Ракови ли са миомите на матката?

Миомата е много често срещан, нераков тумор, който расте в матката. Те могат да бъдат малки или много големи и е възможно да имате няколко миоми наведнъж. Фиброидите често растат, без да причиняват симптоми или да изискват лечение.

Но в редки случаи образувание в матката, за което се е смятало, че е миома, всъщност се оказва раково. В тези случаи е необходимо незабавно лечение. Обикновено това включва операция, последвана от евентуална химиотерапия или радиация.

Тази статия разглежда по-отблизо миомите, включително симптоми, причини, лечение и перспективи.

Видове миома на матката
Видове миома на матката. Илюстрация от Джейсън Хофман

Какво представляват миомите на матката?

Фиброидите са вид тумор, който се развива в матката. Те са изградени от фиброзна съединителна тъкан и гладкомускулни клетки.

Миомите са много чести и не са ракови. Фиброидите не увеличават риска от рак. Всъщност много видове фиброиди не причиняват никакви симптоми или изобщо не изискват лечение.

Но много рядко образувание в матката, за което се е смятало, че е миома, се оказва раково. Това се случва за по-малко от 1 на 1000 миома. Тези редки тумори се наричат лейомиосаркомвид рак, който расте в гладката мускулна тъкан.Този рядък вид миома се нуждае от незабавно отстраняване.

Причиняват ли миомите симптоми?

Много често миомите не причиняват никакви симптоми. Но големите фиброиди или голям брой фиброиди могат да причинят симптоми. Малките фиброиди също могат да причинят симптоми, ако се намират в маточната кухина.

Симптомите могат да включват:

 • кървене между менструалните периоди
 • тежки менструални периоди

 • дълги менструални периоди
 • подуване на корема
 • болки в кръста
 • болка в таза
 • често уриниране
 • болка по време на секс

Раковите тумори в матката също могат да причинят същите симптоми. Често (макар и не винаги) основната разлика между раковите тумори и фиброидите е, че те ще изглеждат различно при образни тестове.

Кога трябва да потърсите спешно лечение?

Фиброидите могат да се превърнат в спешна медицинска помощ. Това е много рядко, но възможно. Фиброидите могат да се отделят и да причинят тежка, бърза загуба на кръв. Ако имате силно кървене, важно е да потърсите спешна медицинска помощ.

Какво причинява фиброиди и кой е изложен на риск от тях?

Точната причина за фиброидите не е известна. Но изследователите са забелязали, че те често работят в семейства. Много е вероятно да има генетична връзка, но изследователите не знаят със сигурност каква е тази връзка.

Известни са няколко рискови фактора. Тези фактори правят по-вероятно да развиете фиброиди през живота си. Те включват:

 • Затлъстяване: Наднорменото тегло или затлъстяването увеличава риска от фиброиди.
 • Възраст: До менопаузата рискът ви от фиброиди се увеличава с възрастта. След менопаузата рискът намалява.
 • Семейна история: Има по-голяма вероятност да развиете миома, ако член на семейството е имал фиброиди. Ако майка ви е имала миома, рискът ви е 3 пъти по-висок от средния.
 • Етническа принадлежност: В Съединените щати чернокожите жени са по-склонни да развият фиброиди, отколкото всяка друга расова или етническа група.

Как се диагностицират миомите?

Асимптоматични фиброиди (тези без симптоми) могат да бъдат открити по време на рутинен преглед.

Те често могат да се усетят под кожата като твърда бучка, когато лекарят провежда преглед на таза. Те могат също да бъдат открити по време на образен тест за друго състояние.

Ако дойдете при Вашия лекар със симптоми или ако Вашият лекар подозира фиброиди след физически преглед, той най-вероятно ще назначи образен тест. Обикновено това ще бъде ултразвук на таза.

По време на тазов ултразвук малка ултразвукова сонда се поставя върху корема или вътре във влагалището, така че да могат да се създадат ясни изображения на тазовата област.

В някои случаи може да имате и ЯМР. MRI може да създаде подробни изображения на точния размер и брой на фиброидите. Това също е добър начин да разграничите фиброидите от други подобни състояния, като аденомиоза.

Обикновено тези тестове са достатъчни за диагностициране на миома. Те могат да се използват и за разграничаване на ракови тумори от фиброиди, тъй като раковите тумори изглеждат различно в резултатите от образната диагностика.

Ако резултатите не са достатъчно ясни или ако е необходима повече информация, може да се направят допълнителни образни тестове.

Фиброиди срещу сарком на матката

Сарком на матката е рядък рак, който се развива в мускулите около матката. Може да причини симптоми, подобни на фиброиди или други ракови тумори, но това е напълно различен вид рак.

Независимо дали имате миома, сарком на матката или друг вид раков тумор, следващите ви стъпки ще бъдат подобни. Ще Ви бъде направена биопсия, за да потвърдите диагнозата.

Ако се открие рак, вероятно ще имате операция за отстраняване на тумора.

Вие и вашият медицински екип ще обсъдите хирургичното лечение, което най-ефективно ще лекува вашия рак, като същевременно, ако е възможно и ако желаете, запази възможностите за плодовитост. Тогава може да имате химиотерапия или радиация след операция, за да унищожите всички останали ракови клетки.

Как се лекуват миомите?

Лечението на фиброидите зависи от няколко фактора. В голям процент от случаите не се налага никакво лечение. Обикновено се смята, че фиброидите не стават ракови и повечето фиброиди не причиняват симптоми.

Освен това миомите могат да спрат да растат и дори да се свият с наближаването на менопаузата поради намалено освобождаване на естроген и прогестерон. Но това не винаги е така.

Поради тези причини лекарите могат да препоръчат наблюдение като план за лечение на фиброиди. Това означава, че Вашият лекар ще следи миомите чрез бъдещи образни тестове. Също така ще бъдете помолени да съобщите за нови симптоми.

Обратно, ако вашият лекар подозира, че имате сарком, а не миома, ще имате операция за отстраняването му. Точният тип операция ще зависи от размера и местоположението на тумора.

Вие и Вашият лекар може да обсъдите начини за запазване на колкото е възможно повече околна маточна тъкан, така че плодовитостта да не бъде засегната.

След операцията може да имате химиотерапия и радиация, за да премахнете всички останали ракови клетки.

В някои случаи миомите изискват лечение. Това обикновено включва фиброиди, които са:

 • голям
 • причинявайки симптоми
 • нараства бързо
 • много многобройни

Възможностите за лечение в тези случаи включват:

 • Лекарства за намаляване на фиброидите: Медикаменти, които свиват фиброидите като агонисти на гонадотропин-освобождаващ хормон (GnRH).
 • Орален контрол на раждаемостта: Оралните противозачатъчни лекарства не свиват фиброидите, но могат да спрат менструалното кървене. Вашият лекар може да го препоръча за управление на симптомите.
 • Болкоуспокояващи: Вашият лекар може да препоръча лекарства за справяне с болката. Те могат да предложат нестероидно противовъзпалително лекарство без рецепта (НСПВС) или да поръчат НСПВС с рецепта.
 • ЯМР-насочвана фокусирана ултразвукова хирургия (FUS): FUS е неинвазивен вариант, който използва MRI скенер за локализиране на фиброиди и след това загрява и унищожава фиброзните тъкани с малък трансдюсер. FUS е по-нова възможност за лечение и не се предлага навсякъде.
 • Емболизация на маточната артерия. Емболизацията на маточната артерия е метод, при който малки частици, наречени емболизиращи агенти, се инжектират в артериите. Тези агенти прекъсват притока на кръв към фиброидите, което ги кара да се свиват и умират.
 • Радиочестотна аблация. Тази процедура използва радиочестотни вълни за унищожаване на фиброидите. Може да се направи с помощта на нагрята игла, която убива фиброида, или чрез замразяване и унищожаване на миомата.
 • Миомектомия. Миомектомията е хирургична процедура за отстраняване на фиброиди. Има няколко различни хирургични възможности за това, включително отстраняване чрез лапароскопска хирургия, преминаване през вагината и шийката на матката за отстраняване на фиброидите при хистероскопска процедура или чрез традиционен разрез при коремна процедура.
 • Ендометриална аблация. Тази процедура използва специализиран инструмент, който се вкарва в матката. Инструментът използва топлина и микровълнова енергия, за да унищожи лигавицата на матката. Тази процедура не е специфично лечение на фиброиди, но може да помогне за лечение на необичайно маточно кървене, свързано с миоми.
 • Хистеректомия. Хистеректомията е операция за пълно отстраняване на матката. Тази процедура е трайно лечение на миома, но води и до пълно безплодие. За някои жени с миома това не е проблем, но за други това може да бъде изключително личен и труден избор.

Каква е перспективата за човек с миома?

Фиброидите са доброкачествени (неракови) тумори. Повечето миоми не причиняват симптоми, не изискват лечение и не представляват сериозен проблем за здравето.

Дори когато фиброидите причиняват симптоми, те обикновено могат да бъдат адресирани и управлявани с неинвазивно лечение или операция.

Често задавани въпроси за миоми

Опасни ли са миомите?

Миомите не са опасни. В много редки случаи фиброидите могат да бъдат опасни, ако кървят или са много големи и притискат други структури в таза. Но това не е често срещано явление.

Също така е възможно симптомите на фиброиди, като обилно менструално кървене, да доведат до допълнителни усложнения като анемия. Ако фиброидите причиняват допълнителни симптоми, лекар може да ви помогне да ги управлявате.

Могат ли миомите да навредят на бременността ми?

Повечето хора не изпитват вредни ефекти от фиброиди по време на бременността си. Но а 2010 проучване установяват, че 10% до 30% от хората с маточни фиброиди развиват усложнения по време на бременност.

Според това проучване най-често срещаното усложнение е болката, особено при хора, които имат фиброиди по-големи от 5 сантиметра. Фиброидите също могат да увеличат риска от:

 • ограничаване на растежа на плода
 • отлепване на плацентата
 • преждевременно раждане
 • седалищно раждане
 • раждане със секцио
 • спонтанен аборт

Ако сте бременна или обмисляте да забременеете, говорете с Вашия лекар за фиброиди. Вашият лекар ще вземе предвид броя на миомите, които имате, заедно с техния размер и местоположение, за да определи най-добрия курс на действие.

Могат ли миомите да повлияят на шансовете ми за забременяване?

Няма доказана връзка между фиброидите и безплодието, но някои проучвания показват, че може да има връзка. Добра идея е да говорите с Вашия лекар за тази възможна връзка.

Има ли нещо, което можете да направите, за да предотвратите миома?

Изследователите не знаят какво причинява фиброиди, така че няма начин да се каже какво може да ги предотврати. Но ние знаем какво увеличава риска от фиброиди. Избягването на тези рискови фактори няма да предотврати фиброидите, но може да намали риска.

Стъпките, които можете да предприемете, включват:

 • опитайте се да спрете да пушите
 • поддържайте здравословно тегло
 • хранене на здравословна диета

Фиброидите са често срещан, доброкачествен (нераков) вид тумор, който расте в матката. Повечето фиброиди не причиняват симптоми и не изискват лечение.

Въпреки че не е възможно фиброидите да станат ракови, много малък процент от масите, които първоначално изглеждат като фиброиди, всъщност са ракови. Тези тумори трябва да бъдат отстранени бързо, преди ракът да се разпространи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss