Пристъпът на МС същото ли е като рецидив?

Рецидивът на МС е известен също като обостряне, екзацербация или атака. За истински рецидив или обостряне, влошените симптоми трябва да продължат поне 24 часа и да се появят поне 30 дни след предишен рецидив.

Множествената склероза (МС) е хронично неврологично състояние, което причинява проблеми с централната нервна система (ЦНС). При това автоимунно разстройство имунната ви система погрешно атакува миелина в ЦНС, което води до белези или плаки. Миелинът е защитната обвивка около нервните клетки.

Докато всеки с МС изпитва това състояние по различен начин, то е общоизвестно с това, че причинява периоди на рецидиви и ремисии. С напредването на МС може да има по-малко периоди на ремисия, като симптомите стават по-стабилни.

Хората често използват термините „възпламеняване“ и „рецидив“ взаимозаменяемо, когато говорят за МС, въпреки че е по-вероятно да чуете второто. Освен ключовата терминология, ето важната информация, която трябва да знаете за рецидивите на МС.

Какво определя МС обостряне или рецидив?

Обострянето на МС е период, когато симптомите ви са по-лоши от обикновено поради повишено възпаление на ЦНС. Обостряния възникват и при други автоимунни заболявания, като лупус, ревматоиден артрит (RA) и възпалително заболяване на червата (IBD).

При МС пристъпът се нарича още рецидив. Други общи имена за рецидив включват обостряне или атака. За да могат симптомите да представляват истинско обостряне или рецидив, те трябва да се появят за 24 часа или повече и да се развият 30 дни или повече след предишен рецидив.

По време на рецидив на МС може да изпитате нови неврологични симптоми или съществуващи симптоми, които се увеличават по тежест или се обострят. Терминът „рецидив“ най-често се използва при това състояние поради различните периоди на ремисия и обостряния.

Симптоми на обостряне на МС

Някои от най-честите симптоми, наблюдавани по време на рецидив или обостряне на МС, включват:

  • умора
  • проблеми със зрението
  • когнитивни затруднения
  • изтръпване
  • скованост
  • спастичност
  • затруднено равновесие и ходене
  • проблеми с пикочния мехур и червата
Беше ли Ви полезно?

Какво е псевдорецидив при МС?

Понякога могат да се появят симптоми, подобни на рецидив на МС, поради влошаване на вече съществуващи симптоми. Това е известно като псевдо-рецидив. Не се дължи на ново възпаление или активно заболяване. Стрес, топлина или инфекция може да задейства псевдорецидив.

Псевдорецидивите не изискват лечение с кортикостероиди. MRI може да помогне на лекарите различавам между псевдорецидив и истински рецидив.

Какво представлява пристъпно-ремитиращата МС?

Пристъпно-ремитентната МС (RRMS) е най-честата от четири основни вида на MS. Характеризира се с повтарящи се остри рецидиви, обикновено наричани „атаки“. Според Националното общество за МС, около 85% от новите диагнози на МС първоначално са RRMS.

По време на рецидив на RRMS, вашите симптоми може да се влошат, преди да изпитате ремисия. В зависимост от тежестта на вашата МС, все още може да имате симптоми на МС по време на ремисия, но те не са толкова тежки, колкото по време на рецидив.

Времето между рецидив и ремисия от RRMS варира. Някои хора могат да изпитат ремисия за няколко седмици или месеци, докато други в по-ранни стадии на МС могат да изпитат ремисия за много години.

Средно хората с RRMS имат това състояние около 10 години, преди то да прогресира до вторично-прогресивна MS (SPMS). При прогресивни форми на МС може да изпитате симптоми, но те са по-стабилни и е по-малко вероятно да избухнат остро, както при RRMS.

Как да разбера дали имам рецидив на МС?

Възможно е да имате рецидив на МС, ако имате нови или влошаващи се симптоми, които продължават 24 часа или повече. Ако симптомите са в рамките на 30 дни след предишен рецидив на МС, здравните специалисти ги считат за част от предишния рецидив.

Симптомите на рецидив също са отделни от активна инфекция.

Симптомите на рецидив на МС също са различни, вариращи от леки до тежки. В някои случаи може да изпитате лек дискомфорт, който не ви спира да участвате в ежедневните дейности. В по-тежки случаи МС може значително да наруши ежедневието ви.

Кога да се свържете с лекар

Въпреки че не всички обостряния на МС изискват медицинска помощ, контактът с лекар е важен, ако изпитвате нови симптоми. По-специално, медицински специалист може да прецени всички нови промени в зрението или баланса.

Можете също така да помислите за посещение на лекар, ако изпитвате признаци на тежък рецидив. В такива случаи лекарят може да предпише висока доза кортикостероид в краткосрочен план за лечение на основното остро възпаление.

Често задавани въпроси

Обмислете обсъждането на следните често задавани въпроси относно рецидивите на МС с лекар.

Колко дълго е средното обостряне на МС?

Няма определен график за рецидив на МС и всяко обостряне може да е различно от предишното. Средно симптомите на обостряне на МС могат да продължат няколко дни, седмици или месеци.

Какво предизвиква обостряне на МС?

Фактори като ниски нива на витамин D, мъжки пол, по-млада възраст и генетика могат увеличите риска си на рецидив с течение на времето. Други фактори, като инфекция, стрес, скорошно раждане и отказ от модифициращо заболяването лекарство, могат да предизвикат остър рецидив.

Можете ли да изкарате години без рецидив на МС?

Възможно е да отидете няколко години без да претърпите рецидив на МС. Това е особено вярно, ако имате RRMS. При прогресивни форми на МС, като вторична и първична прогресивна МС, може да имате постоянни симптоми с малко или никакви забележими рецидиви.

Може ли да имате МС и да няма рецидиви?

Първично-прогресивната МС (ППМС) е един вид МС, който медицинските специалисти характеризират с постоянна прогресия на симптомите и липса на рецидиви. Симптомите обаче постепенно се влошават с времето. Това също е а по-рядко срещани форма на МС.

Обострянето на МС обикновено се нарича рецидив. Здравните специалисти също го наричат ​​пристъп или екзацербация.

Независимо от името, обостряне или рецидив означава, че сте имали нови или влошаващи се симптоми на МС за повече от цял ​​ден. Това се дължи на подлежащо възпаление на ЦНС и може да продължи няколко дни или повече.

Ако имате някакви притеснения относно рецидив на МС, включително нови или особено тежки симптоми, посетете лекар за помощ.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss