Разбиране как стероидите причиняват остеопороза

Стероидите се използват за лечение на различни състояния, от лупус до ревматоиден артрит. Потенциален страничен ефект от дългосрочното приемане на тези лекарства е развитието на остеопороза.

Getty Images/adamkaz

Остеопорозата е състояние, което засяга здравината и структурата на костите. Той засяга както минералната плътност, така и масата на костите, което води до повишен риск от счупване на кости (фрактури). Това са най-често в китката, гръбначния стълб и бедрото.

Употребата на стероиди е една от възможните причини за остеопороза. Ето как са свързани тези две неща, какво включва лечението на остеопорозата и какви мерки можете да предприемете, за да предотвратите това заболяване.

Как стероидите причиняват остеопороза?

Стероидите имитират естествено срещащи се хормони, които поддържат клетките здрави, намаляват възпалението и насърчават растежа. Въпреки че са полезни, тези лекарства могат да повлияят на начина, по който тялото получава достъп до запасите си от калций и витамин D, които са от съществено значение за изграждането на здрави кости.

Когато човек използва стероиди в дългосрочен план, костите му могат да станат слаби или чупливи, което води до счупване на кости и загуба на костна маса. Стероидите също активират клетките, които отслабват костите, забавят клетките, които изграждат нови кости и променят нивата на естроген и тестостерон в тялото.

Колко са засегнати костите зависи от продължителността на времето, през което някой е на стероиди, и от дозата. Например, хора, които са на високи дози стероиди, могат да получат a по-бърз спад в здравето на костите.

Кои стероиди причиняват остеопороза?

Стероидите обикновено се приемат през устата (през устата), чрез инхалатор или спрей за нос (вдишват се), инжектират се или се прилагат върху кожата или очите. Те се използват за лечение на много състояния, включително астма, ревматоиден артрит, лупус, възпалително заболяване на червата и множествена склероза.

Видовете кортикостероиди включват:

 • беклометазон
 • кортизон
 • флутиказон
 • хидрокортизон
 • преднизон

Оралните стероиди представляват най-високо риск за здравето на костите, тъй като те се абсорбират системно (в цялото тяло), докато другите форми се използват върху специфични области на тялото за лечение и следователно имат намалени странични ефекти в други части на тялото.

има по-малко доказателства за да се потвърди, че стероидите, които се вдишват, допринасят за остеопорозата, отколкото тези, приемани през устата. Това каза, високи дози на инхалаторни стероиди може да доведе до проблеми с костите.

Изглежда, че стероидите, които се прилагат локално върху кожата, е по-малко вероятно да доведат до остеопороза.

Стероиди, които могат да причинят остеопороза

Тип стероид Риск
стероидни таблетки може да причини загуба на костна маса, ако се използва повече от 3 месеца; рискът нараства с дозата
стероидни инжекции (вена/мускул) редовните инжекции с високи дози могат да причинят проблеми с костите с течение на времето
стероидни инжекции (ставни) случайните инжекции не причиняват проблеми с костите; рискът нараства с честотата
стероидни инхалатори по-малко вероятно е да причини проблеми с костите, но са необходими повече изследвания
стероидни кремове малко вероятно е да повлияе на здравето на костите
стероидни капки за очи малко вероятно е да повлияе на здравето на костите
стероидна заместителна терапия малко вероятно е да повлияе на здравето на костите при подходяща дозировка

Какво е лечението на остеопороза, причинена от стероиди?

Преди да вземете стероиди, Вашият лекар може да предложи тест, подобен на рентгенова снимка, наречен DEXA сканиране, за измерване на костната Ви плътност. По този начин имате базова линия, спрямо която да измервате, за да наблюдавате всяка загуба по време на лечението.

Ако развиете остеопороза или трябва да сте на стероиди в дългосрочен план, Вашият лекар може да Ви предпише лекарства, които предотвратяват загубата на кост или насърчават растежа на костите:

 • Добавка: Някои добавки подпомагат естествения растеж на костите, като витамин D (800 IU) и калций (1000 мг).
 • Антирезорбтивна терапия: Това първа линия лечебната терапия помага за намаляване на разграждането на костите и включва приемане на бифосфонати (Fosamax, Boniva и други) перорално или интравенозно.
 • Анаболна терапия: Това лечение насърчава образуването на кости и включва приемане на терипаратид (Forteo) като инжекция под кожата.
 • Хормонозаместителна терапия: Хормонозаместителната терапия, особено използването на естроген и прогестерон след постменопаузата, помага за подобряване на костната плътност.
 • Други възможности за лечение: Други лечения, като тамоксифен и ралоксифен, могат да имат естрогенен ефект и да предпазват костите.

Можете ли да предотвратите остеопороза, причинена от стероиди?

Обсъдете рисковете от употребата на стероидни лекарства с Вашия лекар. За много хора ползите надвишават рисковете, особено ако приемате лекарствата си според предписанията и следите костната си плътност.

Някои неща, които можете да направите, за да предотвратите остеопороза:

 • Упражнявай се редовно: Съсредоточете се върху дейности, носещи тежести, като ходене и вдигане на тежести.
 • Проверете употребата на вещества: Избягвайте пушенето и пийте алкохол умерено.
 • Яжте балансирана диета: Яжте здравословни храни, които включват храни с високо съдържание на витамин D, калций и протеини.
 • Вземете предписаните лекарства според указанията: Вземете всички предписани лекарства според инструкциите на лекар или медицински специалист, за да се предпазите от фрактури.

Какви са перспективите за хората с остеопороза, причинена от стероиди?

Спирането на стероидните лекарства може намалявам риска от счупвания. Въпреки това, дори предишната употреба на стероиди може да повлияе на здравето на костите ви. И експерти не са съгласни дали свързаната със стероиди остеопороза е обратима.

Важно е да общувате с Вашия лекар как да приемате лекарствата си и кога да ги спрете. Вашият лекар може дори да предложи да използвате лекарства за остеопороза 6 до 12 месеца след прекратяване на употребата на стероиди за допълнителна защита.

Ако все пак развиете остеопороза, помислете за промени в рутината си, като носене на поддържащи обувки, избягване на ходене по хлъзгави или опасни повърхности или използване на парапети за защита от падане и фрактури.

Често задавани въпроси

Колко скоро след приема на стероиди може да се развие остеопороза?

По-голямата част от загубата на кост се случва в рамките на първите 6 месеца след започване на стероиди. След една година употреба загубата на костна маса може да се забави.

Каква дозировка причинява най-много проблеми?

Експертите споделят, че приемането на 2,5 милиграма (mg) преднизон всеки ден в продължение на 3 месеца или повече излага хората на риск. Рискът се увеличава с по-високи дози.

Кой е изложен на най-голям риск?

Възрастни на възраст между 20 и 45 години са изложени на най-висок риск от остеопороза, свързана с употребата на стероиди. Други здравословни фактори в живота на човек (генетика, пол и възраст) също могат да увеличат шанса за развитие на остеопороза.

Хората на възраст над 50 години са по-склонни да счупят кост поради остеопороза, 1 на 2 жени и до 1 на 4 мъже.

Остеопорозата е понякога се нарича „тиха“ болест, защото можете да я имате без забележими симптоми, докато не счупите кост.

Ако приемате стероиди и имате притеснения относно здравето на костите си, свържете се с Вашия лекар, за да обсъдите рисковете и всички превантивни мерки, които могат да помогнат.

Добрата новина е, че с превантивни лекарства и някои промени в начина на живот може да избегнете дългосрочни усложнения.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss