Първи признаци и симптоми на рак на тестисите

Първият симптом на рак на тестисите обикновено е бучка на един от вашите тестиси или подут тестис. Ракът на тестисите също може да бъде открит, преди да причини симптоми, като например по време на тестове за несвързани състояния.

Ракът на тестисите засяга около 1 от 250 души, определени като мъж при раждането. Повечето хора са на възраст между 15 и 49 години, когато са диагностицирани.

Прогнозата за рак на тестисите обикновено е отлична, когато се открие рано. И според Американско общество за борба с ракаповечето видове рак на тестисите се диагностицират рано, преди да са се разпространили.

5-годишната относителна преживяемост за хора с ранен стадий на рак на тестисите – който не се е разпространил извън тестисите – е 99%.

Относителният процент на преживяемост ви дава представа за това колко дълго може да живее някой със специфично заболяване след поставянето на диагнозата в сравнение с някой без това заболяване. Например, 5-годишна относителна преживяемост от 99% означава, че някой с това състояние има 99% по-голяма вероятност да живее 5 години, отколкото някой без това заболяване.

Извършването на редовни самоизследвания у дома може да ви помогне да откриете рак на тестисите, когато е най-лесен за лечение. Изключително важно е да посетите лекар веднага, когато забележите промяна във формата, размера или структурата на един от вашите тестиси.

Прочетете, за да научите повече за ранните признаци и симптоми на рак на тестисите.

Какви са първите признаци и симптоми на рак на тестисите?

Първият симптом на рак на тестисите най-често е безболезнена бучка на един от вашите тестиси или подут тестис. Според Националната здравна служба подутината или бучката може да бъде с размер на грахово зърно или по-голям.

Понякога ракът на тестисите може да причини болка или да бъде нежен при допир.

Други потенциални ранни признаци на рак на тестисите включват:

 • повишена твърдост в тестиса
 • болка или стягане в долната част на корема или скротума
 • забележима промяна от едната страна на скротума ви

По-рядко ракът на тестисите се открива по време на рутинно изследване за друго състояние, преди да причини симптоми. Например, може да бъде открит по време на образен тест за безплодие.

По-късни симптоми на рак на тестисите

Ако вашият рак на тестисите се разпространи в други части на тялото ви, той може да причини симптоми като:

 • болки в кръста
 • задух
 • кашлица
 • болка в гърдите
 • болка в корема
 • главоболие
 • объркване

По-рядко срещани симптоми

Рядко ракът на тестисите може да доведе до растеж на гърдите или болезненост поради секрецията на бета-човешки хорионгонадотропин (бета-HCG) от раковите клетки. Този химикал обикновено се намира в кръвта и урината на бременни хора.

Вид рак на тестисите, наречен Тумори на Лайдигови клетки може да стимулира развитието на гърдите и да намали сексуалното желание поради повишени нива на естроген. Тези тумори съставляват само около 1% до 3% на рак на тестисите.

Някои тумори на Лайдиг също могат да произвеждат мъжки полови хормони, които могат да причинят ранен пубертет при хора, определени като мъжки по рождение.

Дали ракът на тестисите е бавно или бързо развиващ се рак?

Перспективата за рак на тестисите е отлична в сравнение с много други видове рак. 5-годишната относителна преживяемост на рак на тестисите, изолиран от тестисите, и рак на тестисите, като цяло, са съответно 99% и 95%, според Американско общество за борба с рака.

Някои подвидове рак на тестисите растат по-бързо от други. Вид тумор, наречен ембрионален карцином, има тенденция да расте бързо и бързо да се разпространи извън тестисите. Те съставляват само около 3% до 4% на рак на тестисите.

Някои други видове, като зрели тератоми и тумори на Лайдиг, рядко се разпространява отвъд тестисите.

Беше ли Ви полезно?

Какво причинява рак на тестисите и кой е изложен на риск от него?

Ракът на тестисите засяга предимно млади хора. Средната възраст на диагнозата е около 33и само около 8% от диагностицираните хора са на възраст над 55 години.

Повечето хора с рак на тестисите нямат известни рискови фактори. Рискови фактори може да включва:

 • неспуснат тестис в детството
 • фамилна анамнеза за рак на тестисите
 • HIV инфекция
 • рак в другия ви тестис
 • бели хора, със ставки около 4 до 5 пъти по-висока, отколкото при азиатските и афроамериканците

Какви са препоръките за скрининг за рак на тестисите?

Рутинният медицински скрининг не се извършва за рак на тестисите. А прилично количество изследвания предполага, че скринингът няма да доведе до намалени нива на смъртност поради високата ефективност на лечението на рак на тестисите.

Много лекари препоръчват извършване на самоизследване на тестисите веднъж месечно, като се започне от пубертета. Най-доброто време за самоизследване е след излизане от баня или душ.

Можете да извършите изследването, като поставите един от тестисите си между палците и пръстите на двете си ръце, внимателно превъртете тестиса си през пръстите си и след това повторете от другата страна. Трябва да потърсите бучки или промени в тестисите си от последния преглед.

Научете повече за това как да извършите самоизследване за рак на тестисите.

Симптоми, които налагат посещение при лекар

Изключително важно е да посетите Вашия лекар, ако забележите подутина, подуване или други промени в скротума или тестисите.

Нормално е единият ви тестис да виси по-ниско или да е малко по-голям от другия. Важно е да установите какво е нормално за вас, като извършвате редовни самоизследвания, за да можете лесно да забележите промените.

Беше ли Ви полезно?

Как лекарите диагностицират рак на тестисите?

Лекарят ще разгледа вашите симптоми и вероятно ще извърши физически преглед. Ако подозират рак на тестисите, първото изследване, което назначават, обикновено е ултразвук. Ултразвукът може да помогне да се определи дали бучката е рак или има неракова причина.

Вашият лекар вероятно също ще вземе кръвни изследвания, за да измери нивата на туморни маркери, които могат да помогнат в подкрепа на диагнозата. Основните туморни маркери за рак на тестисите са:

 • алфа-фетопротеин
 • лактат дехидрогеназа (LDH)
 • бета-човешки хорионгонадотропин (HCG)

Научете повече за туморните маркери за рак на тестисите.

Ако и ултразвукът, и кръвният тест предполагат рак, следващата стъпка обикновено е да премахнете тестиса си за лабораторно изследване.

Най-често срещаният ранен симптом на рак на тестисите е подуване или бучка в един от вашите тестиси. Ракът на тестисите понякога се открива по време на тестове за други състояния.

Обикновено не се извършва редовен скрининг за рак на тестисите. Извършването на самоизследване всеки месец може да ви помогне да откриете рак на тестисите в ранните етапи, когато е най-лесен за лечение.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss