Разбиране на връзката между употребата на кокаин и депресията

Portra/Getty Images

В краткосрочен план кокаинът може да повиши вашата бдителност и енергия, както и да предизвика чувство на еуфория. Но честата употреба на кокаин може да причини промени във функционирането на мозъка ви, които могат да допринесат за – или да влошат – депресията.

Изследванията предполагат че около половината от всички хора, които живеят с разстройства, свързани с употребата на вещества, имат съпътстващо психично заболяване. Това включва хора с разстройство, свързано с употребата на кокаин (по-рано наричано пристрастяване към кокаин). Най-честите съпътстващи състояния включват депресия и тревожност.

И така, употребата на кокаин причинява ли депресия? Или депресията прави някой по-склонен да употребява кокаин?

Отговорите и на двата въпроса са сложни и варират от човек на човек въз основа на неща като медицинска история, ниво на употреба на кокаин и други фактори.

Ето по-отблизо какво експертите правят и не знаят за връзката между кокаина и депресията.

Как кокаинът влияе на мозъка ви

Преди да се потопите по-дълбоко във връзката между употребата на кокаин и депресията, важно е да разберете как кокаинът засяга мозъка ви.

Кокаинът произвежда своите стимулиращи ефекти, като взаимодейства с мезолимбичната допаминова система – известна още като “системата за възнаграждение” на вашия мозък. Този път на възнаграждение се активира от освобождаването на допамин, невротрансмитер, който е свързан с чувствата на щастие и удоволствие, наред с други.

Някои приятни дейности – като ядене на добра храна или правене на секс – предизвикват освобождаването на допамин.

Когато допаминът се освобождава в мозъка ви, той се загнездва в пространствата между невроните. Обикновено близките клетки ще абсорбират част от този допамин за по-късна повторна употреба. Този процес е известен като повторно поемане. Помага да се регулира количеството наличен допамин в мозъка ви.

Кокаинът блокира този процес на обратно поемане. В резултат на това се натрупва излишък от допамин, причинявайки силно чувство на еуфория и бдителност.

Кокаинът причинява ли депресия?

Тъй като ефектите от кокаина изчезват, изчезва и целият допълнителен допамин. Това допринася за „слизането“ или острата абстиненция, която много хора изпитват в часовете или дните след употребата на кокаин.

По време на тази остра фаза на отнемане може да изпитате симптоми, подобни на депресия, включително:

 • понижено настроение
 • умора
 • липса на мотивация
 • намалено сексуално желание

Тези симптоми обикновено изчезват в рамките на няколко дни, тъй като мозъкът ви попълва запасите си от допамин и други невротрансмитери.

Но при повтаряща се дългосрочна употреба на кокаин мозъкът ви започва да се адаптира към този чест излишък на допамин, като произвежда по-малко допамин и намалява броя на допаминовите рецептори, които са необходими, за да се активират ефектите на допамин.

Това намаляване на допамина може да доведе до дългосрочни усложнения, включително депресия и други проблеми с психичното здраве.

Тези промени също могат да допринесат за това тялото ви да развие толерантност към кокаина, което означава, че ще трябва да използвате повече от него, за да почувствате същите ефекти, които сте изпитвали първоначално. Това може да доведе до развитие на разстройство, свързано с употребата на кокаин.

Научете повече за допамина и неговата роля при разстройствата, свързани с употребата на вещества.

Други връзки между кокаина и депресията

Употребата на кокаин може да допринесе за депресията и по няколко по-малко директни начина.

Анхедония

Анхедонията се отнася до намалена способност за изпитване на удоволствие или загуба на удоволствие при нелекарствени награди. Това е често срещано при хора с депресия, както и при тези, които преминават през абстиненция от кокаин, алкохол, опиоиди или амфетамини.

Изследователите все още се опитват да научат защо някои хора, които употребяват кокаин, развиват анхедония, а други не.

В 2018 проучванеизследователите установиха, че анхедонията при хора, живеещи с разстройство, свързано с употребата на кокаин, е свързано с определени гени, които играят роля в развитието на възпаление.

Трудности със съня

Проблемите със съня могат да увеличат шансовете ви за развитие на депресия.

Употребата на кокаин може да наруши съня ви чрез:

 • което прави по-трудно заспиването
 • намаляване на качеството на вашия сън
 • намаляване на времето, през което спите

Ако използвате кокаин само от време на време, тези ефекти обикновено ще изчезнат в рамките на няколко дни.

Но при продължителна употреба тези ефекти могат да имат по-трайно въздействие. Ако спрете да използвате кокаин, може да продължите да имате нарушения на съня през целия период на отнемане, който може да продължи от седмица до няколко месеца.

Възможно е проблемите със съня, свързани с употребата на кокаин, да допринесат частично за депресия или да влошат съществуващите симптоми на депресия.

Основните причини за депресия

В исторически план много експерти смятат депресията за рисков фактор както за употребата на вещества, така и за развитието на разстройство, свързано с употребата на вещества.

Въпреки това, изследване от 2017 г. на няколко изследвания върху животни предполага, че тази връзка не е толкова ясна.

Една от причините, която авторите отбелязват, е, че има много фактори, които могат да допринесат за развитието на депресия. За някои хора депресията може да има силен генетичен компонент. За други депресията може да се корени в стресиращо детство или други фактори на околната среда – или комбинация от генетични фактори и фактори на околната среда.

Тези основни причини могат да дадат по-конкретна представа за връзката между депресията и кокаина.

Например, авторите отбелязват, че действително се появяват гризачи, показващи симптоми, подобни на депресия по-малко има вероятност сами да приемат кокаин. Тези, които го правят, обикновено консумират по-малко кокаин от контролната група.

Но гризачи, които са преживели стрес в ранния си живот, потенциално допринасящ за депресия, са по-склонни сами да приемат кокаин.

Тези резултати предполагат, че връзките между депресията и кокаина може да са по-тясно свързани с основните причини за депресията, отколкото със самата депресия.

И все пак, докато това изследване ни дава представа, ще трябва да се направят допълнителни изследвания при хора.

Други въздействия върху здравето

Освен че допринася за депресия или симптоми, подобни на депресия, употребата на кокаин може да причини редица други потенциално вредни последици за здравето.

В краткосрочен план кокаинът може да увеличи сърдечната честота, кръвното налягане и телесната температура. Тези ефекти могат да увеличат риска от сърдечен удар или инсулт, особено ако имате предшестващо сърдечно заболяване.

Потенциалните дългосрочни ефекти от хроничната употреба на кокаин включват:

 • назални проблеми като кървене от носа и загуба на обоняние (ако го смъркате)
 • увреждане на белите дробове (ако пушите)
 • инфекция на чревната тъкан
 • сърдечно-съдови проблеми, като аритмия или коронарна артериална болест
 • намалена плодовитост
 • симптоми на психоза
 • параноя

Разпознаване на извънредна ситуация

Докато предозирането само с кокаин не е често срещано явление, замърсители, включително синтетични опиоиди като фентанил, все повече се появяват в кокаина.

Уверете се, че вие ​​и хората около вас познавате незабавно да се обадите на 911 или на вашия местен номер за спешни повиквания, ако някой изпита някой от следните признаци на предозиране, предизвикано от опиати:

 • затруднено дишане
 • шумно дишане
 • загуба на съзнание
 • закачени зеници
 • бледа, лепкава кожа или кожа, която изглежда пепеляво или измита

Ако планирате да използвате кокаин, може също да обмислите носенето на налоксон, лекарство, което може да обърне предозирането на опиоид, ако някой погълне замърсен кокаин.

Научете повече за това как да се справите с потенциално предозиране.

Лечение на депресия и разстройство при употреба на кокаин

Ако имате симптоми на депресия и се притеснявате, че употребата на кокаин може да е допринасящ фактор, имате няколко възможности за подкрепа.

Ако се чувствате комфортно, помислете дали да повдигнете проблема с вашия първичен медицински специалист. Те могат да ви насочат към специалист по психично здраве или екип за грижи, обучен да се справя както с депресията, така и с разстройството, свързано с употребата на кокаин.

Като алтернатива можете сами да потърсите специалист по психично здраве. Много бази данни за терапевти ви позволяват да търсите професионалисти, които са специализирани в справянето с проблеми, свързани с психичното здраве и употребата на вещества.

Или можете да се свържете със следните услуги за поверителни безплатни насоки:

 • Национална линия за помощ на SAMHSA на 800-662-4357 или локатор за лечение

 • Проект за група за поддръжка
 • Анонимни наркомани
 • SMART възстановяване

Лечението може да приеме много форми в зависимост от вашите симптоми и нужди, но може да включва комбинация от терапия и лекарства.

Долния ред

Употребата на кокаин, особено когато се прави дългосрочно, може да увеличи шансовете ви за развитие на депресия или симптоми, подобни на депресия.

Ако имате симптоми на депресия и използвате кокаин, помислете дали да не работите с професионалист по психично здраве, за да разработите план за лечение, предназначен да отговори на вашите нужди.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss