Причини за сутрешно гадене, освен бременност

Бременността е най-известната причина за сутрешно гадене, но има много други причини. Тези причини включват ниска кръвна захар и дехидратация. Много хора изпитват гадене сутрин. Понякога това е само временен проблем, но сутрешното гадене може да бъде и хронично състояние.

Много медицински състояния, вариращи от доброкачествени до много сериозни, могат да причинят сутрешно гадене. Ако симптомите не се подобрят в рамките на няколко дни, трябва да отидете на лекар.

Някои лекарства могат да причинят гадене. Ако човек изпитва гадене след прием на лекарства, той трябва да говори с лекаря си за това.

Сутрешното гадене обикновено не е спешен случай, освен ако не е придружено от други сериозни симптоми.

В тази статия ние обсъждаме някои от причините, които причиняват гадене сутрин, освен бременността.

Причини за сутрешно гадене

1. Тревожност

Тревожността може да накара човек да се чувства гаден сутрин.

Сутрините могат да бъдат времена на силно безпокойство. Човек може да се почувства съкрушен, докато обмисля предстоящия ден. Някои хора с тревожни разстройства изпитват гадене, когато се чувстват тревожни.

Гаденето може да влоши безпокойството, особено за хора, които се страхуват от повръщане или които имат безпокойство за здравето си. Този проблем може да започне цикъл на прогресивно влошаващо се гадене, свързано с тревожност.

Някои стратегии могат да помогнат при гадене, свързано с тревожност. Медитацията може да помогне на някои хора да успокоят тревожния си ум. Терапия и лекарства против тревожност също могат да бъдат полезни. При безпокойство относно бързата сутрин, събуждането по-рано и въвеждането на надеждна сутрешна рутина може да помогне.

2. Ниска кръвна захар и глад

Ниската кръвна захар може да причини гадене, както и симптоми като световъртеж, треперене, объркване и дори припадък. Сутрин гладът често причинява ниска кръвна захар, така че яденето на храна може да помогне.

Хората с диабет могат да развият ниска кръвна захар поради лекарствата, които трябва да приемат. След няколко часа без хранене кръвната захар може да спадне до много ниски нива за хора с диабет, които приемат лекарства.

Хората могат да опитат да ядат храна веднага след събуждане, за да предотвратят ниска кръвна захар сутрин. Хората с диабет може да се наложи да обсъдят възможностите за лекарства и храна с лекарите си.

3. Мигрена и други главоболия

Мигрена и главоболие

Гаденето е често срещан симптом на мигренозно главоболие. Някои други главоболия, особено клъстерните, също могат да причинят гадене. Болката в главата, необичайните усещания и чувствителността към светлина са признаци на мигрена.

Повечето хора, които изпитват главоболие, забелязват специфични задействания. При някои хора главоболието се появява рано сутринта. Причините могат да бъдат мускулно напрежение, стрес или излагане на светлина или звук. Ниската кръвна захар поради глад също може да предизвика мигренозно главоболие.

Лекарят може да помогне при избора на правилното лечение на главоболие. Идентифицирането на причините за главоболие често помага. Някои хора забелязват незабавни подобрения с лекарства, отпускани с рецепта, или лекарства без рецепта (OTC) за лечение на главоболие.

4. Дехидратация

Дехидратацията може да накара човек да се почувства гаден.
Дехидратацията може да накара човек да се почувства гаден.
Дехидратацията може да накара някои хора да се чувстват гадни. Други симптоми на дехидратация включват замаяност или световъртеж, много суха кожа, хлътнали очи, тъмна урина, не уриниране или уриниране много рядко и изтощение.

Дехидратацията може да настъпи сутрин, след като човек остане много часове без да пие вода. Хората, които пият алкохол или кофеин непосредствено преди лягане, могат да бъдат по-уязвими от сутрешна дехидратация.

Диарията и повръщането могат да причинят дехидратация, особено при деца. Продължителното изпотяване, особено когато не пиете достатъчно вода, може също да причини дехидратация.

Пиенето на вода или електролитна напитка може да помогне. Понякога обаче сериозно основно състояние затруднява тялото да абсорбира достатъчно вода. Когато това се случи, питейната вода няма да излекува дехидратацията.

Трябва да посетите лекар веднага, ако пиенето на вода не помага при симптоми на дехидратация.

5. Рефлукс и киселини

Състоянието на гастроезофагеална рефлуксна болест (ГЕРБ) възниква, когато част от съдържанието на стомаха се придвижва назад, нагоре в хранопровода и задната част на гърлото. Това състояние може да причини гадене, усещане за парене и болка. Повечето хора наричат ​​тази болка киселини.

Болката от киселини в стомаха и ГЕРБ може да бъде по-силна сутрин, тъй като легнало улеснява движението на стомашното съдържание в грешната посока. Някои хора също се събуждат с кашлица или дрезгав глас.

Някои хора откриват, че специфични храни, особено кисели, могат да предизвикат сутрешно гадене от ГЕРБ. Така че, някои хора трябва да избягват такива храни.

Други хора намират облекчение от яденето на по-малки ястия или приемането на антиациди без рецепта. Приемът на лекарства с рецепта може да предложи облекчение при тежки киселини.

6. Мускулни болки

Мускулното напрежение на врата и раменете, което предизвиква главоболие, обикновено причинява гадене и дезориентация. Някои други форми на мускулна болка също могат да накарат човек да се чувства гаден.

Спането в необичайна поза може да влоши мускулната болка сутрин. Някои хора забелязват, че хроничната болка е по-лоша, когато за първи път станат. Някои състояния на болка, като анкилозиращ спондилит или гръбначен артрит, предизвикват модел на болка, който е по-лош сутрин.

Мускулната болка, която причинява гадене, може да бъде временна. Това може да е и признак на сериозно основно заболяване като артрит, дискова херния, фибромиалгия или сериозно мускулно състояние.

Хората трябва да посетят лекар, ако болката не отшуми в рамките на няколко дни.

Някои хора откриват, че нежното разтягане помага при сутрешните мускулни болки и гаденето, което понякога го придружава. Нагревателна подложка или пакет с лед, приложени върху болезненото място за 20 минути, също могат да помогнат.

Оттегляне на наркотици

Много лекарства, включително незаконни и развлекателни лекарства, лекарства с рецепта и дори кофеин, могат да причинят симптоми на отнемане на наркотици. Гаденето е един от най-честите симптоми на отнемане на наркотици.

Когато човек не използва лекарство дълго време, може да изпита симптоми на отнемане на наркотици.

За хората, пристрастени към наркотици, включително легални наркотици като кофеин, най-добрата стратегия за предотвратяване на сутрешното гадене е да спрат да ги използват. Групи за подкрепа, терапия, програми от 12 стъпки и стационарна или амбулаторна рехабилитация могат да помогнат.

Кога трябва да посетите лекар?

Трябва да се обадите на спешен телефонен номер или да отидете в спешното отделение, ако имате гадене с висока температура.

Отидете в спешното отделение или се обадете на спешен телефонен номер, ако имате сутрешно гадене заедно с:

  • повръщане на кръв
  • интензивна болка в стомаха, която постепенно се влошава
  • висока температура
  • промени в съзнанието или осъзнаването

Хората с диабет, които изпитват силно гадене, което не се подобрява след хранене, може да изпитват диабетна кетоацидоза. Ако възникне това състояние, те трябва незабавно да се обадят на лекар или да отидат в спешното отделение.

Ако сутрешното гадене не се подобри в рамките на няколко дни, обадете се на лекар. Може да е полезно да се води дневник на задействанията, включително всички скорошни промени в диетата, начина на живот или лекарства. Това действие може да помогне на лекарите да определят точно причината за гаденето.

Събуждането с гадене е неприятен начин да започнете деня. В повечето случаи гаденето е временно неудобство, а не признак за сериозно медицинско състояние.

Правилната комбинация от домашни лекарства и медицински лечения може почти винаги да помогне. Хората трябва да посетят лекар, ако симптомите не се подобрят след няколко дни.

.

Открийте повече

No Content Available

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss