Разбиране на моноклоналната В-клетъчна лимфоцитоза: Прогресия и перспективи

Моноклоналната В-клетъчна лимфоцитоза е, когато тялото ви произвежда повишен брой идентични В-клетки. В някои случаи може да се развие в хронична лимфоцитна левкемия.

Смята се, че моноклоналната В-клетъчна лимфоцитоза (MBL) засяга около 5–12% от хората. Не предизвиква симптоми и не изисква активно лечение. Подтип, наречен MBL с висок брой, може да се трансформира в вид рак на кръвта, наречен хронична лимфоцитна левкемия (CLL).

В клетките са вид бели кръвни клетки, които произвеждат антитела. Антителата са протеини, които казват на други имунни клетки да унищожават потенциално вредни чужди вещества като вируси или бактерии.

Обикновено В-клетките се самоклонират, когато се активират от клетки, които възприемат като вредни. При хората с MBL, генетичните промени в B клетките ги карат да произвеждат твърде много свои клонинги, които не функционират правилно.

Тази статия разглежда MBL по-задълбочено, включително рискови фактори, причини и перспективите за хората с това състояние.

Какво представлява моноклоналната В-клетъчна лимфоцитоза?

Името “моноклонална В-клетъчна лимфоцитоза” може да бъде разделено на три части:

 • Моноклонални: Моноклоналните се отнасят до клетки, които произхождат от една клетка.
 • B клетка: B клетката се отнася до вид бели кръвни клетки, които произвеждат антитела.
 • Лимфоцитоза: Лимфоцитозата е повишен брой лимфоцити, категория бели кръвни клетки, която включва В клетки.

MBL е повишен брой идентични В-клетки с общ брой В-клетки под 5000 на микролитър кръв за най-малко 3 месеца и без други доказателства за рак на кръвта като:

 • подути лимфни възли
 • уголемени органи като увеличен далак
 • нисък брой кръвни клетки

MBL обикновено не причинява симптоми, но лекарят може да забележи аномалии в броя на кръвните ви клетки, когато извършва кръвен тест за несвързано състояние.

MBL с висок и нисък брой

Лекарите често разделят MBL на:

 • MBL с голям брой: Вашият брой MBL е висок, ако общият ви брой В-клетки е равен или над 500 на микролитър кръв.
 • MBL с нисък брой: Вашият брой MBL е нисък, ако общият ви брой В-клетки е равен или по-нисък от 500 на микролитър кръв.

MBL с висок брой се счита за предшественик на CLL. Счита се, че MBL е прогресирал до CLL, ако общият Ви брой В-клетки стане по-висок от 5000 на микролитър кръв. MBL с голям брой съставляват само около 2% от MBL.

Дали моноклоналната В-клетъчна лимфоцитоза е същата като хроничната лимфоцитна левкемия (CLL)?

MBL се счита за предшественик на вид левкемия, наречена CLL. Много хора с MBL никога не развиват CLL. Лекарите често препоръчват извършването на редовни кръвни изследвания за хора с висок брой MBL, за да търсят промени.

Въпреки че MBL често не прогресира до CLL, CLL прогресира от MBL при почти всички хора, които го имат.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява моноклонална В-клетъчна лимфоцитоза и кой е изложен на риск?

MBL е много често и се наблюдава при около 5-12% от хората в общата популация. Причинява се от генетични мутации в В-клетките, които ги карат да се саморепликират прекалено много. Изследователите не знаят точно защо това се случва, но са идентифицирали някои рискови фактори, които могат да ви направят по-вероятно да развиете MBL.

Възраст

MBL става много по-често срещана с възрастта. това е много рядко при хора на възраст под 40 години. Открива се при повече от 20% от хората на възраст 70 години и повече и повече от 75% от хората на възраст 90 години и повече.

Семейна история

Фамилната анамнеза за рак е силно свързана с развитието на CLL. Изследванията показват, че 13% до 18% от хората развиват MBL, ако имат поне двама членове на семейството с CLL.

Фамилната анамнеза също е най-силният рисков фактор за развитието на CLL. Рискът от развитие на CLL е около 8,5 пъти по-висок, ако имате роднина от първа степен с CLL. Роднина от първа степен може да бъде:

 • родител
 • пълен брат или сестра
 • дете

Биологичен пол

MBL изглежда се развива по-често при мъже, отколкото при жени.

В проучване от 2021 г. изследователите установиха, че 30% от мъжете и 18% от жените в група хора с фамилна анамнеза за CLL развиват MBL след средно проследяване от 8,1 години.

Езикът има значение

Ще забележите, че езикът, използван за споделяне на статистика и други точки от данни в тази статия, е доста двоичен, като се колебае между използването на „мъжки“ и „женски“. Въпреки че обикновено избягваме език като този, конкретността е ключова, когато докладваме за участниците в изследването и констатациите.

За съжаление, проучванията и анкетите, посочени в тази статия, не включват данни за или включват участници, които са били транссексуални, небинарни, несъответстващи на пола, genderqueer, agender или без пол.

Беше ли Ви полезно?

Инфекции

Някои инфекции могат да бъдат свързани с MBL, особено когато се комбинират с други рискови фактори.

Изглежда има a висока честота на MBL сред хора с инфекции с хепатит С и ниска честота на MBL сред хора, ваксинирани за пневмококови или грипни инфекции.

Прогресира ли моноклоналната В-клетъчна лимфоцитоза до хронична лимфоцитна левкемия (CLL)?

Вероятността MBL с висок брой да прогресира до CLL, която изисква лечение, е около 1–5% годишно. По-рядко може да се развие в други видове рак на кръвта.

MBL не причинява симптоми, но рано симптоми на CLL може да включва:

 • безболезнено подуване на лимфните възли на врата, стомаха, слабините или подмишниците
 • умора
 • слабост
 • болка или пълнота под ребрата
 • нощно изпотяване
 • неволна загуба на тегло
 • петехии, плоски и заострени червени петна

 • лесно натъртване или кървене
 • треска
 • чести инфекции

Как се лекува моноклоналната В-клетъчна лимфоцитоза?

Не е необходимо активно лечение за MBL, но лекарят вероятно ще иска да извършва редовни кръвни изследвания, ако имате висок брой MBL, за да се уверите, че няма да прогресира.

Ако вашият рак прогресира до CLL, стандартни възможности за лечение включват:

 • следене на вашето състояние
 • таргетна терапия
 • химиотерапия
 • лъчетерапия
 • имунотерапия
 • химиотерапия с трансплантация на костен мозък

Какви са перспективите за някой с моноклонална В-клетъчна лимфоцитоза?

MBL с нисък брой е често срещан. Повечето хора живеят пълноценен живот без усложнения. Само около 1,8% от хората с него прогресират до MBL с висок брой. Хората с нисък брой MBL може да са изложени на повишен риск от тежки инфекции.

MBL с висок брой обикновено изисква редовно наблюдение, за да се гарантира, че няма да се трансформира в CLL или други видове рак.

Хората с ХЛЛ живеят поне около 5 години 88% толкова често, колкото хората без CLL в Съединените щати, въз основа на статистика от 2013–2019 г.

MBL е, когато имате голям брой идентични В клетки в кръвта. Лекарите допълнително го класифицират на MBL с нисък и висок брой.

MBL с нисък брой обикновено не прогресира и не причинява симптоми. Лекарите често искат редовно да наблюдават MBL с висок брой, за да се уверят, че няма да прогресира до CLL.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss