Разбиране дали болестта на Паркинсон причинява болка

Не всеки с болестта на Паркинсон има същите симптоми, но повечето хора с болестта на Паркинсон изпитват честа болка.

Нес/Гети изображения

Болестта на Паркинсон (PD) е прогресивно неврологично заболяване. Първите симптоми често са проблеми с движението. Болката е друг често срещан симптом.

В тази статия разглеждаме видовете болка, свързани с PD, и как да ги управляваме.

Болестта на Паркинсон причинява ли болка?

Хората с болестта на Паркинсон изпитват различни физически, когнитивни и психологически симптоми. В допълнение към тези симптоми, също така е много често хората с PD да изпитват болка.

Хроничната болка е два пъти по-честа при хора с PD, отколкото при хора, които нямат PD. Повече от 80% от хората с PD съобщават, че изпитват болка, според Фондацията на Паркинсон.

Хората с PD са склонни да изпитват болка от същата страна на тялото, от която се е появил първият им симптом. Обичайно е някой, който първоначално е забелязал леко треперене или странно усещане в лявата си ръка, в крайна сметка да има повече симптоми от лявата страна. Болката обикновено остава от същата страна или област на тялото, откъдето е възникнала.

Какви видове болка може да причини болестта на Паркинсон?

Когато човек почувства болка, нервите в кожата, ставите и вътрешните му органи изпращат сигнали за болка до мозъка му. При хората с PD мозъкът им улавя тези сигнали по различни начини.

Неврологичните промени в тялото могат да изпращат сигнали до мозъка, че има болка. Тези сигнали за болка могат да затруднят ефективното лечение на симптомите при хора с PD. Важно е да разберете причината за болката, за да помогнете за справяне със симптомите.

Въпреки че има различни симптоми, които човек с PD може да изпита, има четири основни вида болка, свързани с болестта.

Централна болка

Централната болка може да бъде смътно неприятно усещане, включително симптоми като:

  • болка в корема
  • рефлукс
  • задух
  • усещане за зачервяване

Близо 10% от хората с PD имат централна болка, изчислява Фондацията на Паркинсон. Някои хора изпитват болка на няколко места едновременно. Хората с PD често го описват като болка в тялото или болка навсякъде.

Дистонична болка

Дистонията е болезнен мускулен спазъм, който кара краката, пръстите на краката или ръцете да се свиват. Почти 50% от хората с PD изпитват това в даден момент от заболяването.

Дистонията често се случва рано сутрин. Обикновено засяга шията, лицето или гърлото.

Мускулно-скелетна болка

Болката в мускулите или костите е често срещана. До 75% от хората с PD го изпитват. Това е свързано с други мускулно-скелетни симптоми, като например:

  • твърдост
  • скованост
  • намалено движение
  • артрит

Болките в ставите, особено в едното рамо, също са често срещани. Хората могат да получат диагноза за проблеми със замръзналото рамо или ротаторния маншон. Понякога това може да доведе до необходимост от операция.

Невропатична болка

Промените в позата, както и дистонията, могат да увредят нервите. Когато се случи увреждане на нервите, може да възникне радикуларна болка. Усеща се остро, като бодливо или огнено усещане, а не като тъпа болка.

Често срещан тип невропатична болка е ишиасът. Усеща се в долната част на гърба и надолу по крака.

Други симптоми

Въпреки че има много видове болка, някои допълнителни симптоми, които хората с PD могат да изпитат, включват:

Главоболие

Понякога хората с PD изпитват главоболие, което може да е страничен ефект от лекарството за PD.

През повечето време болкоуспокояващите без рецепта (OTC) могат да помогнат за облекчаване на главоболието. Но понякога главоболието може да продължи по-дълго или да не се облекчи от болкоуспокояващите без рецепта.

Въпреки че главоболието може да изглежда често, важно е да обсъдите тези симптоми с Вашия лекар. Те могат да гарантират, че други лекарства с рецепта са разпределени, за да помогнат за облекчаване на всякакви странични ефекти.

Синдром на неспокойните крака

Синдромът на неспокойните крака е неврологично заболяване. Хората често го описват като усещане, сякаш има боцкане в краката, сякаш са забодени с карфици.

Дискомфортът, който хората чувстват, е не само тревожен, но може също така да стимулира импулса за движение на краката, когато иначе биха били неподвижни, като например когато се отпускат или лежат в леглото. Това може да затрудни почивката.

Медикаментите могат да лекуват симптомите на синдрома на неспокойните крака.

Какви са перспективите за хората, които имат болка, причинена от болестта на Паркинсон?

Болката, свързана с PD, често се пренебрегва, особено в началото. Това обаче може да окаже значително влияние върху качеството ви на живот.

Тъй като има различни причини за различните видове болка, важно е вашият лекар да разбере какво причинява болката, за да може да помогне за лечението и облекчаването на симптомите.

Често задавани въпроси

Какво причинява болестта на Паркинсон?

Точната причина за PD не е напълно известна, въпреки че може да има генетични и екологични компоненти.

Човек, който има PD, изпитва загуба на нервни клетки, които контролират допамина, който е химикал, който помага да се контролира движението в тялото.

PD не е фатално, но може да причини тежки симптоми, които пречат на ежедневните дейности, движение и мобилност.

Как се диагностицира болестта на Паркинсон?

Няма нито един тест, който може да диагностицира PD. Лекар, който е специалист по неврогенеративни състояния, обикновено поставя диагноза PD въз основа на вашите симптоми, медицинска история и резултатите от физически и неврологичен преглед.

Има ли лек за болестта на Паркинсон?

Понастоящем няма лечение за PD, но има начини за овладяване на симптомите с лекарства и болкоуспокояващи терапии.

Болестта на Паркинсон (PD) е прогресивно неврологично заболяване. Първите му симптоми обикновено са проблеми с движението.

Въпреки че не всеки има едни и същи симптоми, повече от 80% от хората с PD съобщават, че изпитват болка. Всъщност хората с PD съобщават, че болката е най-променящият живота страничен ефект и частта от заболяването, която причинява най-голямо нарушение на качеството им на живот.

Въпреки че няма лек за PD, неговите симптоми могат да бъдат управлявани. Можете да работите с вашия здравен екип, за да научите причината за вашата болка с PD. Те могат да предоставят лечения, които предлагат облекчение и подобряват качеството ви на живот.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss