Преодоляване на депресията с ХОББ

Хроничната обструктивна белодробна болест (ХОББ) причинява много промени в тялото ви. Задух, загуба на тегло, проблеми със съня и храненето и изчерпване на енергията са само някои от физическите промени, които ще преживеете в хода на заболяването. Тези промени могат да доведат до чувство на загуба, разочарование или тъга, защото вече не можете да правите нещата, които сте правили. Може дори да изпитате депресия, разстройство на настроението, което ви кара да се чувствате тъжни и незаинтересовани. Когато сте депресирани, можете да останете в траур в живота, какъвто сте го познавали преди ХОББ. едно проучване Доверен източник изчислено, че 40% от тези с ХОББ страдат от депресия.

Депресията може също да влоши физическите ви симптоми. Например, да се чувствате „отпаднали“ през цялото време може да ви затрудни да следвате плана си за лечение. Може да откриете, че е лесно да забравите лекарствата си или да не тренирате. Може дори да се обърнете към алкохол, цигари или други нездравословни навици, за да се справите, които могат да причинят повече вреда на тялото ви.

Признаци на депресия

Симптомите на депресия могат да се припокриват със симптомите на ХОББ. Това може да направи трудно разпознаването на симптомите на депресия. Обръщането на внимание на вашите чувства и психическо състояние може да помогне на вас и вашия лекар да разберете разликата. Всеки от нас има лош ден от време на време, но когато сте депресирани, често може да почувствате:

 • раздразнителен или ядосан на другите
 • тъжни седмици наред или много плачещи
 • безнадеждни или дори самоубийствени
 • прекалено чувствителен към критика
 • виновен или безполезен

Други често срещани симптоми на депресия включват:

 • проблеми със заспиването или заспиването
 • проблеми с концентрацията или вземането на решения
 • липса на интерес към хора или дейности, които някога са ви харесвали
 • летаргия и липса на мотивация
 • повишен или намален апетит
 • неспособност да се наслаждавате или да намирате хумор в нещата

Антидепресанти и ХОББ

Ако имате пет или повече от тези симптоми, важно е да говорите с Вашия лекар. Те може да искат да предпишат лекарство, което да помогне за облекчаване на депресията ви. Важно е да намерите подходящото лекарство за вас, защото много антидепресанти могат да попречат на лекарствата, които вече може да приемате за вашата ХОББ.

Две лекарства, които лекарите предписват за депресия при хора с ХОББ, са сертралин (Zoloft) или циталопрам (Celexa). Може да отнеме до 8 седмици, докато антидепресантът подейства напълно, така че не се обезкуражавайте, ако не видите резултатите веднага.

Терапия за депресия, свързана с ХОББ

Освен лекарства, много хора, които страдат от депресия, намират облекчение, като посетят специалист по психично здраве. Индивидуалната терапия и груповата терапия могат да ви помогнат да научите как да се справяте с болестта си и да се адаптирате към живота си с ХОББ. Вземете препоръка от вашия пулмолог или първичен лекар. Те може да знаят за специалист по психично здраве, който има опит в работата с пациенти с ХОББ.

Групите за подкрепа също могат да бъдат полезни за хора с ХОББ, които изпитват депресия. Да бъдеш в обстановка с други, които са изправени пред много от същите проблеми, може да ви помогне да се почувствате по-малко сами. Може да откриете някои съвети и съвети от реалния живот за справяне, като говорите с другите. С правилната комбинация от лечения ще можете по-добре да се справите с вашата ХОББ.

Предлагат се и различни онлайн групи за подкрепа за хора с ХОББ. Едно бързо търсене в интернет може да ви даде много опции. Много от тези популярни сайтове имат форуми или дискусионни групи, където членовете могат да споделят чувствата си пред група от колеги, които разбират. Не забравяйте, че не сте първият човек, който се чувства така. Разговорът с някого от уюта на вашия дом може да бъде чудесна първа стъпка към търсенето на помощ при депресия.

Какво е Takeaway?

Симптомите на ХОББ могат естествено да доведат до чувство на тъга или загуба. Въпреки това, при някои хора тези чувства се развиват в клинична депресия. Получаването на лечение за депресия е важно за вашето психическо, емоционално и физическо здраве. Когато сте депресирани, може да не се грижите правилно за себе си или да следвате плана си за лечение, което може да влоши вашата ХОББ. Налични са различни лечения, които да ви помогнат да се справите с ХОББ и депресията.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss