлъчните пътища, така и ракът на панкреаса са агресивни видове рак. Ракът на жлъчните пътища е по-смъртоносен от рака на панкреаса, но е по-рядко срещан.

Ракът на панкреаса е четвъртата водеща причина за смърт от рак в Съединените щати. Според Американско общество за борба с ракаракът на панкреаса има обща 5-годишна преживяемост от около 11%, в сравнение с около 9% за рак на жлъчните пътища.

Къде се разпространява ракът на жлъчните пътища?

Ракът на жлъчните пътища обикновено първо се разпространява в близкия кръвоносен съд. След това се разпространява до близки органи или тъкани като твоето:

 • черен дроб
 • червата
 • стомаха
 • диафрагма
 • лимфни възли

В по-късните етапи ракът на жлъчните пътища може да се разпространи в по-отдалечени части на тялото, като например:

 • бял дроб (най-често)
 • коремна лигавица
 • кости

Как протичат симптомите на рак на жлъчните пътища по етапи?

Лекарите групират рака на жлъчните пътища в пет основни етапа (0 до 4) въз основа на размера на тумора и степента на разпространение на рака.

В ранните етапи (етапи 0, 1 или 2) може да нямате никакви симптоми на рак на жлъчните пътища, освен ако туморът не е блокирал жлъчния канал.

В по-късните етапи (етапи 3 и по-високи) симптомите могат да включват:

 • жълтеница
 • сърбяща кожа
 • бледи или тебеширени изпражнения
 • тъмен цвят на урината
 • стомашни болки
 • повръщане

Тъй като ракът на жлъчните пътища се разпространява в други части на тялото ви, може да имате други симптоми, свързани с областта, в която се е разпространил.

Кои са най-добрите лечения за рак на жлъчните пътища?

В допълнение към използването на етапи, лекарите могат да се позовават на рак на жлъчните пътища въз основа на възможностите за лечение. Те могат да използват условия:

 • Ресектабилен (локализиран): Ракът не се е разпространил и може да бъде отстранен чрез операция.
 • Нерезектируеми, но локализирани: Ракът не се е разпространил, но не може да бъде отстранен чрез операция.
 • Метастатичен: Ракът се е разпространил.

Хирургията за отстраняване на жлъчните ви пътища е основното лечение на ранен стадий на рак на жлъчните пътища. Но само малък брой случаи на рак на жлъчните пътища са подходящи за операция.

Други лечения могат да включват:

 • химиотерапия
 • радиация
 • таргетна терапия, като пемигатиниб (Pemazyre)
 • имунотерапия

Например, ако ракът е неоперабилен, но локализиран, лекарят може да опита комбинирана химиотерапия, самостоятелно или с радиация.

в 2022 г., Администрацията по храните и лекарствата (FDA) одобри лекарството дурвалумаб (Imfinzi) като първата имунотерапия за лечение на рак на жлъчните пътища. Има и няколко други имунотерапии в момента в процес на разработка.

Друг възникващо лечение за рак на жлъчните пътища, който все още се проучва, е CAR Т-клетъчната терапия. Този тип лечение създава клетки от вашата собствена имунна система, наречени Т клетки, за борба с рака. FDA вече е одобрила CAR Т-клетъчни терапии за лечение на няколко други вида рак.

Какви са перспективите за хората с рак на жлъчните пътища?

Лекарите използват 5-годишна относителна преживяемост, за да определят перспективите за хората с рак. 5-годишната относителна преживяемост е оценка за това колко хора с рак са все още живи след 5 години в сравнение с тези, които нямат рак.

Процентите на преживяемост са групирани според стадия на рака при диагностицирането:

 • „Локализиран“ означава, че ракът се намира само в жлъчните пътища.
 • „Регионален“ означава, че ракът се е разпространил в лимфните възли или близките органи.
 • „Отдалечен“ означава, че ракът се е разпространил в отдалечени органи, като белите дробове.

Според Американско общество за борба с рака5-годишната относителна преживяемост по етапи е:

Интрахепатален (започва в черния дроб) Екстрахепатален (започва извън черния дроб)
Локализиран 24% 17%
Регионален 9% 16%
Далечен 2% 2%
Като цяло 9% 10%

Имайте предвид, че това са само прогнози. Вашата перспектива също зависи от цялостното ви здраве, възраст и други фактори.

Тези числа също се основават на минали данни. Новите диагностични техники, медицинският напредък и новите лечения често подобряват перспективите ви с течение на времето. Всъщност процентът на смъртните случаи от рак е стабилен намаляващ през последните 20 години.

Краен стадий на рак на жлъчните пътища

Шансовете за излекуване са много ниски при краен стадий на рак на жлъчните пътища. Въпреки това лекарите все пак може да искат да лекуват рака, за да облекчат симптомите и да подобрят качеството ви на живот.

Лекарите могат също да се съсредоточат върху палиативните грижи. Тези лечения помагат за контролиране на симптоми като болка и гадене и подобряват цялостното здраве.

Можете също да говорите с лекар за присъединяване към клинично изпитване.

Ресурси за поддръжка

Намирането на подкрепяща общност може да ви помогне да се свържете с другите и да управлявате стреса от диагнозата рак. Има ресурси, които да ви помогнат преди, по време и след лечението. Помолете лекар за препоръка към местна група за подкрепа или опитайте да се свържете с Американско общество за борба с рака за допълнителни програми и ресурси.

Други ресурси включват:

 • Фондация за холангиокарцином
 • Фондация Мрежа за достъп до пациенти (PAN) за финансова подкрепа

 • Гореща линия за помощ при рак на 888-793-9355

Ракът на жлъчните пътища е рядък и агресивен рак. Лекарите обикновено не го диагностицират, докато не стане достатъчно голям, за да причини запушване или се разпространи в други части на тялото ви. Поради това може да бъде по-трудно да се лекува от други видове рак.

Но въпреки тези предизвикателства, новите и нововъзникващи лечения непрекъснато подобряват перспективите. Говорете с лекар относно възможностите за лечение или клиничните изпитвания, които са най-подходящи за вашата ситуация.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss