Разкъсване на тъпанчето

Какво е скъсване на тъпанчето?

Разкъсването на тъпанчето е малка дупка или разкъсване в тъпанчето или тъпанчевата мембрана. Тимпаничната мембранае тънка тъкан, която разделя средното ухо и външния ушен канал.

Тази мембрана вибрира, когато звуковите вълни навлизат в ухото ви. Вибрацията продължава през костите на средното ухо. Тъй като тази вибрация ви позволява да чувате, слухът ви може да пострада, ако тъпанчето ви е повредено.

Разкъсана тъпанче се нарича още перфорирана тъпанче. В редки случаи това състояние може да причини трайна загуба на слуха.

Причини за скъсване на тъпанчето

Инфекция

Инфекциите на ушите са честа причина за скъсване на тъпанчето, особено при деца. По време на ушна инфекция течностите се натрупват зад тъпанчето. Налягането от натрупването на течност може да причини счупване или скъсване на тъпанчевата мембрана.

Промени в налягането

Други дейности могат да причинят промени в налягането в ухото и да доведат до перфорирана тъпанче. Това е известно като баротравма и се случва главно, когато налягането извън ухото е драстично различно от налягането вътре в ухото. Дейностите, които могат да причинят баротравма, включват:

 • гмуркане
 • летящ със самолет
 • шофиране на голяма надморска височина
 • ударни вълни
 • директно, силно въздействие върху ухото

Травма или травма

Травмите също могат да разкъсат тъпанчето ви. Всяка травма на ухото или отстрани на главата може да причини разкъсване. Известно е, че следното причинява разкъсвания на тъпанчето:

 • удар в ухото
 • нараняване по време на спорт
 • пада върху ухото ви
 • автомобилни катастрофи

Поставянето на всякакъв предмет, като памучен тампон, нокът или химикалка, твърде далеч в ухото, може да навреди и на тъпанчето ви.

Акустична травма или увреждане на ухото от изключително силни шумове може да разкъса тъпанчето ви. Тези случаи обаче не са толкова чести.

Симптоми на разкъсване на тъпанчето

Болката е основният симптом на разкъсване на тъпанчето. За някои болката може да бъде тежка. Той може да остане стабилен през целия ден или да увеличи или намали интензивността си.

Обикновено ухото започва да се източва, след като болката изчезне. В този момент тъпанчето се разкъсва. Воднисти, кървави или пълни с гной течности могат да се оттичат от засегнатото ухо. Разкъсване, което е резултат от инфекция на средното ухо, обикновено причинява кървене. По -вероятно е тези ушни инфекции да се появят при малки деца, хора с настинка или грип или в райони с лошо качество на въздуха.

Може да имате временна загуба на слуха или намаляване на слуха в засегнатото ухо. Можете също така да усетите шум в ушите, постоянно звънене или бръмчене в ушите или замаяност.

Диагностициране на разкъсвания на тъпанчето

Вашият лекар може да използва няколко начина да определи дали имате спукана тъпанче:

 • течна проба, в която Вашият лекар тества течности, които може да изтекат от ухото Ви за инфекция (инфекцията може да е причинила разкъсване на тъпанчето)
 • отоскопски преглед, при който Вашият лекар използва специализирано устройство със светлина, за да погледне в ушния Ви канал
 • аудиологичен преглед, при който Вашият лекар проверява Вашия слухов диапазон и капацитета на тъпанчето
 • тимпанометрия, при която Вашият лекар вкарва тимпанометър в ухото Ви, за да провери реакцията на тъпанчето Ви на промени в налягането

Вашият лекар може да Ви насочи към специалист по уши, нос и гърло или УНГ, ако се нуждаете от по -специализирани прегледи или лечение за разкъсване на тъпанчето.

Лечение на разкъсване на тъпанчето

Лечението на разкъсване на тъпанчето е предназначено главно за облекчаване на болката и премахване или предотвратяване на инфекция.

Кърпане

Ако ухото ви не се лекува самостоятелно, Вашият лекар може да закърпи тъпанчето. Кърпането включва поставяне на лепенка от хартия върху разкъсване в мембраната. Пластирът насърчава мембраната да расте отново заедно.

Антибиотици

Антибиотиците могат да изчистят инфекциите, които може да са довели до скъсване на тъпанчето. Те също така ви предпазват от развитие на нови инфекции от перфорацията. Вашият лекар може да Ви предпише перорални антибиотици или лекарствени капки за уши. Може също да Ви бъде казано да използвате и двете форми на лекарства.

Хирургия

В редки случаи може да се наложи операция за закърпване на дупката в тъпанчето. Хирургично възстановяване на перфорирана тъпанче се нарича тимпанопластика. По време на тимпанопластика вашият хирург взема тъкан от друга област на тялото ви и я присажда към дупката в тъпанчето.

Домашни средства

У дома можете да облекчите болката от спукана тъпанче с топлина и болкоуспокояващи. Поставяне на a топъл, сух компрес на ухото няколко пъти дневно може да помогне.

Насърчавайте изцелението, като не издухвате носа си повече от абсолютно необходимо. Издухването на носа създава натиск в ушите. Опитите да изчистите ушите си, като задържите дъха си, запушвате носа и издухате, също създават високо налягане в ушите ви. Повишеното налягане може да бъде болезнено и да забави заздравяването на тъпанчето ви.

Не използвайте капки за уши без рецепта, освен ако Вашият лекар не ги препоръча. Ако тъпанчето ви се скъса, течността от тези капки може да попадне дълбоко в ухото ви. Това може да причини допълнителни проблеми.

Скъсване на тъпанчето при деца

Разкъсванията на тъпанчето могат да се случат много по -често при деца поради тяхната чувствителна тъкан и тесни ушни канали. Използването на памучен тампон твърде силно може лесно да повреди тъпанчето на детето. Всеки вид малък чужд предмет, като молив или фиби, също може да повреди или разкъса тъпанчето им, ако се постави твърде далеч в ушния им канал.

Инфекциите на ушите са най -честата причина за скъсване на тъпанчето при деца. Пет от 6 деца имат поне една инфекция на ухото, докато навършат 3 години. Рискът от инфекция на вашето дете може да бъде по-висок, ако прекарва време в групови дневни грижи или ако се храни с шише, докато лежи, вместо да кърми.

Незабавно посетете лекаря на детето си, ако забележите някой от следните симптоми:

 • лека до силна болка
 • кървави или пълни с гной секрети, изтичащи от ухото
 • гадене, повръщане или постоянно замаяност
 • шум в ушите

Заведете детето си при УНГ специалист, ако Вашият лекар се притеснява, че скъсаната тъпанче на детето Ви се нуждае от допълнителни грижи.

Тъй като тъпанчетата на вашето дете са деликатни, нелекуваните увреждания могат да имат дългосрочни ефекти върху слуха им. Научете детето си да не залепва предмети в ухото си. В допълнение, опитайте се да избягвате да летите с детето си, ако има настинка или инфекция на синусите. Промените в налягането могат да увредят тъпанчетата им.

Възстановяване след разкъсване на тъпанчето

Разкъсването на тъпанчето често се лекува без никакво инвазивно лечение. Повечето хора с разкъсани тъпанчета изпитват само временна загуба на слуха. Дори и без лечение, тъпанчето ви трябва да заздравее след няколко седмици.

Обикновено ще можете да напуснете болницата в рамките на един до два дни след операция на тъпанчето. Пълното възстановяване, особено след лечение или хирургични процедури, обикновено настъпва в рамките на осем седмици.

Предотвратяване на бъдещи разкъсвания

Има няколко неща, които можете да направите, за да предотвратите бъдещи разкъсвания на тъпанчето.

Outlook

Разкъсванията на тъпанчето могат лесно да бъдат предотвратени, ако предпазите слуха си и избягвате наранявания или поставяте предмети в ухото си. Много инфекции, които причиняват разкъсвания, могат да бъдат лекувани у дома с почивка и чрез защита на ушите. Посъветвайте се с Вашия лекар обаче, ако забележите отделяне от ухото или изпитвате силна болка в ушите за повече от няколко дни. Има много успешни възможности за диагностика и лечение на скъсани тъпанчета.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss