Прожектор на финансовото здраве: Управление на финансовия стрес с MBC

Метастатичният рак на гърдата (MBC) или рак на гърдата от стадий 4 е рак, който започва в гърдите и се разпространява в други части на тялото.

Ракът метастазира или се разпространява, когато нахлуе в близките здрави клетки или когато лимфната система пренася раковите клетки до други части на тялото.

Изследователите изчисляват, че около 5% от хората, които получават диагноза рак на гърдата, ще получат първоначална диагноза MBC.

Ракът на гърдата не само може да причини емоционален и психически стрес, но може да доведе и до финансов стрес. Ето как да управлявате този аспект на диагнозата рак на гърдата.

Причини за финансов стрес

Лечението на MBC може да включва:

  • химиотерапия
  • радиация
  • хирургия

Вашият онколог може също да препоръча насочена лекарствена терапия или имунотерапия. Целта е да укрепите имунната си система, така че тялото ви да може да се бори с рака, както и да свие или унищожи раковите клетки.

Диагнозата на MBC засяга хората по различен начин и някои са по-склонни от други да почувстват финансово напрежение.

Една от причините за финансов стрес е липсата на здравно осигуряване.

Според национално проучване от 2018 г. на повече от 1513 жени с MBC, приблизително 35% не са имали здравно осигуряване. От тях 70 процента се чувстват загрижени за финансовото въздействие на рака.

Някои хора с MBC получават лечение за цял живот. Това може да направи финансовите разходи за рак на гърдата от стадий 4 по-високи от тези на рак на гърдата от стадий 1. Това от своя страна може да доведе до увеличаване на финансовия стрес.

Точната цена на лечението варира. Но месечните разходи за лечение на MBC са около 4463 долара, в сравнение само с 2418 долара за лечение на рак на гърдата от етап 1, според изследване от 2020 г.

Честите притеснения на жените, които нямат здравно осигуряване, включват:

  • невъзможност да плащат медицинските си сметки
  • загуба на доходи от липса на работа
  • страха колекторските агенции да се свържат с тях

Но наличието на здравна застраховка не облекчава непременно финансовите проблеми.

Националното проучване от 2018 г. установи, че дори хората със здравно осигуряване са изпитали финансов стрес след диагноза MBC. Всъщност те са по-склонни да се чувстват стресирани относно финансите.

За някои от тези жени финансовият стрес се дължеше на притеснения относно индивидуалните разходи за лечение.

Въпреки че здравната застраховка покрива много лечения, свързани с рак, повечето хора все още са отговорни за приспадането на здравно осигуряване, доплащанията и съзастраховането.

Възможността да не можете да работите по време на лечение на рак само увеличава стреса. За хората с по-висок социално-икономически статус, неспособността за работа, съчетана с високи медицински разходи, често предизвиква и притеснения за загуба на активи.

Как стресът влияе на здравето?

Стресът е естествена реакция. Стресовите ситуации предизвикват реакция на борба или бягство, при която тялото ви отделя адреналин, кортизол и други хормони, за да ви помогне да реагирате на възможни заплахи.

Докато краткосрочният или остър стрес обикновено не е вреден, хроничният стрес означава, че стресовата реакция на тялото ви не се изключва.

Това може да доведе до твърде много кортизол и адреналин, което предизвиква възпалително състояние. И според а преглед на изследването от 2010 г. хроничното възпаление може да доведе до растеж на тумора и да причини разпространение на рак.

Твърде много хормони на стреса могат също да инхибират аноикис, процес, който сигнализира за смъртта на клетките. Това се случва, когато нормалните клетки мигрират на място, на което не принадлежат. Когато хормоните на стреса предотвратяват този процес, това може да доведе до неконтролиран растеж и разпространение на рак.

Как да управляваме стреса след диагноза рак

Важно е да научите здравословни начини за управление на стреса. Ето един поглед към няколко начина да помогнете за облекчаване на стреса след диагноза рак на гърдата.

Упражнение

Леките до умерени упражнения могат да подобрят съня, да повишат енергията ви и да облекчат стреса. Можете да практикувате на закрито или да се разходите на открито, за да получите чист въздух.

Упражнението освобождава хормони като ендорфини и допамин. Това са хормони за добро настроение, които могат да подобрят умствената ви перспектива.

Практикувайте самообслужване

Грижата за тялото и ума ви също може да облекчи стреса. Отделете повече време, фокусирайки се върху себе си и участвайте в хобита, които харесвате, или други релаксиращи дейности.

Освен това можете да практикувате техники за внимание. Слушайте спокойна музика, медитирайте или практикувайте упражнения за дълбоко дишане.

Знайте своите ограничения

Ако не се чувствате добре, е добре да кажете не. Прекомерното резервиране или поемането на твърде много задачи може да бъде непосилно и да увеличи стреса.

Наспи се

Липсата на сън също може да влоши стреса. Стремете се към поне 7 часа или повече сън всяка нощ.

За да подобрите качеството на съня, ограничете дрямките през деня, избягвайте тежки ястия и течности преди лягане и направете стаята си възможно най-удобна. Най-добре е да е хладно, тъмно и тихо.

Не се изолирайте

Прекарването на време с близко семейство и приятели може да отвлече ума ви от тревогите. Освен това често е полезно да говорите с някого и да споделите опита си. Ако не се чувствате комфортно да говорите с приятел или член на семейството, присъединете се към група за поддръжка, лично или онлайн.

Къде да получите помощ

Ако не можете да се справите с емоционалния, психически, физически или финансов стрес от MBC, говорете с Вашия лекар.

Налични са ресурси, които да ви помогнат да се справите със стреса.

Вашият лекар може да препоръча разговорна терапия, групи за подкрепа или когнитивно-поведенческа терапия. Те може също да са в състояние да предоставят информация за ресурси, които да ви помогнат да управлявате разходите за лечение на рак.

Диагнозата на MBC може да има огромно финансово въздействие. Независимо дали ви липсва застраховка или сте изправени пред скъпи разходи, дори със застраховка, може да се притеснявате за дългосрочните ефекти на MBC върху вашите финанси.

Да се ​​научите как да управлявате финансовия стрес е от ключово значение за справяне с вашата диагноза, така че предприемете стъпки за намаляване на нивата на стрес. И ако е необходимо, говорете с Вашия лекар за помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss