Придържайте се към фитнес: Съвети за поддържане на форма с диабет

Как диабетът влияе върху упражненията?

Упражненията имат многобройни ползи за всички хора с диабет.

Ако имате диабет тип 2, упражненията помагат за поддържане на здравословно тегло и намаляване на риска от сърдечни заболявания. Той също така може да насърчи по -добър контрол на кръвната захар и притока на кръв.

Хората с диабет тип 1 също могат да се възползват от упражненията. Ако обаче имате този тип диабет, трябва внимателно да следите нивата на кръвната си захар. Това е така, защото упражненията могат да доведат до хипогликемия. Ако имате диабет тип 2, но не приемате такива лекарства, има много нисък риск от ниска кръвна захар при упражнения.

Така или иначе, упражненията са полезни, стига да вземете подходящите предпазни мерки.

Въпреки че може да не сте мотивирани да спортувате или да се притеснявате за нивата на кръвната си захар, не се отказвайте. Можете да намерите програма за упражнения, която работи за вас. Вашият лекар може да Ви помогне да изберете подходящи дейности и да зададете целеви нива на кръвната захар, за да се уверите, че тренирате безопасно.

Съображения при упражнения

Ако не сте тренирали от известно време и планирате да започнете нещо по -агресивно от програма за ходене, говорете с Вашия лекар. Това е особено важно, ако имате някакви хронични усложнения или ако сте имали диабет повече от 10 години.

Вашият лекар може да препоръча стрес тест за упражнения преди започване на тренировъчна програма, ако сте на възраст над 40 години. Това ще гарантира, че сърцето ви е в достатъчно добра форма, за да можете безопасно да тренирате.

Когато тренирате и имате диабет, важно е да сте подготвени. Винаги трябва да носите гривна за медицинско предупреждение или друга идентификация, която позволява на хората да знаят, че имате диабет, особено ако приемате лекарства, които могат да причинят хипогликемия. В този случай трябва да имате под ръка и други предпазни средства, които да ви помогнат да повишите кръвната си захар, ако е необходимо. Тези елементи включват:

  • бързодействащи въглехидрати като гелове или плодове
  • глюкозни таблетки
  • спортни напитки, които съдържат захар, като Gatorade или Powerade

Докато всеки трябва винаги да пие много течности, когато тренира, хората с диабет трябва да бъдат особено внимателни, за да получат достатъчно течности. Дехидратацията по време на тренировка може да повлияе неблагоприятно на нивата на кръвната захар. Внимавайте да пиете поне 8 унции вода преди, по време и след тренировка, за да останете хидратирани.

Риск от упражнения с диабет

Когато тренирате, тялото ви започва да използва кръвната захар като източник на енергия. Вашето тяло също става по -чувствително към инсулина във вашата система. Това е полезно като цяло.

Тези два ефекта обаче могат да доведат до понижаване на кръвната Ви захар, ако приемате определени лекарства като инсулин или сулфонилурейни производни. Поради тази причина е важно да наблюдавате кръвната си захар както преди, така и след тренировка, ако приемате тези лекарства. Консултирайте се с Вашия лекар за идеални нива на кръвната захар преди и след тренировка.

Някои хора с диабет може да се наложи да избягват тежки упражнения. Това е вярно, ако имате някои форми на диабетна ретинопатия, очни заболявания, високо кръвно налягане или проблеми с краката. Натоварващите упражнения също могат да увеличат риска от ниска кръвна захар много часове след тренировка.

Хората, които приемат лекарства, които ги излагат на риск от ниска кръвна захар, трябва да внимават да измерват кръвната захар по -дълго след тежки упражнения. Винаги говорете с Вашия лекар за най -добрия подход предвид Вашите уникални здравословни проблеми.

Упражненията на открито също могат да повлияят на реакцията на тялото ви. Например екстремните колебания в температурата могат да повлияят на нивата на кръвната Ви захар.

Какво трябва да направите, ако кръвната Ви захар е твърде ниска или висока, преди да възнамерявате да спортувате? Ако нивата на кръвната захар са високи и имате диабет тип 1, можете да тествате за кетони и да избягвате упражнения, ако сте положителни за кетони. Ако нивата на кръвната Ви захар са ниски, трябва да ядете нещо, преди да започнете да спортувате.

Говорете с Вашия лекар, за да създадете план, който да работи за Вас.

Проследяване на кръвната захар преди тренировка

Трябва да проверите кръвната си захар около 30 минути преди тренировка, за да се уверите, че тя е в безопасни граници. Въпреки че Вашият лекар може да си постави индивидуални цели, ето някои общи насоки:

По -малко от 100 mg/dL (5,6 mmol/L)

Ако приемате лекарства, които повишават нивата на инсулин в организма, се въздържайте от упражнения, докато не ядете закуска с високо съдържание на въглехидрати. Това включва плодове, половин сандвич с пуйка или бисквити. Може да искате да проверите отново кръвната си захар преди тренировка, за да се уверите, че е в правилния диапазон.

Между 100 и 250 mg/dL (5,6 до 13,9 mmol/L)

Този диапазон на кръвната захар е приемлив, когато започнете да спортувате.

250 mg/dL (13,9 mmol/L) до 300 mg/dL (16,7 mmol/L)

Това ниво на кръвната захар може да показва наличието на кетоза, така че не забравяйте да проверите за кетони. Ако те присъстват, не спортувайте, докато нивата на кръвната Ви захар не се понижат. Това обикновено е проблем само за хора с диабет тип 1.

300 mg/dL (16,7 mmol/L) или по -висока

Това ниво на хипергликемия може бързо да прогресира в кетоза при хора с диабет тип 1. Това може да се влоши чрез упражнения при хора с диабет тип 1, които имат дефицит на инсулин.

Хората с диабет тип 2 рядко развиват толкова дълбок инсулинов дефицит. Обикновено не се налага да отлагат упражненията поради високата кръвна глюкоза, стига да се чувстват добре и да помнят да останат хидратирани.

Признаци за ниска кръвна захар при упражнения

Разпознаването на хипогликемия по време на тренировка може да бъде трудно. По природа упражненията натоварват тялото ви, което може да имитира ниска кръвна захар. Можете също да изпитате уникални симптоми, като необичайни визуални промени, когато кръвната Ви захар се понижи.

Примери за симптоми на хипогликемия, предизвикани от упражнения, при тези с диабет включват:

  • раздразнителност
  • внезапна поява на умора
  • прекомерно изпотяване
  • изтръпване в ръцете или езика
  • треперещи или треперещи ръце

Ако усетите тези симптоми, тествайте кръвната си захар и си починете за момент. Яжте или пийте бързодействащи въглехидрати, за да възстановите нивата на кръвната си захар.

Препоръчителни упражнения за хора с диабет

Американската академия на семейните лекари препоръчва да се консултирате с Вашия лекар, когато определяте вида на най -доброто упражнение за Вас, предвид общото Ви здравословно състояние. Добро място за начало е някаква форма на леко аеробно упражнение, което предизвиква дробовете и сърцето ви да ги укрепят. Някои примери включват ходене, танци, джогинг или посещение на час по аеробика.

Ако обаче краката ви са били повредени от диабетна невропатия, може да помислите за упражнения, които ви държат на крака. Това ще предотврати повече наранявания или щети. Тези упражнения включват каране на колело, гребане или плуване. Винаги носете удобни, добре прилепнали обувки, съчетани с дишащи чорапи, за да избегнете дразнене.

И накрая, не мислете, че трябва да сте маратонец. Вместо това, опитайте да започнете с аеробни упражнения на стъпки от 5 до 10 минути. След това работете до около 30 минути упражнения през повечето дни от седмицата.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss