Разбиране на зрителната агнозия

Хората със зрителна агнозия може да не са в състояние да разпознаят, нарисуват или да си спомнят как да използват обекти дори с правилно функциониращо зрение. Има два подтипа на това състояние.

По-малко от 1% от хората с неврологични заболявания изпитват агнозия, състояние, при което губят способността си да идентифицират предмети, хора или гласове.

Още по-малко изпитват визуална агнозия, вид агнозия, при която хората не могат да разпознават, рисуват или си спомнят как да използват обекти, въпреки нормалното функциониране на зрението. Тази агнозия може да бъде временна или постоянна, в зависимост от причината.

Визуалната агнозия обикновено се свързва с лезии в мозъка и точното местоположение на всяко мозъчно увреждане ще насочи симптомите на визуална агнозия, които изпитвате. Два подвида зрителна агнозия с различни симптоми са аперцептивна и асоциативна агнозия.

Как се категоризира зрителната агнозия?

Визуална агнозия е неврологично състояние, което възпрепятства разпознаването на форми, цветове или предмети въпреки нормалното функциониране на зрението. Подтиповете описват специфичния вид зрителна загуба, която индивидът изпитва.

Индивидите с аперцептивна зрителна агнозия изпитват трудности при възприемането на формата и формата на обектите. Може да им е трудно да копират, рисуват и съпоставят фигури. Тези с асоциативна зрителна агнозия не могат да си спомнят как се наричат ​​предметите и как се използват.

Местоположението на всички мозъчни лезии играе ключова роля при определяне на вида зрителна агнозия, която индивидът изпитва. Увреждане на окципито-париетален кортекс на главния мозък е свързана с аперцептивна зрителна агнозия, докато асоциативната агнозия е свързана с увреждане на двустранния долен окципитотемпорален кортекс.

Други форми на зрителна агнозия включват:

 • Прозопагнозия: невъзможност за разпознаване на познати лица (слепота на лицето)
 • Симултанагнозия: да не можете да разпознаете обекти, когато се появяват заедно, въпреки че можете да ги разпознаете сами
 • Цветна агнозия: неспособен да идентифицира и различава цветовете въпреки нормалните способности за зрение
 • Агнозия на пръстите: затруднено назоваване и разграничаване между пръстите
 • Агностична алексия: неспособни да разпознават думите визуално

В зависимост от причината, агнозията може да бъде постоянна или временна. Зрителната агнозия може да засегне всеки, но много от състоянията, които могат да допринесат за нея, са по-чести при по-възрастните хора.

Какви са симптомите на зрителна агнозия?

Симптомите на зрителна агнозия се различават в зависимост от формата на зрителна агнозия, която изпитвате.

Например, лица с аперцептивна зрителна агнозия може да не са в състояние да:

 • копирайте или рисувайте фигури
 • съответстват на форми
 • разпознават букви или форми
 • кажете кога обектите са ориентирани по различен начин

Признаците на асоциативна визуална агнозия могат да включват невъзможност за:

 • извикване на цвят, форма или име на обект
 • запомнете как да използвате предмети

Какво причинява зрителна агнозия?

Визуалната агнозия е често срещана свързани с лезии в тилната част на мозъка. Тези лезии могат да се дължат на няколко причини.

Визуалната агнозия може да бъде свързана с:

 • удар
 • мозъчна хирургия
 • тумори
 • кръвоизливи
 • черепно-мозъчна травма
 • гърчове
 • отравяне с въглероден окис или излагане на други токсини

 • церебрална хипоксия
 • вируси, които засягат мозъка и нервната система

Някои прогресивни мозъчни заболявания и нарушения в развитието също могат да нарушат мозъка по начини, които могат да причинят агнозия. Примери за тези условия включват:

 • Болест на Алцхаймер
 • деменция
 • Деменция с телца на Леви

Как се диагностицира?

Вашият лекар може да извърши различни прости тестове, за да определи дали имате зрителна агнозия. Те могат да включват молба да нарисувате няколко обекта, да разпознавате написани думи или да демонстрирате как да използвате даден обект.

В допълнение към извършването на тестове, фокусирани върху различните видове зрителна агнозия, Вашият лекар също ще трябва да изключи всякакви проблеми с окото, които може да причиняват проблеми със зрението.

Ако сте диагностицирани със зрителна агнозия, Вашият лекар може да препоръча сканиране на главата и мозъка, за да определи степента на всяко увреждане и да научи повече за потенциалните основни причини.

Може ли да се лекува?

Има няма лек за зрителна агнозия. Вместо това лечението обикновено ще се съсредоточи върху справянето с вашите симптоми и всички основни здравословни проблеми.

Може да се препоръчат специфични медицински процедури или лекарства, ако има лечима основна причина. Това може да включва операция за отстраняване на тумор или лекарства за припадъци, които да помогнат за намаляване на броя на пристъпите, които получавате.

Специфични терапии, които компенсират всички засегнати житейски умения, се използват за лица със зрителна агнозия. Могат да бъдат преподавани тактилни и слухови начини за идентифициране на обекти. Терапевтите могат също да предложат технология като технология за четене на екрана, за да помогнат при ежедневните предизвикателства.

Въпреки че имат нормално функциониращи очи, хората със зрителна агнозия не могат да разпознават обекти или техните характеристики. Ако имате това състояние, може да не сте в състояние да разпознавате, рисувате, свързвате или си спомняте как да използвате обекти. Зрителната агнозия може да бъде временна или по-постоянна в зависимост от причината.

В допълнение към грижата за основните здравословни проблеми, лечението се фокусира върху терапия за подобряване на симптомите, които може да повлияят на ежедневието ви. Вашият лекар може да ви помогне да препоръчате терапии за вашите специфични симптоми.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss