Предупредителни признаци за разстройство на съня

Може ли да имате нарушение на съня?

Повечето хора имат проблеми със заспиването в даден момент от живота си. Но хроничните проблеми със съня и продължаващата дневна умора могат да сочат към по -сериозно разстройство. Повече от 25 процента от американците съобщават, че понякога не спят достатъчно, според Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC). Прочетете, за да определите дали вашите навици за сън могат да сигнализират за медицинско състояние.

Предупредителни знаци за нарушения на съня

Следните могат да бъдат предупредителни признаци за нарушение на съня:

 • последователно отнемане на повече от 30 минути за заспиване
 • постоянна умора и раздразнителност през деня, дори след като спите по седем или осем часа на нощ
 • събуждайки се няколко пъти посред нощ и оставайки будни, понякога с часове
 • чести и дълги дрямки през деня
 • затруднено концентриране на работа или училище
 • заспиване в неподходящи моменти, най -вече когато седите неподвижно, докато гледате телевизия или четете
 • събуждане твърде рано сутрин
 • силно хъркане, дишане или задух, докато спите
 • непреодолимо желание да движите краката си, или усещане за изтръпване или пълзене в краката, особено преди лягане
 • изискващи стимулант като кофеин, който да ви държи будни през деня

Диагностика на нарушения на съня

Самодиагностика

Първата стъпка към разбирането на източника на вашите проблеми със съня е стартирането на дневник за сън. Всеки ден записвайте колко часа сте спали предната нощ, качеството на съня и всички други фактори, които биха могли да повлияят на съня ви. Факторите могат да включват консумация на алкохол и кофеин, упражнения и дрямка. Също така запишете как сте се чувствали сутрин след събуждане и през целия ден.

След няколко седмици прегледайте внимателно дневника си за сън за някакви модели на поведение. Дневникът трябва да разкрива всички навици, които биха могли да пречат на съня ви. След това можете да направите корекции и да изрежете всяка дейност, която би могла да попречи на здравия нощен сън. Говорете с Вашия лекар за вашите притеснения и констатации.

Медицинска диагноза

Въоръжени с дневника си за сън, не би трябвало да имате проблем да отговаряте на въпроси относно навиците си на сън на среща с лекар. Вашият лекар може да Ви попита за:

 • стрес
 • прием на кофеин
 • лекарства
 • смущения в начина на живот, които биха могли да повлияят на съня ви

Ако Вашият лекар смята за необходимо, той може да Ви насочи към „лаборатория за сън“, където специалист ще наблюдава сърцето, мозъчната функция и дишането по време на сън. Неврологичната и сърдечно -съдовата дейност по време на сън може да съдържа отговора защо имате проблеми с заспиването или заспиването. Специалистът по съня ще даде съвет и диагноза за вас въз основа на тези прегледи.

Възможни причини за нарушения на съня

Понякога разстройството на съня е причинено от медицинско състояние. Следните са свързани с нарушения на съня:

 • възпаление на носа и синусите
 • астма
 • захарен диабет

 • болестта на Паркинсон
 • високо кръвно налягане
 • тревожност
 • клинична депресия

Често обаче нарушение на съня се причинява от немедицински фактори. Те включват:

 • лоши навици на сън
 • фактори на начина на живот
 • стресови обстоятелства
 • диетични избори

Важно е да обърнете внимание на това, което може да причини вашите проблеми със съня, преди да приемете, че има по -голям здравословен проблем.

Видове нарушения на съня

Нарушенията на съня засягат много хора, така че не се колебайте да говорите с Вашия лекар, ако мислите, че може да имате такова.

Безсъние

Това се определя като невъзможност да заспите или да спите, което води до функционално увреждане през следващия ден. Безсънието е най -често диагностицираното нарушение на съня. Огромен Проучване на CDC разкри, че продължителността на съня варира значително в зависимост от професията, трудовия статус, семейното положение и държавата на пребиваване. Наличието на друго хронично здравословно състояние, като диабет или сърдечно заболяване, също увеличава шансовете ви да бъдете засегнати от безсъние.

Научете повече: Какво е безсъние? »

Синдром на неспокойните крака (RLS)

RLS е неприятно пълзящо усещане, което може да причини болки в краката, които затрудняват заспиването. До 10 процента от американците може да има RLS под някаква форма, според Националния институт по неврологични разстройства и инсулт. Повечето хора с тежки RLS са на средна възраст или по -големи, а жените са два пъти по -склонни да страдат от това състояние.

RLS се класифицира като неврологично разстройство. Възможностите за лечение и методите за диагностика са различни от другите нарушения на съня. Говорете с Вашия лекар, ако имате симптоми на RLS. Те ще ви помогнат да намерите облекчение както от синдрома, така и от основната причина.

Научете повече: Всичко, което трябва да знаете за синдрома на неспокойните крака (RLS) »

Сънна апнея

Сънна апнея се дефинира като прекъснат сън, причинен от периодично задушаване или хъркане, или моментно спиране на дишането. Отклонената преграда или полипи в синусите могат да причинят затруднено дишане по време на сън. Хората със сънна апнея не могат да получат достатъчно кислород, докато спят, което води до прекъсване на съня и затруднения.

Сънната апнея обикновено се лекува с малка машина и маска, които оказват натиск върху синусите по време на сън. Това лечение се нарича непрекъснато положително налягане в дихателните пътища (CPAP). За лечение на сънна апнея също могат да се препоръчат устни уреди и дори операция.

Ветерани и други хора с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) са почти 70 % по-склонни да бъдат засегнати от сънна апнея, според скорошно проучване на Националната фондация за сън. Да бъдеш с наднормено тегло до степен на затлъстяване също така прави по-вероятна обструктивна сънна апнея.

Научете повече: Обструктивна сънна апнея »

Други нарушения на съня

По -рядко срещаните нарушения на съня включват:

 • нарколепсия, състояние, при което човек не може да контролира, когато заспи и има епизоди на нежелан сън

 • нарушение на циркадния ритъм на съня, при което човек има проблеми да „приведе в съответствие“ естествените наклонности на тялото си към сън с изгряването и залеза на слънцето

 • Синдром на Kleine-Levin, известен също като синдром на „спящата красавица“, състояние, при което човек спи за периоди от два или повече дни наведнъж

 • идиопатична хиперсомния, състояние, при което човек е неконтролируемо уморен или сънлив, въпреки че постоянно получава препоръчителното количество сън

Лечение на нарушения на съня

Лечението на нарушения на съня ще варира в зависимост от диагнозата и причината. Има много предложени лечения, от поведенчески терапии до лекарства с рецепта.

Техниките за релаксация, като дълбоко дишане и медитация, често са първото лечение, препоръчано от лекарите, когато човек е диагностициран с безсъние. Когнитивните терапии и „терапията за ограничаване на съня“ се стремят да предефинират акта на съня в съзнанието на индивида, така че да може да заспи по -лесно. Всички тези лечения обаче се основават на идеята, че основното разстройство на съня е психологическо.

Естествени лекарства, като масло от лавандула, акупунктура и чай от лайка, са лесни за намиране и изпробване. Ефективността на тези лечения е трудно доказуема, но много хора анекдотично твърдят, че получават облекчение от нарушения на съня чрез холистично лечение.

Лекарствата с рецепта за нарушения на съня (безсъние) могат да включват едно от следните:

 • золпидем (Ambien)
 • езопиклон (Lunesta)
 • доксепин (Silenor)
 • дифенхидрамин (Unisom, Benadryl)

Тези лекарства могат да ви помогнат да заспите по -лесно и да спите по -дълго време. Някои от тези лекарства обаче могат да доведат до зависимост. Ако търсите дългосрочно решение на вашето нарушение на съня, винаги е по-добре да идентифицирате основната причина.

Прочетете още: Кои основни масла насърчават по -добрия сън? »

Прогноза за нарушения на съня

Широк спектър от фактори, както медицински, така и немедицински, оказват влияние върху здравословния сън. Следователно практикуването на добра хигиена на съня е съществена отправна точка за по -голямо щастие и производителност. Обърнете специално внимание на навиците си за сън и не отхвърляйте изтощението си като нещо, с което просто трябва да живеете. Чрез здравословни навици и медицинско лечение ще намерите облекчение за безсънни нощи.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss