Разбиране на диагнозата диабет тип 2

Диагностициране на диабет тип 2

Диабет тип 2еуправляемо състояние. След като сте диагностицирани, можете да работите с Вашия лекар, за да разработите план за лечение, за да останете здрави.

Диабетът се групира в различни видове. Най -често диагностицираните са гестационен диабет, диабет тип 1 и диабет тип 2.

Гестационен диабет

Може би имате приятел, на когото е казано, че има диабет по време на бременност. Този вид състояние се нарича гестационен диабет. Може да се развие през втория или третия триместър на бременността. Гестационният диабет обикновено изчезва след раждането на бебето.

Диабет тип 1

Може да сте имали приятел от детството с диабет, който трябваше да приема инсулин всеки ден. Този тип се нарича диабет тип 1. Пиковата възраст на появата на диабет тип 1 е средата на тийнейджърите. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC), тип 1 съставлява 5 % от всички случаи на диабет.

Диабет тип 2

Диабет тип 2 представлява 90 до 95 процента от всички диагностицирани случаи на диабет, според CDC. Този тип се нарича още диабет при възрастни. Въпреки че може да се появи на всяка възраст, диабет тип 2 е по -често при хора над 45 години.

Ако мислите, че може да имате диабет, говорете с Вашия лекар. Неконтролираният диабет тип 2 може да причини тежки усложнения, като:

 • ампутация на краката и стъпалата
 • слепота
 • сърдечно заболяване
 • заболяване на бъбреците
 • удар

Според CDC, диабетът е седмата водеща причина за смърт в Съединените щати. Много от тежките странични ефекти на диабета могат да бъдат избегнати с лечение. Ето защо ранната диагностика е толкова важна.

Симптоми на диабет тип 2

Някои хора са диагностицирани с диабет тип 2, защото имат забележими симптоми. Ранните симптоми могат да включват:

 • повишено или често уриниране
 • повишена жажда
 • умора
 • порязвания или рани, които няма да заздравеят
 • замъглено виждане

Най -често хората се диагностицират чрез рутинни скринингови тестове. Рутинният скрининг за диабет обикновено започва на 45-годишна възраст. Може да се наложи да се прегледате по-рано, ако:

 • са с наднормено тегло
 • водят заседнал начин на живот
 • имат фамилна анамнеза за диабет тип 2
 • имате анамнеза за гестационен диабет или сте родили бебе с тегло над 9 килограма
 • са от афро-американски, индиански, латино, азиатски или тихоокеански произход
 • имат ниско ниво на добър холестерол (HDL) или високо ниво на триглицериди

Как лекарите диагностицират диабет тип 2

Симптомите на диабет тип 2 често се развиват постепенно. Тъй като може да имате или да нямате симптоми, Вашият лекар ще използва кръвни изследвания, за да потвърди Вашата диагноза. Тези тестове, изброени тук, измерват количеството захар (глюкоза) в кръвта ви:

 • тест за гликиран хемоглобин (A1C)
 • плазмен глюкозен тест на гладно
 • произволен плазмен глюкозен тест
 • орален тест за глюкозен толеранс

Вашият лекар ще извърши един или повече от тези тестове повече от веднъж, за да потвърди диагнозата Ви.

Тест за гликиран хемоглобин (A1C)

Тестът за гликиран хемоглобин (A1C) е дългосрочна мярка за контрол на кръвната захар. Това позволява на Вашия лекар да разбере какво е било средното Ви ниво на кръвна захар през последните два до три месеца.

Този тест измерва процента на кръвната захар, прикрепен към хемоглобина. Хемоглобинът е протеин, пренасящ кислород в червените кръвни клетки. Колкото по -висок е вашият A1C, толкова по -високи са скорошните ви нива на кръвната захар.

Тестът A1C не е толкова чувствителен, колкото теста за плазмена глюкоза на гладно или оралния тест за глюкозен толеранс. Това означава, че той идентифицира по -малко случаи на диабет. Вашият лекар ще изпрати вашата проба в сертифицирана лаборатория за диагностика. Получаването на резултати може да отнеме повече време, отколкото при тест, проведен в кабинета на Вашия лекар.

Предимство на теста A1C е удобството. Не е нужно да постите преди този тест. Кръвната проба може да бъде взета по всяко време на деня. Освен това резултатите от тестовете не се влияят от стрес или заболяване.

Вашият лекар ще прегледа вашите резултати заедно с вас. Ето какво биха могли да означават резултатите от теста A1C:

 • A1C от 6,5 % или повече = диабет
 • A1C между 5,7 и 6,4 процента = преддиабет
 • A1C по -малко от 5,7 процента = нормално

Този тип тестване може да се използва и за наблюдение на контрола на кръвната Ви захар, след като сте били диагностицирани. Ако имате диабет, нивата на A1C трябва да се проверяват няколко пъти годишно.

Плазмен глюкозен тест на гладно

При някои обстоятелства тестът A1C не е валиден. Например, не може да се използва за бременни жени или хора, които имат вариант на хемоглобин. Вместо това може да се използва кръвната захар на гладно. За този тест ще бъде взета проба от кръвта ви, след като сте гладували през нощта.

За разлика от теста A1C, плазменият глюкозен тест на гладно измерва количеството захар в кръвта Ви в даден момент. Стойностите на кръвната захар са изразени в милиграми на децилитър (mg/dL) или милимоли на литър (mmol/L). Важно е да разберете, че вашите резултати могат да бъдат засегнати, ако сте стресирани или болни.

Вашият лекар ще разгледа вашите резултати с вас. Ето какво биха могли да означават вашите резултати:

 • кръвна захар на гладно от 126 mg/dL или по -висока = диабет
 • кръвна захар на гладно от 100 до 125 mg/dL = преддиабет
 • кръвна захар на гладно по -малко от 100 mg/dL = нормално

Случаен тест за плазмена глюкоза

Случайното изследване на кръвната захар се използва при хора със симптоми на диабет. Случайно изследване на кръвната захар може да се направи по всяко време на деня. Тестът изследва кръвната захар, без да отчита последното ви хранене.

Без значение кога за последен път сте яли, произволен тест за кръвна захар от 200 mg/dL или повече показва, че имате диабет. Това е особено вярно, ако вече имате симптоми на диабет.

Вашият лекар ще разгледа вашите резултати с вас. Ето какво могат да означават резултатите от тестовете ви:

 • произволна кръвна захар от 200 mg/dL или повече = диабет
 • произволно ниво на кръвната захар между 140 и 199 mg/dL = преддиабет
 • произволна кръвна захар под 140 mg/dL = нормално

Орален тест за глюкозен толеранс

Подобно на теста за плазмена глюкоза на гладно, оралният тест за глюкозен толеранс също изисква да гладувате през нощта. Когато пристигнете на срещата си, ще направите тест за кръвна захар на гладно. След това ще изпиете сладка течност. След като приключите, Вашият лекар ще проверява периодично нивата на кръвната Ви захар в продължение на няколко часа.

За да се подготви за този тест, Националният институт по диабет и храносмилателни и бъбречни заболявания (NIDDK) препоръчва да ядете най -малко 150 грама въглехидрати на ден през трите дни преди теста. Храни като хляб, зърнени храни, тестени изделия, картофи, плодове (пресни и консервирани) и бистър бульон съдържат въглехидрати.

Уведомете Вашия лекар за всеки стрес или заболяване, което изпитвате. Уверете се, че Вашият лекар знае за всички лекарства, които приемате. Стресът, заболяването и лекарствата могат да повлияят на резултатите от оралния тест за глюкозен толеранс.

Вашият лекар ще прегледа вашите резултати заедно с вас. За орален тест за глюкозен толеранс ето какво биха могли да означават вашите резултати:

 • кръвна захар от 200 mg/dL или повече след два часа = диабет
 • кръвна захар между 140 и 199 mg/dL след два часа = преддиабет
 • кръвна захар под 140 mg/dL след два часа = нормално

Тестовете за глюкозен толеранс се използват и за диагностициране на гестационен диабет по време на бременност.

Получаване на второ мнение

Винаги трябва да се чувствате свободни да получите второ мнение, ако имате някакви притеснения или съмнения относно диагнозата си.

Ако смените лекаря, ще искате да поискате нови изследвания. Различните лекарски кабинети използват различни лаборатории за обработка на проби. NIDDK казва, че може да бъде подвеждащо да се сравняват резултати от различни лаборатории. Не забравяйте, че Вашият лекар ще трябва да повтори всеки тест, за да потвърди Вашата диагноза.

Грешни ли са резултатите от тестовете?

Първоначално резултатите от теста ви може да варират. Например, тест за кръвна захар може да покаже, че имате диабет, но тест A1C може да покаже, че нямате. Обратното също може да е вярно.

Как става това? Това може да означава, че сте в ранен стадий на диабет и нивата на кръвната Ви захар може да не са достатъчно високи, за да се покажат при всеки тест.

Тестът A1C може да бъде грешен при някои хора от африканско, средиземноморско или югоизточноазиатско наследство. Тестът може да бъде твърде нисък при хора с анемия или силно кървене и твърде висок при хора с желязодефицитна анемия. Не се притеснявайте – Вашият лекар ще повтори тестовете, преди да постави диагноза.

Планиране на лечението

След като разберете, че имате диабет, можете да работите с Вашия лекар, за да създадете подходящ за Вас план за лечение. Важно е да спазвате всичките си мониторингови и медицински назначения. Редовното изследване на кръвта и проследяването на симптомите са основни стъпки за осигуряване на дългосрочно здраве.

Говорете с Вашия лекар за целта си за кръвна захар. Националната образователна програма за диабет казва, че целта за много хора е A1C под 7. Попитайте Вашия лекар колко често трябва да тествате кръвната си захар.

Създайте план за самообслужване, за да управлявате диабета си. Това може да включва промени в начина на живот като ядене на здравословна храна, упражнения, спиране на тютюнопушенето и проверка на кръвната Ви захар.

При всяко посещение говорете с Вашия лекар как работи вашият план за самообслужване.

Outlook

Няма съществуващо лечение за диабет тип 2. Това състояние обаче е силно управляемо с много ефективни възможности за лечение.

Първата стъпка е диагностика и разбиране на резултатите от теста. За да потвърдите диагнозата, Вашият лекар ще трябва да повтори един или повече от тези тестове: A1C, кръвна захар на гладно, произволна кръвна захар или орален глюкозен толеранс.

Ако сте диагностицирани с диабет, създайте план за самообслужване, задайте цел за кръвната захар и се консултирайте редовно с Вашия лекар.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss