Процедури за катетър

Какво представлява процедурата за катетър?

Процедурата с катетър може да бъде диагностичен инструмент, както и форма на лечение за определени видове сърдечни заболявания. Някои видове сърдечни заболявания произтичат от аномалии в структурата на сърцето. Те може да не се проявят веднага. Процедурите с катетър дават на хирурзите задълбочен поглед върху артериите, водещи към сърцето. Те също така им позволяват да коригират структурни проблеми, които водят до неравномерен сърдечен ритъм, умора и други потенциално животозастрашаващи симптоми.

Какви са видовете катетърни процедури?

Сърдечна катетеризация

Сърдечната катетеризация, известна още като сърдечна катетеризация, е медицинска процедура, която предоставя изключително подробни снимки на вашите коронарни артерии. Това позволява на Вашия лекар да определи вида на заболяването или дефекта, който имате, и в някои случаи да лекува проблема.

Катетърът е тънка, гъвкава тръба. Вашият лекар го вкарва в кръвоносен съд и го насочва към сърцето ви. Обикновено те ще използват съд в слабините, врата или ръката ви. Те могат да поставят багрило в катетъра, за да направят кръвоносните съдове и артериите по -видими.

Сърдечната катетеризация измерва кръвното Ви налягане, притока на кръв към сърцето и нивото на кислород в кръвта Ви. Вашият лекар може да вземе кръвни проби и биопсия на сърдечния Ви мускул по време на процедурата.

Катетърна аблация

Катетърната аблация е процедура, която Вашият лекар може да извърши за лечение на някои видове сърдечни аритмии, които също са известни като неравномерен сърдечен ритъм или дисритмия. Може да сте кандидат за катетърна аблация, ако лекарствата не контролират аритмията ви. Други причини за катетърна аблация включват:

 • камерно мъждене, което е нередовна електрическа активност в сърцето ви, която води до животозастрашаващ сърдечен арест
 • вентрикуларна тахикардия, която е животозастрашаваща бърза сърдечна дейност, която намалява притока на кръв към тялото ви
 • предсърдно мъждене или трептене, което е бърз, подобен на трептене сърдечен ритъм поради допълнителни електрически импулси
 • допълнителен път, който е вродено състояние, при което съществуват допълнителни пътища между предсърдията на сърцето и вентрикулите, причинявайки неправилен модел на биене

Какво се случва по време на процедурата за катетър?

Лекарите могат да извършват и други тестове или процедури по време на сърдечна катетеризация. Например, те могат да коригират някои вродени сърдечни дефекти, като стеноза на белодробната клапа. Стенозата на белодробната клапа е състояние, при което клапаните не се отварят толкова широко, колкото би трябвало. Това предотвратява адекватен приток на кръв към сърцето. Малко устройство, подобно на балон, се прикрепя към края на катетъра и се надува в стеснения участък близо до засегнатата сърдечна клапа. Балонът отваря листовките, за да коригира стенозата. След това Вашият лекар премахва балона заедно с катетъра.

Вашият лекар може също да използва сърдечна катетеризация за лечение на дефекти на преградата. Това са дупки между предсърдията или страните на сърцето ви. В този случай катетърът носи пластир като чадър и поставя устройството през отвора в преградата.

Първите стъпки на катетърната аблация са подобни на тези на сърдечната катетеризация. Вашият лекар ще Ви успокои и ще прокара катетър през вена. След това те ще насочват високи нива на енергия към сърцето чрез катетъра. Катетърът доставя енергията в областта на сърцето ви, която причинява вашия специфичен вид аритмия. Това унищожава много малка площ, която причинява допълнителни импулси и ускорен сърдечен ритъм. Тази площ е около 1/5 инча. Процедурата връща сърцето ви към нормален ритъм на биене.

Въпреки че сте будни по време на процеса на катетеризация, ще получите успокоителни лекарства, за да ви е удобно. Лекарството влиза във вашата система през IV, в който се помещава катетърът, така че процедурата е минимално инвазивна.

Какви са рисковете, свързани с процедурата за катетър?

Процедурите за сърдечен катетър се извършват в болнични условия, най -често като амбулаторни процедури. Подготовката включва гладуване поне осем часа преди катетеризация. Рисковете са необичайни, но могат да включват:

 • натрупване на течност между сърцето и външната му обвивка
 • показания за ниско кръвно налягане
 • алергична реакция към контрастното багрило
 • кръвни съсиреци
 • прекомерно кървене
 • сърдечен удар
 • удар
 • неравномерен сърдечен ритъм

Какво се случва след катетърна процедура?

Времето за възстановяване след сърдечна катетеризация е кратко. Може да се наложи да лежите на гърба си няколко часа след процедурата. Това е предпазна мярка срещу кървене. Възможна е остатъчна болезненост в областта на вмъкване.

Катетърната аблация е много безопасна и високо ефективна процедура. Изпълнението може да отнеме до осем часа. През това време персоналът непрекъснато ще следи жизнените ви показатели. По време на възстановяването ще лежите в леглото, без да движите краката си, за да предотвратите кървене. Може да изпитате необичайна умора през първите няколко дни след катетърната аблация. Сърцето ви понякога може да пропусне ритъм или да се почувства треперещо. Докато лекувате, тази нередност ще се коригира сама.

Какво е за вкъщи?

Лекарите използват процедури за сърдечен катетър за диагностициране и лечение на различни състояния, включително вродени дефекти и неравномерен сърдечен ритъм. Те дават възможност на Вашия лекар да разгледа задълбочено структурата на сърцето Ви. Рисковете са необичайни, а времето за възстановяване е сравнително кратко.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss