Първични симптоми на предсърдно мъждене

Останал без дъх, облегнат на стената
Роб и Джулия Кембъл/Стокси Юнайтед

Сърцето ви никога не си почива. Всеки ден той бие приблизително 100 000 пъти, изпомпва кръв и осигурява кислород и основни хранителни вещества за цялото ви тяло. През средния живот сърцето бие повече от 2,5 милиарда пъти.

Нормалният пулс в покой е 60 до 100 удара в минута. Сърцето обаче не бие с най -ефективната си честота при хора с предсърдно мъждене. Неправилният сърдечен ритъм започва в предсърдията или камерите на сърцето. Предсърдията могат да треперят неравномерно или твърде бързо, което води до намален приток на кръв през другите структури на сърцето.

Когато това се случи, кръвта може да се натрупа в сърцето и да образува съсирек. Кръвният съсирек може да бъде опасен, защото може да причини инсулт, ако пътува до мозъка. Предсърдно мъждене увеличава риска от инсулт с 500 процента. Съсиреците могат да пътуват и до други органи.

Освен че причинява съсиреци, предсърдното мъждене може постепенно да отслаби сърцето и допълнително да влоши способността му да изпомпва ефективно кръвта. Състоянието може не винаги да представлява непосредствена опасност, но е важно да разпознаете симптомите, за да можете да получите диагноза и лечение.

Симптоми на предсърдно мъждене

Най -честият симптом на предсърдно мъждене е ускорен или трептящ сърдечен ритъм. Това се случва в резултат на трептенето на предсърдията нередовно. Може да почувствате, че сърцето ви прескача ритъм или бие твърде бързо или твърде силно. Може също да почувствате внезапно почукване в гърдите.

Други често срещани симптоми на предсърдно мъждене включват:

 • болка в гърдите
 • умора
 • задух
 • слабост
 • замаяност
 • виене на свят
 • припадък
 • объркване

Важно е да се отбележи, че предсърдното мъждене може да не е постоянно състояние. Някои хора изпитват само предсърдно мъждене от време на време, така че техните симптоми продължават само няколко минути или няколко часа. Това е известно като пароксизмално предсърдно мъждене. Въпреки че симптомите са краткотрайни, е полезно да се лекува.

Симптоми на предсърдно мъждене, които имитират тези на други състояния

Някои от най -честите симптоми на предсърдно мъждене също приличат на тези на други сърдечни заболявания. Те включват:

Сърдечен удар

Инфаркт се случва, когато притока на кръв към сърдечния мускул е рязко прекъснат, причинявайки увреждане на тъканите. Това обикновено е резултат от запушване на една или повече от коронарните артерии. Запушване може да се образува, когато вещество, наречено плака, се натрупа в артериите.

Подобно на тези на предсърдно мъждене, най -честите симптоми на инфаркт включват умора, задух и болка в гърдите. Болката може да се разпространи в други части на горната част на тялото, включително ръцете, шията и челюстта. Възможно е също да почувствате натиск или стягане в гърдите, ако имате сърдечен удар.

Симптомите, които могат да предполагат инфаркт, а не епизод на предсърдно мъждене, включват:

 • гадене
 • повръщане
 • изпотяване
 • кашлица

Обадете се незабавно на 911, ако подозирате, че вие ​​или някой ваш познат имате сърдечен удар. Не шофирайте до спешното отделение, ако имате болки в гърдите. Вместо това трябва да се обадите на 911 или някой да ви закара до спешното отделение.

Удар

Инсулт възниква, когато притока на кръв към мозъка е нарушен, което лишава мозъчната тъкан от кислород.

Двата вида инсулт са хеморагичен и исхемичен. Хеморагичен инсулт се случва, когато кръвоносните съдове в мозъка се спукат, което води до събиране на кръв в околната мозъчна тъкан. Исхемичен инсулт възниква, когато кръвен съсирек блокира притока на кръв към мозъка.

Много от симптомите на двата вида инсулт имитират тези на предсърдно мъждене. Подобни симптоми включват слабост, умора и замаяност. Симптомите, които обикновено показват инсулт, а не предсърдно мъждене, включват:

 • увиснало лице
 • трудности при говорене
 • загуба на зрение
 • силно главоболие
 • гърчове

Инсултът е сериозно заболяване, което трябва да се лекува незабавно. Обадете се незабавно на 911, ако мислите, че вие ​​или някой, когото познавате, имате инсулт.

Синдром на болния синус

Синдромът на болния синус (SSS) се отнася до група нарушения, които възникват, когато синусовият възел в сърцето ви спре да работи правилно. Синусовият възел е частта от сърцето, която регулира сърдечния ритъм. Когато синусовият възел не функционира правилно, сърцето не може да бие ефективно. SSS най -често засяга възрастни хора.

Симптомите, които приличат на тези на предсърдно мъждене, включват анормален пулс и забавен пулс. Други подобни симптоми включват припадък, замаяност или замаяност. За разлика от хората с предсърдно мъждене обаче, тези със SSS може да изпитат загуба на памет и нарушен сън.

Обадете се на Вашия лекар, ако имате някой от тези симптоми. SSS трябва да се лекува, за да се избегнат усложнения.

Кога да посетите лекар

Важно е да се отбележи, че предсърдното мъждене не винаги причинява симптоми. Много хора живеят с предсърдно мъждене, без дори да подозират, че имат това заболяване. Всъщност около една трета от американците имат предсърдно мъждене, но не са диагностицирани.

Говорете с Вашия лекар за тестовете, които могат да се направят, за да се определи дали имате предсърдно мъждене или друго сърдечно заболяване. Трябва също да се свържете с Вашия лекар, ако имате някакви симптоми на предсърдно мъждене или ако смятате, че сърцето Ви бие по различен начин и не знаете защо.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss