Предпазни мерки, които трябва да вземете по време и след ядрен стрес тест

Докато ядрените стрес тестове се считат за безопасни, има някои предпазни мерки, които трябва да се спазват както по време, така и след теста.

Ако вие или лекар подозирате, че може да имате недиагностицирано сърдечно заболяване, един диагностичен инструмент, който може да се използва, е ядрен стрес тест.

По време на този тест ще бъдете инжектиран с радиоактивен химикал, наречен маркер. Техник ще използва специализирана камера, за да направи снимки на маркера, докато се абсорбира от сърдечната ви тъкан. Това ще бъде направено, докато сте в покой и след това отново с повишен пулс.

Лекарите могат да използват тези резултати, за да намерят доказателства за предишен инфаркт или да диагностицират състояния като коронарна артериална болест.

Нека да разгледаме подробно предпазните мерки, които трябва да вземете по време и след теста.

Предпазни мерки по време на ядрен стрес тест

Преди теста уведомете лекаря какви лекарства – включително добавки без рецепта (OTC) и билкови лекарства – приемате в момента. Също така споменете всички известни алергии.

Следвайте всички инструкции относно ограниченията за храна, течности и лекарства, водещи до теста.

По време на теста, ако се чувствате необичайно по някакъв начин, уведомете техника или лекаря какво чувствате.

Трябва ли възрастните хора да получат ядрен стрес тест?

Няма специфични рискове за по-възрастните хора, подложени на ядрен стрес тест. Нивото на стрес, което изпитвате, ще се определя от вашата възраст, здраве и ниво на способности.

Кой трябва да избягва ядрен стрес тест?

Ядреният стрес тест трябва да се избягва за хора, които са или може да са бременни. Ако има вероятност да сте бременна, уведомете лекаря, преди да получите ядрен стрес тест.

Ако кърмите, можете да си направите ядрен стрес тест, но все пак уведомете лекаря. Ще трябва да следвате специални инструкции след теста, преди да възобновите кърменето.

Предпазни мерки, които трябва да се вземат след ядрен стрес тест

След теста лекарят ще Ви даде конкретни инструкции какво можете и какво не можете да правите. Те ще варират в зависимост от конкретния радиоактивен индикатор, който ви е даден, и използваното количество.

Докато излагането на радиация при този тест се счита за безопасно, тялото ви може да остане леко радиоактивно за период от часове до дни. Можете да помогнете за промиването на тялото си от радиоактивност, като пиете много вода.

Може да искате да вземете душ и след това да миете ръцете си редовно. Ще бъдете посъветвани да избягвате контакт с деца и бебета за период от часове или дни.

Ако кърмите, ще трябва да изхвърлите млякото за едно или няколко хранения или да ги замразите, докато станат безопасни. Лекарят може да предостави подробни инструкции, специфични за вашия тест.

Повечето хора могат да възобновят нормалните ежедневни дейности веднага след теста. В зависимост от резултатите от теста, лекарят може да ви посъветва да ограничите определени видове физическа активност или да избягвате определени храни или лекарства.

Потенциални странични ефекти от ядрения стрес тест

Страничните ефекти от ядрените стрес тестове обикновено са леки и могат да включват:

  • главоболие
  • световъртеж
  • гадене
  • болка в гърдите
  • болезненост на мястото на инжектиране

По-сериозните нежелани реакции са редки, но могат да включват алергична реакция към радиоактивния маркер.

Колко време сте радиоактивен след ядрен стрес тест?

Двата най-често използвани вида радиоактивни маркери са талий-201 (Tl-201) и технеций-99 (Tc-99).

Th-201 се разпада по-бавно от Tc-99. Количеството Th-201 намалява наполовина всеки път 3 днидокато Tc-99 намалява наполовина всеки 6 часа.

В същото време тялото ви непрекъснато филтрира тези химикали и ги премахва чрез урината и изпражненията.

Трасерът обикновено ще изчезне от тялото ви в рамките на 1 или 2 дни.

Радиационен риск за другите при ядрен стрес тест

Рискът за другите е нисък, но не е нулев. Поради тази причина трябва да избягвате близък контакт с деца и бебета за 1 до 2 дни след теста. Честото миене на ръцете също ще помогне за предотвратяване на разпространението на радиоактивни частици.

Кога да се свържете с лекар след ядрен стрес тест

Ядрените стрес тестове имат минимални симптоми и странични ефекти, свързани с тях.

Стресът обикновено се предизвиква чрез упражнения, но лекарствата също могат да се използват за причиняване на стрес. Когато стресът е причинен химически с лекарства, има тенденция да има повече странични ефекти, но те обикновено все още са леки и краткотрайни.

Ако симптомите ви се влошат след теста вместо да се подобрят, обадете се на лекар.

Спешна медицинска помощ

Отидете до най-близкото спешно отделение или се обадете на 911 или на местните спешни медицински служби, ако почувствате болка в гърдите или затруднено дишане. Това може да е симптом на по-сериозна реакция.

Каква е следващата стъпка след необичаен стрес тест?

Ненормалните резултати могат да показват няколко неща, включително сърдечно увреждане или сърдечно заболяване.

Ако кръвният поток е блокиран в някои части на сърцето ви, може да се наложи да избягвате определени дейности, храни или лекарства. Може да започнете да приемате нови лекарства или в някои случаи може да се наложи операция.

В зависимост от резултатите, лекарят може да поиска да извърши допълнителни диагностични тестове като сърдечна катетеризация.

Често задавани въпроси за възстановяване след ядрен стрес тест

Ето някои от най-честите въпроси, които хората имат относно възстановяването след ядрен стрес тест:

Колко радиация излъчвате след ядрен стрес тест?

Повечето хора са изложени на около 3 милисиверта радиация в течение на една година. По време на ядрен стрес тест можете да очаквате да бъдете изложени на някъде между 3 и 22 милисиверта на радиация, в зависимост от използвания индикатор.

Това обикновено е ограничено до собственото ви тяло и сте минимално радиоактивни за период от 1 до 2 дни след теста.

Какво трябва да избягвам след ядрен стрес тест?

Избягвайте близък контакт с деца, бебета и бременни хора за 1 до 2 дни след теста. Следвайте указанията на лекаря относно всички ограничения, свързани с храна, лекарства или упражнения.

Мога ли да пия кафе след ядрен стрес тест?

Някои хора могат да пият кафе след ядрен стрес тест, но други може да се наложи да избягват кофеина, който може да включва кафе, чай, шоколад и други храни и напитки. Попитайте лекаря дали можете да приемате кофеин и колко скоро.

Защо съм толкова уморен след ядрен стрес тест?

След натоварване на сърдечно-съдовата система може да се почувствате уморени. Можете да очаквате да се върнете към нормалното си ниво на спокойствие след нощен сън.

За вкъщи

Ядрените стрес тестове включват инжектиране на радиоактивен маркер в кръвта ви. Маркерът ще се разпадне сам с течение на времето и тялото ви също ще го отстрани чрез урината и изпражненията ви.

Лекарят ще ви даде конкретни инструкции какви храни, лекарства и дейности трябва да избягвате преди и след теста.

За 1 до 2 дни след теста трябва да избягвате деца, бебета и бременни хора и трябва да миете ръцете си редовно.

Открийте повече

Discussion about this post

Recommended

Don't Miss