Пълно ръководство за ендопротезиране на стави PIP

Силната болка от артрит в средния ви кокал (PIP става) може да изисква подмяна (артропластика). Силиконовите заместители са най-често срещаните. Те обикновено имат най-добри резултати и обикновено продължават повече от 10 години.

Проксималната интерфалангеална (PIP) смяна на ставите, известна като PIP артропластика, е операция за замяна на увредена PIP става с изкуствена за облекчаване на болката и възстановяване на движението. PIP ставата е в средата на пръста ви и е отговорна за огъването и разширяването.

PIP ставата е често срещано място за остеоартрит, най-честата форма на артрит. Остеоартритът възниква поради постепенното износване на ставата и засяга повече от 32 милиона възрастни в САЩ.

Тази статия ще предостави общ преглед на ставните протези PIP, включително процедурата, ползите, рисковете, видовете PIP ставни заместители и кой е добър кандидат за този тип операция.

Кой трябва да помисли за ендопротезиране на PIP става?

Ако имате изтощителна болка във вашата PIP става и други лечения не помагат, лекарят може да препоръча операция на PIP става.

Такава болка е често срещан симптом на остеоартрит, който също може да причини деформация на ставите и загуба на движение. PIP ставите също са често срещани места на болка при хора с ревматоиден артрит, автоимунно заболяване.

Може също да нараните вашата PIP става. Според 2018 изследванеспортистите често пренебрегват нараняванията на PIP ставите, които могат да доведат до усложнения като посттравматичен артрит.

PIP място за смяна на става в пръста, свързващо проксималните и средните фаланги
Илюстрирано от Джейсън Хофман

Какви са видовете PIP ставни протези?

Хирургът може да обсъди една или повече опции за заместващи материали въз основа на вашата здравна история и обхвата на движение, от който се нуждаете за рутинни дейности. Целта на импланта е да възстанови вашия функционален обхват на движение, да се износва добре в дългосрочен план и да позволи проста операция за имплантиране.

Силикон

Силиконът е най – известен имплантатен материал, използван за PIP ставна артроскопия. Този тип имплант води до значително намаляване на болката, но не е толкова успешен за подобряване на обхвата на движение.

Метал

Установено е, че предварително проектиран металопластичен имплант е нестабилен при дългосрочни проучвания. Изработен от комбинация от кобалт-хром и полиетилен-титан с метална основа, този тип имплант осигурява по-малък обхват на движение в сравнение с други импланти. Този тип не издържа толкова дълго, преди да се наложи втора операция за подмяна.

Пирокарбон

Пирокарбоновите импланти, известни също като пиролитични въглеродни импланти, обикновено се изработват от графит с висока якост, който е на основата на въглерод. Тези импланти могат да издържат на голямо натоварване, без да се счупят или счупят.

Като цяло изследванията показват, че пирокарбоновите импланти имат относителен успех при облекчаване на болката, но не са толкова надеждни при възстановяване на обхвата на движение. Според а 5-годишно последващо проучванетехният риск от причиняване на нежелани реакции е толкова висок, колкото 68%.

Керамика

Керамичните импланти обикновено са покрити с минерал, за да се предотврати разхлабването на импланта. Но те са имали лоши резултати в проучвания, показващи високи нива на странични ефекти и постоянно скърцане.

Кой тип протезиране на ставите PIP е най-добрият?

Проучванията показват, че силиконовите импланти осигуряват най-добрия диапазон на движение и най-голямо облекчаване на болката с най-ниска честота на повторна операция.

Каква е процедурата за ендопротезиране на става PIP?

Ортопедичният хирург е специалист, който извършва операции за лечение на заболявания на костите, ставите, връзките, сухожилията и мускулите. Ортопедичен хирург може да извърши ендопротезиране на PIP стави, използвайки дорзален, воларен или страничен достъп.

Гръбният подход е най-често. Воларният подход може да има някои предимства, но е по-взискателен технически, според a 2019 преглед. Прочетете, за да научите повече за всеки от тези подходи.

Дорсален

Дорзалния подход включва правене на разрез директно надолу по дължината на ставата от горната страна на пръста (противоположната на страната на дланта). Използването на този подход поддържа притока на кръв добре и предотвратява образуването на белези. Недостатъкът е, че всички белези, през слоеве кожа, сухожилия и мускули, са по една и съща линия.

Волар

Воларният подход включва направата на диамантен разрез от дланта на пръста. Лекарят може да препоръча тази операция за определени сложни фрактури или изкълчвания.

Странично

Страничният подход включва правене на разрез отстрани на пръста. Лекарят може да препоръча този подход, когато има фрактура на кондила или края на костта на пръста, или някои други видове фрактури. Недостатъкът е, че не излага далечната страна на ставата.

Какво е възстановяването след ендопротезиране на PIP става?

Възстановяването зависи от хирургическия подход.

Ако сте имали дорзална артропластика, не можете да мръднете пръста си за първите 4 дни след операция. Хирургът ще ви изпрати у дома с шина, която да носите от 4 до 6 седмици.

Ако сте получили латерална или воларна артропластика, може да ви бъде позволено да движите пръста си по-рано, въпреки че все още е необходимо шиниране през нощта през първите няколко седмици. Хирургът може да изиска приятелско залепване на следващия пръст за най-малко 2 месеца.

Какви са рисковете или потенциалните странични ефекти от ендопротезирането на ставите PIP?

Някои от рискове от ендопротезиране на PIP става включват:

  • скърцане на импланта
  • дислокация на импланта
  • скованост на ставите
  • разхлабване на импланта
  • деформация на ставата
  • инфекция

Колко ефективна е артропластиката на PIP ставите?

Силиконът е най-често използвани заместващ имплант и има добри резултати, според един Проучване от 2019 г. На въпрос дали операцията е помогнала, 86% от хората отговарят положително.

Лекарите често ви молят да оцените болката си по скала от 1 до 10, като 10 е най-лошата болка, която някога сте изпитвали. В проучването от 2019 г., споменато по-горе, изследователите установиха, че участниците са оценили болката си със средно 7,4 от 10 преди ендопротезирането на ставите PIP, но са оценили болката си само с 1,9 след операцията.

Но не всеки изпитва значително намаляване на болката след ендопротезиране на PIP става. Поради това как се движи ръката и честото й използване в ежедневните дейности, този тип операция не винаги предлага подобрение в сравнение с липсата на операция.

Проучване от 2022 г. установи, че само половината от хората, които са имали ставни протези PIP, са имали клинично значимо намаляване на болката в рамките на първата година.

Често задавани въпроси

По-долу са дадени отговори на някои от най-често задаваните въпроси относно ендопротезирането на ставите PIP.

Колко дълго продължават PIP ставните протези?

При използване на силикон, 80% до 90% имплантите издържат поне 8 до 10 години. Показалецът е изложен на най-висок риск от нужда от ревизионна операция поради използването му при захващане.

Колко струва ендопротезирането на става PIP?

С препоръка на лекар, много застрахователни планове ще покрият част или всички разходи за операцията, включително смяна на ставата. Medicare и Medicaid могат да покрият разходите за ендопротезиране на PIP стави и рехабилитационни услуги, предписани от лекар.

Според Medicare.gov средната цена от джоба ви за процедури за смяна на стави PIP е между $979 и $1436 на става, в зависимост от вида на съоръжението, в което имате процедурата, и дали имате вторична застраховка.

Кой не трябва да се подлага на ендопротезиране на PIP става?

По-младите пациенти може да не са добри кандидати за ендопротезиране на PIP стави поради относително високите нива на повторна операция за тази операция. Хирургът може да обсъди най-добрите опции въз основа на вашата възраст, дейности и нивото на скованост на пръста ви.

Артропластиката на PIP става е операция за замяна на става, увредена от артрит, с изкуствена става. Целта е облекчаване на болката и възстановяване на обхвата на движение в дългосрочен план.

В зависимост от вашата ситуация, хирургът може да избира между няколко вида импланти и три хирургични подхода. Те ще обсъдят това с вас преди операцията, за да определят най-добрия дългосрочен резултат.

Възстановяването след ендопротезиране на PIP става изисква обездвижване за няколко дни и шина за седмици до месеци. Можете също така да очаквате лекарят да препоръча физическа или трудова терапия за ръката ви.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss