Причини за болка в буниона и как да се лекува

Ако изпитвате болка от бунион, домашното лечение може да облекчи дискомфорта. В случаи на силна болка, операцията може да премести засегнатата става и да коригира буниона.

Бунионът е издатина отстрани на големия пръст на крака. Развива се в метатарзофалангеалната става (MTP) в основата на пръста на крака. Когато костите на MTP ставата се изместят от мястото си, се образува бунион. Ставата става по-голяма и възпалена.

Много хора получават буниони поради семейна история. Някои медицински състояния също водят до буниони. Каквато и да е основната причина за буниона, някои фактори като носенето на тесни обувки могат да го влошат.

Бунионите не винаги причиняват болка. В случаите, когато това се случи, е налично лечение.

Какво е усещането за болка в буниона?

Болката в буниона може да бъде лека или силна и може да е по-лоша, когато носите обувки.

Възпалението и подуването на ставата може да предизвика нежност и топлина. Понякога бунионът причинява увреждане на нервите, което води до изтръпване.

Може да почувствате болка в ставата на големия пръст близо до буниона или близо до долната част на крака.

Какво причинява засилване на болката в буниона?

Може да изпитате болка в буниона, когато носите тесни обувки, тъй като това оказва по-голям натиск върху пръстите на краката. Тъй като бунионът причинява възпаление на ставата на големия пръст на крака, може да имате болка, докато ходите, тъй като всяка стъпка включва тази става.

Буниони могат нараства Вашият риск от остеоартрит на пръста на крака. Ако се развие този тип артрит, може да изпитате хронична или продължаваща болка.

Как да облекчите болката в буниона у дома

Стъпките, които предприемате у дома, могат да намалят болката в буниона. Обмисли:

  • обувки с отворени пръсти или обувки с широка кутия за пръсти (обувки, които пасват най-добре на формата на крака ви)
  • силиконовите подложки в обувките ви могат да облекчат натиска върху буниона (предлагат се в свободна продажба)
  • шина, носена през нощта, която изправя пръста на крака

  • персонализирани ортези или стелки за крака, които да помогнат при поставянето на обувките
  • лекарства като ибупрофен за намаляване на отока

Ако болката в буниона ви е резултат от артрит, лекарят може да предпише други лекарства.

Как да облекчите болката при ходене

Болката в буниона често е резултат от натиск върху пръстите на краката от обувки. За да улесните ходенето, помислете за следните опции:

  • Ходете боси.
  • Носете просторни и удобни обувки.
  • Завържете или залепете пръстите на краката си, за да избегнете натиск.
  • Носете ортопеди или амортизиращи подложки.
  • Вземете противовъзпалителни лекарства, за да намалите подуването.

Можете също да опитате да изберете обувки с твърда подметка. Това предотвратява огъването на ставата на палеца на крака толкова, колкото при обувка с по-мека подметка. Това може да помогне, ако болките в буниона са от артрит в ставата.

Можете също така да поставите пакет с лед върху буниона, след като приключите с ходенето, за да намалите отока.

Кога да се свържете с лекар

Може да искате да говорите с лекар, когато болката в буниона ви не се подобри с домашно лечение. Лекар може да препоръча лечения от първа линия като смяна на обувки, опитване на амортизиращи подложки или приемане на лекарства за болка без рецепта.

Лекарите може също да ви посъветват да опитате упражнения за укрепване на мускулите или разтягане, за да облекчите болката в краката.

Вашият лекар може да препоръча лекарства с рецепта, ако бунионът е от вторично състояние като остеоартрит. В някои случаи те могат да препоръчат операция за коригиране на буниона и изправяне на пръста на крака.

Медицински лечения за болка в буниони

Лекарят може да предложи допълнителна помощ, ако болката при ходене пречи на способността ви да ходите или причинява значителен дискомфорт.

лекарства

Вашият лекар може да инжектира кортизон в ставата на палеца на крака, за да намали болката или подуването. Това може да бъде особено ефективно, ако имате артрит. Кортизонът не е постоянно решение и болката и подуването могат да се върнат.

Ортези

Ортезите са персонализирани стелки, проектирани да пасват на вашия крак. В сравнение с извънборсовите вложки за обувки, те могат по-добре да омекотят и поддържат крака и да предотвратят прекомерния натиск върху буниона.

А Систематичен преглед и мета-анализ за 2021 г проучвания установяват, че най-ефективните ортопеди или други устройства за облекчаване на болката в буниона имат дистанционер за пръстите на крака или друга функция, която изправя пръста на крака.

Операция на бунион

Ако сте опитали да смените обувките си или да използвате ортопедични протези и все още изпитвате болка или имате проблеми с ходенето, лекарят може да препоръча операция на бунион. Операцията за коригиране на бунион се прави само за облекчаване на болката, а не за да изглежда кракът по-естетически.

Хирургията на буниона пренарежда костите и тъканите като сухожилия, връзки и нерви. Изправя палеца и връща ставата на мястото.

Можете ли да предотвратите болката, когато имате буниони?

Не всички бунионите са болезнени. Ако имате бунион, но не изпитвате болка, можете да предотвратите болката, като спрете влошаването на буниона. Подходящите обувки за предотвратяване на струпването на пръстите на краката и разтягането на мускулите на пръстите с шина през нощта са два начина да спрете увеличаването на буниона.

Често задавани въпроси относно болката в буниона

Ето отговорите на някои от най-честите въпроси относно болката в буниона.

Какво причинява буниони?

Медицински състояния, които могат да променят формата на крака, като ревматоиден артрит и церебрална парализа, или да причинят увреждане на нервите, като диабет, могат да причинят буниони. Нараняването на крака и фамилната анамнеза за буниони също са рискови фактори.

Можете ли да свиете бунионите по естествен начин?

Само операция може да коригира буниона. Нехирургичното лечение като по-широки обувки, подплънки и ортопедични средства може да намали болката и да спре влошаването на буниите.

Влошава ли се пулсиращата болка през нощта?

Няма специфично изследване, което да показва, че пулсиращата болка в буниона е по-лоша през нощта. Ако изпитвате болка в крака през нощта, може да опитате с шина, за да разтегнете ставата. Това няма да коригира трайно буниона, но може да облекчи сковаността.

Какви усложнения могат да възникнат, ако не лекувате буниона?

Бунионите не трябва да се лекуват, ако не ви причиняват болка или дискомфорт. Бунионът може да се увеличи и да стане болезнен, ако носите тесни обувки. Буниони могат увеличите риска си за остеоартрит, който води до хронична болка.

За вкъщи

Бунионът е бучка от външната страна на палеца на крака. Те се нуждаят от лечение само ако причиняват дискомфорт. Носенето на добре прилепнали обувки може да предотврати влошаването на буниона. Ако бунионът ви затруднява да ходите или е много болезнен, може да успеете да се подложите на операция за пренареждане на ставата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss