Разбиране на гестационна хипертония срещу прееклампсия

Гестационната хипертония е високо кръвно налягане след 20 седмици от бременността, без протеин в урината. Прееклампсията е високо кръвно налягане, протеин в урината и симптоми като подуване и главоболие.

бременна жена, проверяваща за гестационна хипертония чрез измерване на кръвното си налягане у дома
Getty Images

Обичайно е гестационната хипертония да се бърка с прееклампсията. И двете включват повишено кръвно налягане по време на бременност.

Гестационна хипертония е, когато имате високо кръвно налягане след 20 седмици от бременността, но нямате протеин в урината.

Прееклампсия е, когато имате високо кръвно налягане след 20 седмици от бременността, протеин в урината и симптоми като подуване, замъглено зрение и главоболие.

Нека да разгледаме разликите и приликите между тези две състояния, както и как лекарите ги диагностицират и лекуват.

Какво е гестационна хипертония?

Гестационната хипертония е високо кръвно налягане, което се появява след 20 седмици от бременността. Това обикновено означава, че имате повече от едно показание на кръвното налягане над 140 mm Hg систолно и 90 mm Hg диастолно.

Сравнително често се развива високо кръвно налягане по време на бременност. Според Центрове за контрол и превенция на заболяванията (CDC)1 на всеки 12 до 17 бременни жени на възраст между 20 и 44 години изпитва високо кръвно налягане по време на бременност.

Какво представлява прееклампсията?

Прееклампсията се развива след 20 седмици от бременността. Включва високо кръвно налягане, протеин в урината и симптоми като подуване, замъглено зрение, затруднено дишане и главоболие. Това може да доведе до сериозни усложнения за бременна жена и нейното бебе.

Според CDC прееклампсията се появява при около 1 на 25 бременности в Съединените щати.

По какво си приличат гестационната хипертония и прееклампсията?

Основното сходство между гестационната хипертония и прееклампсията е, че те включват повишено кръвно налягане след 20 седмици от бременността.

Тези две условия също имат някои общи рискови факторивключително затлъстяване и анамнеза за прееклампсия.

По какво се различават гестационната хипертония и прееклампсията?

Гестационната хипертония обикновено няма симптоми. Открива се, когато някой има многобройни показания за високо кръвно налягане след 20 седмици от бременността.

От друга страна, прееклампсията обикновено се проявява със симптоми като продължително главоболие и подуване на ръцете и краката.

Прееклампсията също включва протеин в урината, докато гестационната хипертония не го прави.

Гестационната хипертония може да включва усложнения като ниско тегло при раждане и преждевременно раждане. Усложненията на прееклампсията обикновено са по-сериозни.

Какви са симптомите на гестационна хипертония срещу прееклампсия?

Гестационната хипертония рядко включва забележими симптоми. Отчитането на високо кръвно налягане е това, което открива гестационна хипертония.

Симптомите на прееклампсия варират от един човек на друг. Някои възможни симптоми включват:

 • подуване на ръцете, краката или лицето
 • главоболие, което продължава дълго време
 • промени в зрението, като замъглено зрение или петна в зрението ви
 • гадене
 • световъртеж
 • повръщане
 • болка в горната част на корема
 • затруднено дишане

Как се диагностицират гестационна хипертония и прееклампсия?

Лекарят диагностицира гестационна хипертония, когато имате поне две измервания на високо кръвно налягане, в два отделни случая, след 20 седмици от бременността.

Според препоръките на Американския колеж по акушерство и гинекология (ACOG), високо кръвно налягане по време на бременност се определя като систолично отчитане над 140 mm Hg и диастолично отчитане над 80 mm Hg. Тежка хипертония е, когато тези показания са 160 mm Hg систолно и 110 mm Hg диастолно.

Ако кръвното Ви налягане е постоянно високо, Вашият лекар ще провери за прееклампсия. Това включва вземане на проба от урина и търсене на високи нива на протеин в урината.

Белтък в урината, високо кръвно налягане и други типични симптоми на прееклампсия са начина, по който обикновено се диагностицира прееклампсията.

Какви са рисковите фактори за гестационна хипертония срещу прееклампсия?

Гестационната хипертония и прееклампсията могат да засегнат здрави хора без известни рискове. Въпреки това някои рискови фактори могат да направят по-вероятно да развиете тези състояния.

Рискови фактори за гестационна хипертония включват:

 • анамнеза за повишено кръвно налягане преди бременността
 • заболяване на бъбреците
 • диабет
 • автоимунно заболяване
 • прееклампсия при предишни бременности
 • история на HELLP синдром
 • многоплодна бременност
 • да сте на възраст над 35 години
 • затлъстяване
 • първа бременност

Прееклампсията споделя много от същите рискови фактори като гестационната хипертония. В допълнение към горното рискови факторирисковите фактори за прееклампсия могат също да включват:

 • хронично високо кръвно налягане преди бременността
 • анамнеза за тромбофилия, която повишава риска от образуване на кръвни съсиреци
 • забременяване чрез ин витро оплождане

Какво е лечението за гестационна хипертония срещу прееклампсия?

Гестационната хипертония обикновено се лекува, когато показанията на кръвното ви налягане са в тежки граници, което означава, че са над 160/110 mm Hg. Ако това се случи, Вашият лекар ще Ви предпише лекарства за понижаване на кръвното налягане.

Освен това ACOG препоръчва всяко лице с гестационна хипертония да роди бебето си до 37 седмица от бременността.

ACOG също така препоръчва хората с прееклампсия да бъдат предизвикани от 37-та седмица на бременността. Допълнителните лечения за прееклампсия включват лекарства за понижаване на кръвното налягане и магнезиев сулфат за намаляване на шансовете за гърчове.

Какви са перспективите за хората с гестационна хипертония или прееклампсия по време на бременност?

Получаването на лечение и внимателното наблюдение могат да намалят шансовете за сериозни усложнения от гестационна хипертония и прееклампсия.

Гестационната хипертония обикновено изчезва скоро след раждането, въпреки че може да увеличи шансовете ви за развитие на високо кръвно налягане по-късно в живота.

Прееклампсията обикновено изчезва в рамките на 6 седмици след раждането, но понякога по-сериозни симптоми на прееклампсия се развиват в следродовия период.

Често задавани въпроси

Колко често гестационната хипертония преминава в прееклампсия?

Приблизително половината от хората с гестационна хипертония ще развият прееклампсия по време на бременността си.

Може ли да бъдете диагностицирани с прееклампсия, дори ако нямате протеин в урината си?

да Може да получите диагноза прееклампсия, дори и да няма протеин в урината, ако имате повишено кръвно налягане заедно с други признаци и симптоми, като:

 • нисък брой на тромбоцитите
 • лоша бъбречна функция
 • главоболие, което не реагира на лекарства
 • промени в зрението

Как се нарича високо кръвно налягане в ранна бременност?

Високото кръвно налягане, което се развива преди 20 седмици от бременността или преди да сте бременна, се нарича хронична хипертония.

За вкъщи

Гестационната хипертония е високо кръвно налягане, което се появява след 20 седмици от бременността.

Прееклампсия е, когато имате високо кръвно налягане, протеин в урината и симптоми като замъглено зрение и подуване.

Ако имате някакви допълнителни въпроси относно тези състояния и как те са свързани с вашето здраве и бременност, свържете се с медицински специалист.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss