Разбиране на RSV при възрастни

Много хора смятат, че респираторният синцитиален вирус (RSV) засяга само малки деца. Но възрастните също могат да получат RSV и някои може да се разболеят сериозно в резултат на това.

В тази статия разглеждаме по-отблизо RSV при възрастни, включително кой е изложен на риск от тежко заболяване и какво можете да очаквате, ако се разболеете.

Има ли по-голяма вероятност по-възрастните да получат тежка RSV инфекция?

След малките деца по-възрастните – т.е. хората на 65 и повече години – са най-склонни да получат тежки усложнения от RSV.

Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), приблизително 60 000 до 160 000 възрастни хора са хоспитализирани след заразяване с RSV всяка година в Съединените щати. От тях приблизително 6 000 до 10 000 умират поради заболяване, свързано с RSV.

Колко възрастни имат RSV?

Повечето хора са имали RSV в някакъв момент от живота си, вероятно дори няколко пъти. Някои проучвания са изчислили, че приблизително 7-20% от възрастните се заразяват с RSV всяка година. Други проучвания, разгледани в a Преглед на изследването за 2022 г предполагат, че този процент вероятно подценява истинската честота на RSV при възрастни.

Това е така, защото освен ако не се разболеете много от RSV, може да не знаете, че го имате.

При повечето хора вирусът причинява леки симптоми, подобни на настинка. Трудно е да ги различим от другите респираторни заболявания. Единственият начин за диагностициране на RSV е чрез тестване за вируса, което обикновено не се прави, освен ако човек не е много млад или има тежки симптоми.

Без цялостно изследване на всички с респираторни симптоми е трудно да се оцени истинската честота на RSV при възрастни.

Защо възрастните хора са изложени на риск?

По-възрастните хора може да са изложени на по-висок риск от заразяване с RSV или развитие на тежко заболяване, дължащо се на RSV, тъй като имунната система отслабва с възрастта. Телата ни не реагират толкова добре на вируси, което означава, че можем да изпитаме по-сериозни симптоми, ако получим RSV.

Това е известно като имуносеценцияи оставя по-възрастните хора на риск от по-тежки усложнения от RSV.

По-възрастните хора също може да имат по-голяма вероятност да имат основни здравословни проблеми, които увеличават вероятността от тежко заболяване.

Кой е най-застрашен от тежка RSV инфекция?

В допълнение към по-напредналата възраст, някои медицински състояния могат да изложат възрастните на повишен риск от тежка RSV инфекция.

Хронични белодробни заболявания

Хората с хронични белодробни заболявания, като астма или хронична обструктивна белодробна болест (ХОББ), могат да имат влошаване на симптомите, ако се заразят с RSV. Вирусът може да причини увреждане на тъканите и възпаление в белите дробове, което може да повлияе на белодробната функция.

Това може да доведе до астматични пристъпи или екзацербации на ХОББ, които допълнително натоварват белите дробове и правят симптомите на RSV по-тежки.

Проучване от 2005 г. установи, че RSV инфекциите са отговорни за повече от 7% от хоспитализациите поради астма и 11,4% от хоспитализациите поради ХОББ при високорискови възрастни.

Хронични сърдечни заболявания

Хроничните сърдечни заболявания като застойна сърдечна недостатъчност и коронарна артериална болест също могат да увеличат вероятността от развитие на тежки усложнения от RSV.

Оценките варират значително, но повечето проучвания показват, че между 20% до 50% от хората, които са хоспитализирани с RSV, също имат някаква форма на основно сърдечно заболяване. В скорошно проучване, изследващо записите за хоспитализация с RSV от 2015 до 2017 г., хората със застойна сърдечна недостатъчност са повече от осем пъти е по-вероятно да бъдат хоспитализирани за RSV заболяване, отколкото тези без това състояние.

Рискът от тежки усложнения при хора със сърдечни заболявания вероятно е резултат от комбинация от общо възпаление и компрометирана белодробна функция, което може да натовари сърцето.

В редки случаи тези ефекти могат дори да причинят нови сърдечни усложнения при иначе здрави възрастни.

Отслабена имунна система

Отслабената имунна система не е резултат само от възрастта. Различни медицински състояния могат да отслабят имунната система и да увеличат вероятността от тежко заболяване от RSV.

Някои примери за състояния, които отслабват имунната система, включват:

  • бременност
  • рак на кръвтакато левкемии, лимфоми или мултиплен миелом
  • HIV инфекция
  • лечение с имуносупресивни лекарства

Симптоми при възрастни

Повечето хора с RSV инфекция ще изпитат леки симптоми, подобни на настинка, като хрема, треска и кашлица. Някои може да имат по-малко апетит от обикновено. Хрипове са друг често срещан симптом.

Симптомите обикновено започват в рамките на 4 до 6 дни след експозицията и изчезват сами за 1 до 2 седмици.

Хората, които имат тежки симптоми на RSV, могат да развият допълнителни здравословни проблеми, включително бронхит или пневмония. При хора със съпътстващи заболявания на сърцето и белите дробове, симптомите на тези състояния може да се влошат.

Лечение на RSV при възрастни

Типичен случай на RSV се подобрява от само себе си, без лечение. Можете да помогнете за облекчаване на симптомите, като пиете течности (вода, сок, супи на базата на бульон), използвате без рецепта лекарства за намаляване на температурата и болката (като ацетаминофен или ибупрофен), ако е необходимо, и си почивате много.

Лекият RSV често се лекува и с антитусиви, деконгестанти, спрейове за нос и инхалатори.

Ако се развият по-тежки симптоми, свържете се с вашия медицински специалист или потърсете спешна медицинска помощ. Няма лечение за RSV инфекция, но може да се осигури поддържащо лечение – включително интравенозни течности, лечение с пулверизатор и кислород. В много тежки случаи може да се наложи интубация за подпомагане на дишането.

Хронология на RSV при възрастни

В повечето случаи симптомите на RSV инфекция се подобряват в рамките на 1 до 2 седмици.

Когато се налага хоспитализация за лечение на RSV, стационарното лечение обикновено продължава не повече от няколко дни. Едно проучване от 2022 г. установи, че средната продължителност на хоспитализацията за заболяване, свързано с RSV, е 4,5 дни.

Какво да направите, ако вие или ваш близък сте изложени на висок риск от тежка RSV инфекция

Ако вие или ваш близък сте изложени на висок риск от тежко заболяване от RSV инфекция, най-ефективният начин за предотвратяване на усложнения е да се опитате да останете здрави. Избягвайте близък контакт с хора, които имат симптоми или потвърдена диагноза, мийте редовно ръцете и повърхностите в дома си със сапун и вода и избягвайте да докосвате лицето си.

Също така трябва да покривате напълно устата си, когато кашляте и кихате, особено в присъствието на хора в рискови групи. Останете вкъщи, когато сте болни или изпитвате симптоми, подобни на настинка, и избягвайте споделянето на храна и напитки с хора, които са изложени на по-висок риск.

Ако имате бебе, което се счита за високорисково за тежко заболяване поради съпътстващи сърдечни или белодробни заболявания, неговият лекар може да обмисли да му даде Паливизумабинжекционно лекарство, което може да помогне за предотвратяване на RSV инфекция.

Кога да потърсите спешна помощ

Потърсете спешна медицинска помощ, ако започнете да показвате признаци на тежко респираторно заболяване. Това включва:

  • задух
  • треска
  • синкав оттенък на кожата
  • хрипове
  • влошаваща се кашлица

Това може да са признаци на тежки усложнения от RSV инфекция, като бронхит, пневмония или влошаване на сърдечни и белодробни заболявания.

Повечето възрастни, които се заразяват с RSV, ще изпитат леко заболяване със симптоми, подобни на настинка, които преминават от само себе си в рамките на няколко седмици. За други обаче могат да се развият тежки усложнения, които може да изискват хоспитализация.

Ако сте по-възрастен възрастен или ако имате основно медицинско състояние, което увеличава вероятността от тежка RSV инфекция, познаването на признаците и симптомите на тежко респираторно заболяване може да ви помогне да получите медицинската помощ, от която се нуждаете, навреме.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss